495 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e nyelvtanárt alkalmazni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó és az tulajdonában lévő kft. tevékenységei között is szerepel a 855903 Nyelvi magánoktatás és a 855901 M.n.s. egyéboktatás. Az okmányirodával beszéltem, ezekhez a tevékenységekhez alapvetően nem kell végzettség. Ha végezne akár az egyéni vállakozás, akár a kft. nyelvi oktatást nyelviskolának, akkor egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e alkalmazni nyelvtanárt? A nyelvi kurzusokat kiszámlázza, de magának az egyéni vállalkozónak nincs ilyen irányú végzettsége, diplomája. A felesége végezné ezt a tevékenységet egyszerűsített foglalkoztatottként, amennyiben erre van lehetőség. Előre is köszönöm a válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mtv. 202. § (2) pontja szerint a bejelentéssel létrejön a jogviszony. Ez esetben elegendő a jelenléti ív vezetése és a pénztárbizonylat a bérkifizetéséről? Előre is köszönöm a válaszát. Szép napot!

Járulékfizetés (megbízás és egyszerűsített foglalkoztatás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Takarítói feladatok ellátására alkalmazna cég egy személyt: havonta 4 alkalommal (kb. 1,5 óra/ alkalom) látná el feladatait határozatlan ideig megbízási jogviszony keretében. A megbízási díj összege 8400 Ft/hónap. Milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik a megbízónál és a megbízottnál? Ha a fenti feltételekkel, de egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazná a cég, milyen és mennyi járulékfizetés keletkezik, illetve a munkaviszony időtartamát hogyan állapítsuk meg? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e túlmunkadíjat és pótlékot fizetni a munkavállalónak? Ha igen, melyik jogszabály alapján? Ha a munkavállaló reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik egyszerűsített foglalkoztatottként, milyen pótlékokat kell neki fizetni (éjszakai pótlékon felül)? Válaszukat előre is köszönöm: Hegedüs-Pilli Katalin

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az egyszerűsített foglalkoztatáson belül a munkaszerződésekre vonatkozik. Szükséges-e új/másik munkaszerződést kiállítani, ha nem folyamatos a munkavégzés, hanem megszakad, tehát például nem hétfőtől péntekig tart, hanem a munkavállaló dolgozik hétfőn, szerdán és pénteken: ebben az esetben 3 külön szerződést kell megírni erre az 1 hétre vonatkozóan vagy kerülhet egy szerződésbe a 3 nap? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás május elsején Kérdés

Tisztelt Cím! Egy nonprofit kft. működteti a piacot az egyik településen. Keddi és szombati napokon van piac. Május elseje keddre esik. Amennyiben május elsején is lesz piac, akkor az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozónak mennyi bért kell adni? Egyszer megkapja a rendes fizetését a ledolgozott órákra. Az ünnepnapon végzett munkára a 100 százalékos pótlékot meg kell fizetni. Ezen kívül kell-e még valamilyen juttatást fizetni a dolgozónak? Vagy a dupla bért kell csak kifizetni? Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel: Anikó

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár műszakpótlék? Cikk

Milyen bérpótlékok illetik meg az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozókat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász válaszolt.

Gyakorlati kérdés egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk vállalkozási tevékenységet is végez. Egyszerűsített foglalkoztatással fizetnénk két napra napi 100 ezer forintot egy előadónak (konferencián tartandó előadásra). Mit kell még fizetnie az egyesületnek a napi 1000 forint közterhen felül? Jól gondolom, hogy a foglalkoztatottnak magának kell megfizetnie év végén a személyi jövedelemadót? Válaszát előre is köszönjük.

Egyszerűsített foglalkoztatás ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemben ünnepnapon, egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e dolgoztatni? Segítségüket köszönöm: Pné

Rendkívüli munkaidő: mennyit dolgozhatunk egy nap alatt? Cikk

Rendkívüli munkaidőben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Egyszerűsített foglakoztatásnál hány munkaórát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Március 15. – ezekre a szabályokra ügyeljen! Cikk

Újabb munkaszüneti nap közeledik, mely kapcsán a vállalkozások különböző problémákkal szembesülhetnek. Érdemes áttekinteni, hogy kik végezhetnek munkát ezen a napon. Azt sem árt tudni, hogy munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat kell fizetni, ráadásul bizonyos esetekben munkavégzés hiányában is fennáll bérfizetési kötelezettség. Ezeket a területeket mutatjuk be írásunkban.

Könyvelő egyszerűsített foglalkoztatással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj előtti segélyen lévő személyt csak egyszerűsített foglalkoztatással lehet foglalkoztatni (a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 5 évvel). Kérdésem, hogy könyvelőként lehet-e alkalmazni? Kérdeztem a NAV-ot, ők sem tudtak rá választ adni. Olvastam a rendeletet, de abban sem találtam választ a kérdésemre. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Rendkívüli munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: teljes napi munkaidő esetén az Mt. naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt engedélyezz, ilyen esetben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Ilyen esetben is maximum 12 órát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt mint az egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén, tehát a 8 órán felül maximum 4 óra lehet elrendelt munkaidő, vagy ilyenkor van lehetőség akár 8 óra túlmunka elrendelésére is a pótlékok megfizetésével? A másik kérdésem az egyszerűsített foglakoztatásra vonatkozik, itt mennyi munkaórát dolgozhat le a munkavállaló egy nap alatt? Érvényes itt is a 12 órás időkorlát, vagy dolgozhat akár 24 órát is, ha megkapja utána a megfelelő pótlékokat? Válaszát köszönöm.

Efo nonprofit szervezetnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatásukat a következő eset kapcsán: közhasznú minősítéssel rendelkező nonprofit szövetség év közben nagyobb rendezvényeire egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat munkavállalókat. Ezek a napok általában hétvégére esnek és napi 12 órás efo keretében történnek. A nonprofit szervezet AM garantált min., 100% ünnepnapi besorolás szerint 12 894 Ft-ot fizetett ki. Igen ám, de felmerül bennem egy kérdés: ha a bér meghaladja az érvényes minimálbér napi összegének a kétszeresét, úgy az ezen összeg feletti rész nem minősül a vállalkozás elismert költségének? A közhasznú nonprofit szervezet alanya a társasági adónak, de a mutatószámai alapján nem fizet társasági adót. Ilyen esetben hogyan kell eljárnom, hogy adóhiány ne merüljön fel? Jól értelmezem a törvény ezen pontjait? Köszönöm megtisztelő válaszukat! Üdvözlettel: Szabó Anita

Hogyan foglalkoztatható valaki heti egy-két órában? Cikk

Alkalmazható-e valaki heti pár órás munkára? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs