22 találat a(z) egyszeres könyvvitel cimkére

Kaució könyvelése egyszeres könyvelésben Kérdés

Egyszeres könyvvitelről kettősre áttérés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni, hogy az egyszeres könyvvitelről mikor kell áttérni kettősre, különös tekintettel a társasházakra? Van ebben jelenleg valami módosítás vagy határidő? Köszönöm előre is.

Társasház könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház egyszeres könyvelést vezet. Bírósági per kapcsán az esetleges jövőbeni kifizetések fedezetére a tulajdonosok célbefizetésként befizettek mintegy 24 millió forintot 2017-ben és 2018-ban is ugyanennyit. Ezzel az elszámolt bevétel mindkét évben meghaladja az éves 50 millió forintos 479/2016 kormányrendelet szerinti korlátot. Mi minősül a társasház alaptevékenységének (része-e az alaptevékenységnek a perben történő részvétel és a célbefizetés előírása/teljesítése, vagy egyéb bevételnek minősül), valamint az alaptevékenység bevételének? A kormányrendelet szerinti eredménylevezetésben szereplő elszámolt bevételben hol jelenik meg az alaptevékenység bevétele? Ezek alapján kettős könyvvitelt köteles vezetni a társasház? Válaszát előre is köszönöm!

Készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Naplófőkönyvet vezető lakásszövetkezet 2017. évben öt lépcsőházban ablakokat szeretett volna cseréltetni. Két lépcsőházban a vállalkozó kicserélte az ablakokat. A másik hármat nem vállalja, ezért a többi ablakot a szövetkezet helyiségében tárolják. A számlát 2017. évben a munkadíjjal és az ablakokkal együtt adta ki. Nem lehet szétbontani az ablakok értékére. A könyvelésben mint fejújítás az egész költségként lett elszámolva. Ezt az egyszeres könyvelés megengedi. Kérdésem: a megmaradt három lépcsőház ablakai helyesen lettek-e elszámolva felújítási költségként, vagy azokat készletre kellett volna venni (mérleg – készletrovat)? Ha az utóbbi lett volna a helyes, akkor hogyan javítsam? Válaszát nagyon szépen köszönöm! Reményik Anikó

Egyesület, vadászgörények Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Egyesület kizárólag közcélú tevékenységet végez, melynek keretében vadászgörényeket fogad be (gazdátlan – a gondozója által a továbbiakban nem kívánt állatok – gondozása, tartása), melyeket olyan gazdikhoz helyez el, akik gondját viselik az állatoknak, illetve ellátja azokat a rehabilitációt megelőzően. Az egyesület egyszeres könyvviteli elszámolású. A befogadott állatokról számszerűsített nyilvántartást vezet. Kérdéseim: 1. A nyilvántartás szerinti állatokat szerepeltetnie kell-e a mérlegben a készletek között, ha igen, milyen értékben? Amennyiben valamely értékben szerepeltetni kell az állatokat (szokásos piaci érték?), akkor az eredménykimutatásban a pénzbevételt nem jelentő bevételként kell megjeleníteni? 2. Az alapító okiratban szerepel a befogadott állatok rehabilitációja, megfelelő gazdikhoz történő elhelyezés. Amennyiben ellenértéket fogadnak el, az vállalkozási tevékenységnek minősül-e esetleg önként befizethetnek-e valamely összeget támogatásként? Kell-e erről bizonylatot kiállítani (bevételi pénztárbizonylat, nyugta, egyéb csak számviteli nyilvántartás). Válaszukat előre is köszönöm, Molnár Ilona

Egyszeres könyvvitel térítés nélküli átvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület magánszemély tagjaitól és más magánszemélyektől eszközöket kap adományba. Az eszközök között van kisértékű és van 100 ezer forint feletti értékű is. Az egyesület egyszeres könyvvitel vezet. Hogyan kell könyvelni a tárgyi eszközök átvételét, azok további értékcsökkenését, hiszen az egyszeres könyvvitelben nincs időbeli elhatárolás? Mikor mutatom ki bevételként és költségként? Az eszközök között nincs például gépkocsi, ezek testépítő eszközök. Van-e valamilyen adó, illetékfizetési kötelezettsége ezután a tagnak vagy az egyesületnek? Köszönöm!

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértők ! Az egyszeres könyvvitelben / mezőgazdasági őstermelő esetében / a kapott támogatási előlegeket hova kell könyvelni, és melyik évben adóznak utána, ha átnyúlik a végleges elszámolás a következő évre? Tisztelettel Arany Tamás

Útdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem tájékoztatásukat: Egyéni vállalkozó (tételes költségelszámolású) fuvarozó tevékenységet folytat. Ennek keretében útdíj fizetésére kötelezett. Egyszeres könyvvitelt vezet, pénzforgalmi szemléletben. Kérdésem, hogy a megfizetett útdíj mikor számolható el költségként? Illetve az útdíj megfizetésekor kapott számla alapján, az útdíj megfizetésekor lesz az költség, vagy később, a felhasználáskor egyszeres könyvvitelben? Köszönöm!

Egyszeres beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Szak-Ma c. lap 6. számában 39/2017/06. sz. időszerű kérdésben azt olvastam, hogy az egyszeres könyvvitelt vezető lakásszövetkezet egyszerűsített beszámolóját meg kell küldeni elektronikus úton a Céginformációs Szolgálat részére. Az OBR rendszere a számviteli törvényre alapoz, annak 154. § (1) bekezdése szerint csak kettős könyvvitel esetén kötelező a közzététel. Nem választható opció az egyszeres könyvvitel, ki lehet élesben próbálni. Ha kiválasztjuk az "egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII.19.) Korm. rendelet alapján" , a menüben csak a kettős könyvvitelt ajánlja fel, nincs választási lehetőség. A víziközműtársulat is egyszeres könyvvezetést folytat a 479/2016. kormányrendelet alapján, a beszámolóját nem lehet OBR-n közzétenni. Egy évvel ezelőtt nem volt gond, de azóta a CEGINFO_15_EB_05 tipusú beszámolót archívumba helyezték, többé nem alkalmazható. Civil szervezeteknél van ma is egyszeresre a PK-241P, de lakásszövetkezetre, vízközműtársulatra ez nem alkalmazható. Mi a megoldás? A választ előre is köszönjük.

Egyszeres könyvvitel: évek közötti áthúzódás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Decemberi tárgyi eszköz eladásánál, 30 napos fizetési határidőnél hogyan kell a pénztárkönyvet vezető vállalkozó eredményét számolni? A tárgyi eszköz eladásra került, nettó értékét ki kell vezetni és az értékcsökkenésnél figyelembe venni. Viszont a bevétel csak a következő évben jelenik meg, tehát a pénztárkönyvbe nem vezethető be. Van-e arra megoldás hogy ugyanabban az évben vegyük figyelembe a bevételt és a nettó érték kivezetését?

Bankkártyás fizetés egyszeres könyvvitelben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint milyen módon teljesíthető egyszeres könyvvitelt vezetőnél az árbevétel és az áfa könyvelése? A kártyaleolvasó összesítője áfabontást nem tartalmaz, a pénztárgépből sem lehet ilyen kimutatást lekérni. Szeretnék az adózás szabályainak és a pénzforgalmi szemléletnek megfelelni, de nem tudom, hogy a gyakorlatban ez hogyan valósítható meg. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Sorsjegybevétel elszámolása – egyéni vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előzőleg megválaszolta a kaparós sorsjegyek értékesítését a kettős könyvvitel rendszerében, de hogy működik ez az egyéni vállalkozók esetében, akik egyszeres könyvvitelt vezetnek?

Napi zárás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszeres könyvvitelben hogyan, hova kell könyvelni a pénztárgép napi zárásainak bankkártyás bevételeit? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Nóra

Bt. eváról katára való áttérésével kapcsolatos teendők Kérdés

2013-ban év közben egy evás bt. áttért a kata szerinti adózásra. Kettős könyvvitelből (mivel 2013-ban a bt. már csak így könyvelhetett?) áttért egyszeres könyvvitelre. Milyen adóbevallási és egyéb (esetleg mérlegkészítési) kötelezettsége keletkezik a társaságnak ebben az esetben?

Tagi betét, kölcsön egyszeres könyvvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő egyszeres könyvvitel vezetésekor a pénztár negatív egyenlegének elkerülésére pénzt tesz be. Ezt tagi betétnek vagy kölcsönnek hívjuk? Pozitív pénzkészlet esetén a betett összeg adómentesen visszavehető? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close