32 találat a(z) egyszerűsített beszámoló cimkére

Civil szervezetek beszámolókészítési kötelezettsége Cikk

A civil szervezetekre vonatkozóan a 479/2016. kormányrendelet speciális számviteli szabályokat fogalmaz meg. A rendelet 7. §-a kifejezetten kiemeli, hogy ezekre a szervezetekre beszámolókészítési kötelezettség is vonatkozik, azonban annak formája eltérő lehet.

Pénzbevételt nem jelentő bevétel az egyszeres könyvvitelben Kérdés

Elhatárolás – mikrovállalkozás, egyszerűsített beszámoló Kérdés

Áttérés mikrogazdálkodói beszámolóról Kérdés

Bevételi nyilvántartásos katás bt. beszámolója Kérdés

Egyszerűsített éves beszámoló – éves beszámoló Kérdés

Egyszerűsített beszámoló Kérdés

Egyszerűsített végelszámolás beszámolója Kérdés

Egyszerűsített mérlegben kimutatott kötelezettség tartalma Kérdés

Társasházunk egyszeres könyvvezetés alapján egyszerűsített beszámolót készít. A közös képviselő megküldte a 2019. évi egyszerűsített beszámolót. A beszámoló mérlegében a követelések között kimutatja a tulajdonosok közösköltség-hátralékát. A kötelezettségek közé viszont nem állítja be azokat a kiegyenlítetlen szolgáltatói számlákat, melyek a 2019. évre vonatkozó gazdasági eseményeket tartalmaznak, arra hivatkozva, hogy a számlát a szolgáltató csak a tárgyévet követően állította ki, nyújtotta be. (Ezeket a számlákat a társasház elfogadta, nem kifogásolta, sőt 2020-ban ki is fizette.) Fentiekből adódóan a mérleg tartalék rovata egy pozitív összeget tartalmaz, kb. a tulajdonosi közösköltség-tartozással megegyező összeget, azaz úgy tűnik, mintha a társasház jelentős tartalékkal rendelkezne. Ha a kötelezettségek rovatba az összes év végén nyitott 2019-es gazdasági eseményt tartalmazó számla értékét beállítanánk, a tartalék összege 0, vagy negatív lenne, ami szerintem a társasház valós pénzügyi helyzetét mutatná. Véleményét szeretném kéni, hogy Ön szerint melyik megoldás a jó?

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egyszerűsített végelszámolással történő megszűnést határozotott el a kft.-nk. A végelszámolás elhatározásának dátuma 2019.12.30. A végelszámolás kezdete: 2020.01.01. Szeretnénk a mérlegzárással és a bevallások év végi beadásával együtt beadni az iratokat. A decemberi 08, és a IV. n.éves áfát beadtuk "V" megjelölés nélkül, mert a 201T nyomtatványt még nem adtam be sajnos, mert a többi iratanyaggal együtt gondoltuk, így pedig nem lehetett. Elkészült az egyszerűsített beszámoló és a 71. bevallás, Úgy gondolom január 30-áig beadható, kérdésem a sima év végi bevallás beadható "V" megjelöléssel? Mi a teendő a 08, 65, bevallásokkal? Hogyan kell beadni ismét? És a még be nem adott 01 bevallással? Van mód az év végi bevallások és a végelszámolási bevallások egyszerre való kezelésének? Köszönettel GG

Közös képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1992-ben létesült 16 lakásos társház alapszabálya szerint „… a Közös Képviselő megbízatása 3 év időtartamra szól…” Működési alapszabálya szerint: ”… a közös képviselő újraválasztása minden esetben az éves záró közgyűlésen történik”. A közös képviseletre vonatkozó vállalkozói szerződés 2012. szeptember 01. napjától, határozatlan időre szól. A szerződés hivatkozik arra, hogy a 2003. évi CXXXIII. törvény, a társasház alapító okirata, és szervezeti és működési szabályzata alapján készült. A mai napig újraválasztás nem történt. A közös képviselő feladatait továbbra is ellátta. Minden évben volt közgyűlés, amelyen elfogadásra került a közösség éves költségvetése és elszámolása, közös költség megállapítása. Számviteli szabályok szerinti beszámoló nem készült. A számviteli törvény szerinti egyszerűsített beszámolót a számvizsgáló bizottság nem hiányolta, annak ellenére, hogy egy tulajdonostárs jelezte, nem a törvénynek megfelelő az adott év elszámolása. Hogyan lehet a fenti hiányosságokat a hatályos törvényeknek megfelelően helyrehozni? Előre is köszönöm a segítséget!

Éves beszámolóról visszatérés az egyszerűsített éves beszámolóra Kérdés

A vállalkozás két éve éves beszámolót készített. A beszámolók értékhatárának emelése miatt nem köteles éves beszámoló készítésére. A kétéves szabály alapján visszatérhet az éves beszámolóról az egyszerűsített beszámoló készítésére? Köszönettel: Négyökrűné

Éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy "A" Kft., amely rendelkezik éves szinten 20 millió Ft árbevétellel. Ez az "A" Kft. alakított egy "B" Kft.-t 3 000 ezer Ft törzstőkével. Az új "B" Kft.-nek az éves árbevétele 80 millió Ft. A létszáma 10 fő alatt van mindkét cégnek, a mérlegfőösszege 100 millió Ft alatt van mindkét cégnek. Az a kérdésem, hogy "A" és "B" Kft.-nek kell-e a beszámolót könyvvizsgálóval ellenjegyeztetni? "A" és "B" Kft. készíthet-e egyszerűsített beszámolót?

Egyszerűsített beszámoló Kérdés

Az Szt. szerint "Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt." Például: egy cégnek van egy 2016. évi beszámolója, ahol egyszerűsített beszámolót készített. A 2016. évi szabályokat nézve 2014-ben nem haladta meg, de 2015-ben árbevételben és mérlegfőösszegben is meghaladta, az árbevétel az 500 millió és a mérlegfőösszeg a 1000 millió Ft-ot (2016-os feltétel). Látom, hogy vannak olyan értelmezések, ami szerint mindkét előző évben túl kell lépni a három feltételből kettővel az értékhatárt, de én ahogy nézem a törvényt, inkább az a valós, hogy mindkét évben alatta kellene háromból két értéknek lenni ahhoz, hogy készíthessen egyszerűsített beszámolót. Mi az önök szakmai álláspontja?

Kiegészítő melléklet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell-e mutatni a beszámoló készítőjét? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Nyitótételek

Szipszer Tamás

adószakértő

Szülői szabadság

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs