89 találat a(z) eladás cimkére

Üzletrész adásvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek (3 millió forint törzstőkével) az egyik tagja eladja az üzletrészének egy részét. Az eladott üzletrész névértéke 100 ezer forint. A vevő ezért az üzletrészért 100 ezer forintot fizet. Úgy gondolom, hogy az eladónak így nem keletkezik jövedelme az adásvétel során. De nem tudom, hogy a vevőnél is ugyanez a helyzet? A kft. saját tőkéje 120 millió forint. Ha az Szja törvény 3.§ (9) pontjában leírtakat veszem alapul, akkor a 100 ezer forint üzletrész szokásos piaci ára 4 millió forint lenne, de a vevő nem ennyit fizet érte, vagyis a törvény szerint egyéb jövedelme keletkezett (Szja törvény 28. § (7) b))? Az adás-vételi szerződésnek viszont van egy pontja, ami az alábbiakat tartalmazza: „A szerződő felek kijelentik, hogy az üzletrész vételárát a társaság vagyonának, illetve tevékenységének ismeretében határozták meg, melyet a felek reálisnak fogadnak el.” Ebben az esetben is kell egyéb jövedelem címén adóznia a vevőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Árrés szerinti áfa műalkotások esetében Kérdés

Tisztelt dr. Kelemen László úr! Az ugyanilyen címen feltett kérdésemre küldött válaszához még egy kérdés: ha a társaság a tárgyi eszközei közül átsorolja az eladni kívánt eszközöket a készletei közé (mert megváltozott a szándéka, vagy esetleg tévesen kerültek a tárgyi eszközök közé ezek a tárgyak, és így továbbértékesítési céllal tartja a birtokában a műalkotásokat), akkor az Ön véleménye szerint már alkalmazható/alkalmaznia kell az árrés szerinti adózást? Előre is köszönettel, Zsuppán Péter

Garázseladás utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hungalu Garázsszövetkezet, mely több éve alakult, eladott egy tulajdonában lévő garázst. Milyen adófizetési kötelezettsége van?

Haszonélvezet eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Köszönöm a válaszát a haszonélvezet eladásával kapcsolatos kérdésemre! Igazából még az érdekelne, hogyha a sógoromnak a lánya (illetve a halott nővérem) miatt 1/4 részen van haszonélvezeti joga, akkor a ház eladásakor a haszonélvezeti díj az ingatlan eladási értékének 1/4 része-e?

Ingatlaneladásról kell-e számla? Kérdés

Az lenne a kérdésem, ha egy cég elad egy ingatlant, kell-e arról a cégnek számlát kiállítani vagy elegendő az adás-ételi szerződés?

Ingatlan eladás-vétel szja-vonzata Kérdés

Egy magánszemély 2014-ben eladott egy ingatlant, a fizetendő szja-t befizette. Most 2017-ben a vele egy háztartásban élő gyermeke vásárol egy ingatlant. A kérdésünk az, hogy a befizetett adóból visszaigényelhető-e az 5 éven belül családtag által vásárolt ingatlan adója? Köszönettel: Reiter Tiborné

Ingatlaneladás Kérdés

Magánszemély 2014-ben árverezés útján két szántóterületet , majd 2015-ben további (szomszédos) 1 szántót vásárolt. A szántóterületet a polgármesteri hivatal 2016-ban belterületté sorolta át. A tulajdonos a három helyrajzi számon lévő területet összevonatta. 2017-ben a polgármesteri hivatal telephelyre minősítette a területet. A magánszemélyt megkereste egy érdeklődő, aki a már egy helyrajziszámon lévő területet megvásárolná. Eladás esetén adózás tekintettében melyik a helyes: az üzletszerű eladás vagy pedig a sima ingatlaneladás (5 éves szabály) adózása.

Kft. eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítettünk egy kft.-t. Nekünk mint eladónak milyen kötelezettségeink vannak mind számvitelileg, mind adózásügyileg? Válaszukat előre is köszönöm

Ingatlaneladási szja Kérdés

Az 1. számmal jelölt ingatlannal kapcsolatos pontosításom: az ingatlan 1/2-ed részére tévesen irtam 2016. évet, valóban 2011-ben szerezte. Az ajándékozott 1/4-ed részre a kérdésem, hogy az ajándékozási szerződésben az ügyvéd által megjelölt 2 722 500 forintot, vagy az szja törvény szerinti 75 százalékot vonhatja le szerzési értékként?

Lakásvásárlás esetén fizetendő illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2017. évben új lakást vásárol az építtetőtől, ezért megilleti a 15 millió forintig terjedő illetékmentesség. Kérdés, ha a vásárlást megelőzően vagy azt követően egy éven belül eladja a jelenlegi lakását, akkor annak értékét levonhatja a vásárolt lakás értékéből az illeték számításánál? Köszönettel várom a válaszát.

Különös szabály az szja-törvényben átminősített termőföld eladására Cikk

Olvasói kérdés hívta fel a figyelmet a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény különös szabályára, amely az általánosnál szigorúbb adókötelezettséget ír elő a termőföldből átminősített ingatlan átruházásából származó jövedelemre.

Közös őstermelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gyermek és édesanya közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A gyermek nevén van egy szarvasmarha tenyészet, szarvasmarhákkal. A szarvasmarhákat el szeretné adni az édesanyjának, így az ő tenyészetébe kerülnek majd. A kérdés az lenne, hogy az említett adásvétel bevételnek és kiadásnak minősül-e a közös őstermelői tevékenységet illetően, valamint számlát kell-e kiállítani az édesanya felé a szarvasmarhák értékesítéséről? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlaneladás teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelet Szakértő ! A kft. adásvételi szerződéssel értékesíti az ingatlanát egy másik kft.-nek. Az adásvételi szerződés dátuma 2017.02.20., a fizetési határidő az aláírástól számított 15 nap. Az adásvételi szerződésben rögzítésre került, hogy az ingatlan birtokbaadására 2017.03.31-én kerül sor. Így a számla kelte 2017.02.20., a fizetési határidő 2017.03.07. Kérdésünk: A számlára teljesítésí időpontnak milyen dátumot kell ráírni (az adásvételi szerződés dátumát: 2017.02.20. vagy az ingatlan birtokbaadásának dátumát: 2017.03.31.)? Válaszukat előre is köszönöm.

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk a jövő évtől a lakóingatlan és a lakóingatlannak nem minősülő egyes beépített ingatlan és az ahhoz tartozó földrészlet értékesítése esetben jövő évtől az adókötelessé tételt választaná, mivel lakópark építésébe kezdene. Ez mellett szeretné eladni, az egyik építési célra szánt telkét a rajta lévő nem lakóingatlannal a jövő évben. Ezt a telket magánszemélytől vásárolta. Kérdésem, a következő, ennek a magánszemélytől vásárolt teleknek az eladása is áfásan történhet csak meg, ha januártól az adókötelessé tételt választanánk? Van arra mód, hogy ezt a telket mentesen adjuk tovább, ahogy szereztük, vagy ezt is áfásan kell eladnunk jövőre? Köszönöm válaszukat!

Munkáltatói lakáscélú támogatással vett lakást mikor lehet eladni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adómentes lakástámogatással vett lakást hány év múlva lehet eladni és nagyobbat venni, hogy a támogatás adomentessége ne sérüljön? Kató Piroska

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3