442 találat a(z) ellenőrzés cimkére

A fogyasztóvédők megkezdték a nyári ellenőrzéseket Cikk

Elkezdődtek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések a nyári idegenforgalmi főszezonban.

Fokozottan ellenőrzik a budapesti taxisokat Cikk

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság június végétől célzott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein. A jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra a gyakorlatban is volt már példa.

Munkaügyi jogsértést követtek el az ellenőrzöttek 60 százalékánál Cikk

Az idei év első negyedében 3853 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, illetve 5524 munkáltatónál munkaügyi vizsgálatot; 76,9 százalékuknál (2963 cégnél) állapítottak meg különféle munkavédelmi szabálytalanságot, illetve 60 százalékuknál (3314 cégnél) munkaügyi jogsértést, írja a feketelista.hu.

MNB-bírság egy takarékszövetkezetnek Cikk

Megbírságolta a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között hitelkockázat-kezelési, ügyfél-minősítési, értékbecslési, befektetési, informatikai nyilvántartási és adatszolgáltatási hiányosságok miatt – közölte a jegybank.

Szigorodtak a közbeszerzési hatósági ellenőrzések, sok a bírság Cikk

Szigorodtak a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzései, a hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság tavaly csaknem 500 millió forint bírságot szabott ki, ami csaknem ötszöröse az előző évinek – mondta a KH elnöke.

Csempészett gyógyszereket rejtett a szerb kabrió Röszkénél Cikk

Több ezer levél gyógyszert, különböző nyugtatókat és fájdalomcsillapítókat találtak egy szerb férfi autójában elrejtve a pénzügyőrök Röszkén – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Óvatosan az étrendkiegészítőkkel! Becsapós jelölések, hiányos tájékoztatás Cikk

A vizsgált étrend-kiegészítők több mint 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak – ismerteti közleményében a Laboratorium.hu portál közleményében.

Könnyen lebukhat, mert a NAV szinte biztosra megy! Cikk

Találónak tartom azt az adóhatósági előadótól származó megállapítást, amely szerint az ekáer az adóhatóság nehézfegyverzete – emeli ki blogjában Falcsik István, az RSM Hungary, vám- és jövedéki tanácsadás üzletágvezetője.

Vízumlottóval az USA-ba: szigorúbban ellenőrzik a munkavállalási engedélyeket Cikk

Szigorúbban ellenőrzik a jövőben az Egyesült Államok hatóságai az úgynevezett vízumlottó révén elnyert tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalókat fogadó cégeket – közölte ma az amerikai belbiztonsági minisztérium.

E-kereskedelem, termékbemutatók, kettős termékminőség célkeresztben Cikk

Az e-kereskedelem szabályozása és a kettős termékminőség megszüntetése áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén, de kiemelt feladat maradt a termékbemutatók ellenőrzése is – mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. Az internetes vásárlók kiszolgáltatottságának enyhítése érdekében létrehozták a súlyosan jogsértő webáruházak adatbázisát.

Jön az adótraffipax! Rendszeres ellenőrzési előrejelzést tesz közzé a NAV Cikk

Rendszeresen nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előre meghatározott ellenőrzési helyszíneket – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a NAV vezetője az MTI-t.

Fellebbezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV utólagos ellenőrzést tartott egy cégnél. A készletet vizsgálta és az általa számított árrés alapján adóhiányt állapított meg. A jegyzőkönyvre észrevételt tettünk, mivel az átlagárrést nem tartottuk valósnak, hiszen túlnyomó többségében az alacsony árrésű termékek értékesítéséből származott a bevétel. Az észrevételhez nem lettek bizonylatok csatolva, hiszen megelőzőleg a hatóságnál parkolt a teljes anyag, rálátásuk volt, nem gondoltuk, hogy külön csatolnunk kellett volna, hogy bizonyítsuk álláspontunkat. A NAV az észrevételt figyelmen kívül hagyta, mivel bizonyíték csatolása nem történt és az eredetileg a jegyzőkönyvben kihozott adóhiányt állapította meg határozatban. Kérdésem, hogy ha a fellebbezéshez csatolunk minden tőlünk telhetőt, van-e esély arra, hogy a NAV helybenhagyja reklamációnkat s újraszámol, vagy a hibás észrevétel miatt elutasítja azt? Köszönöm válaszát!

Garantált bérminimum Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ezzel a cikkel kapcsolatban szeretnék kérdezni: http://adozona.hu/munkajog/Kinek_jar_garantalt_berminimum_Igy_kell_meg_DA6DTT Az világos, hogy a garantált bérminimumra jogosultságnak kettős feltétele van, jogszabálynak kell előírnia, hogy az adott munkakörben szakképzettség szükséges, illetve ezzel a végzettséggel a munkavállalónak rendelkeznie is kell, de a kettő között ellentmondást érzek. A mindennapokban a munkáltatókat nem a bizonyítványok, hanem a gyakorlat és a személyes kompetenciák érdeklik. Egyszerűbb feladatokra, például pékségben eladó vagy koktélbárban pultos nem várnak el szakképzettséget vagy középfokú végzettséget, amikor pár nap alatt betanítanak egy 8 általánossal rendelkező, vagy egy érettségi bizonyítvánnyal le nem zárt gimnáziumi tanulmányokat folytató, esetleg egy egészen más szakképzettséggel (például varrónő vagy könyvelő végzettséggel) rendelkező munkavállalót. Ha jól értem, a kettős feltétel értelmében ilyen esetben elegendő a minimálbér. Felmerül azonban, hogy a munkáltató megteheti-e, hogy az ágazati jogszabályokban megfogalmazott, szakképzettségre vonatkozó követelmények ellenére szakképzettség nélkül foglalkoztat valakit? Milyen hivatal, milyen jogszabály alapján ellenőrzi ezt, kell-e a valamilyen szankciótól tartania, amennyiben szakképzettséget igénylő munkakörben az adott szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót alkalmaz? Köszönettel: Fehér Beáta

Nagyon meglepődhet a családi ház építtetője, ha jön az ellenőr Cikk

Családi házat építtető magánszemély más magánszemélyeket is megbízhat egyes feladatok ellátásával. A hatóságok – a munkaügyi hatóság és az adóhatóság – megítélése szerint ugyan a családi ház építése nem adóköteles gazdasági tevékenység, mégis az építtető vagy az építést végző magánszemély kifizetőnek és munkáltatónak minősül, és be kell jelentenie a ház körül munkát végző magánszemélyeket.

Tízezer veszélyes munkahely! Büntetett a hatóság Cikk

Az ellenőrzött 12 508 munkáltató 80 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az év első kilenc hónapjában, a felügyelők 367 esetben összesen 86,43 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának a tárca honlapján közzétett jelentésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs