25 találat a(z) egyszerűsített beszámoló cimkére

Egyszerűsített végelszámolás beszámolója Kérdés

Egyszerűsített mérlegben kimutatott kötelezettség tartalma Kérdés

Társasházunk egyszeres könyvvezetés alapján egyszerűsített beszámolót készít. A közös képviselő megküldte a 2019. évi egyszerűsített beszámolót. A beszámoló mérlegében a követelések között kimutatja a tulajdonosok közösköltség-hátralékát. A kötelezettségek közé viszont nem állítja be azokat a kiegyenlítetlen szolgáltatói számlákat, melyek a 2019. évre vonatkozó gazdasági eseményeket tartalmaznak, arra hivatkozva, hogy a számlát a szolgáltató csak a tárgyévet követően állította ki, nyújtotta be. (Ezeket a számlákat a társasház elfogadta, nem kifogásolta, sőt 2020-ban ki is fizette.) Fentiekből adódóan a mérleg tartalék rovata egy pozitív összeget tartalmaz, kb. a tulajdonosi közösköltség-tartozással megegyező összeget, azaz úgy tűnik, mintha a társasház jelentős tartalékkal rendelkezne. Ha a kötelezettségek rovatba az összes év végén nyitott 2019-es gazdasági eseményt tartalmazó számla értékét beállítanánk, a tartalék összege 0, vagy negatív lenne, ami szerintem a társasház valós pénzügyi helyzetét mutatná. Véleményét szeretném kéni, hogy Ön szerint melyik megoldás a jó?

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egyszerűsített végelszámolással történő megszűnést határozotott el a kft.-nk. A végelszámolás elhatározásának dátuma 2019.12.30. A végelszámolás kezdete: 2020.01.01. Szeretnénk a mérlegzárással és a bevallások év végi beadásával együtt beadni az iratokat. A decemberi 08, és a IV. n.éves áfát beadtuk "V" megjelölés nélkül, mert a 201T nyomtatványt még nem adtam be sajnos, mert a többi iratanyaggal együtt gondoltuk, így pedig nem lehetett. Elkészült az egyszerűsített beszámoló és a 71. bevallás, Úgy gondolom január 30-áig beadható, kérdésem a sima év végi bevallás beadható "V" megjelöléssel? Mi a teendő a 08, 65, bevallásokkal? Hogyan kell beadni ismét? És a még be nem adott 01 bevallással? Van mód az év végi bevallások és a végelszámolási bevallások egyszerre való kezelésének? Köszönettel GG

Közös képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1992-ben létesült 16 lakásos társház alapszabálya szerint „… a Közös Képviselő megbízatása 3 év időtartamra szól…” Működési alapszabálya szerint: ”… a közös képviselő újraválasztása minden esetben az éves záró közgyűlésen történik”. A közös képviseletre vonatkozó vállalkozói szerződés 2012. szeptember 01. napjától, határozatlan időre szól. A szerződés hivatkozik arra, hogy a 2003. évi CXXXIII. törvény, a társasház alapító okirata, és szervezeti és működési szabályzata alapján készült. A mai napig újraválasztás nem történt. A közös képviselő feladatait továbbra is ellátta. Minden évben volt közgyűlés, amelyen elfogadásra került a közösség éves költségvetése és elszámolása, közös költség megállapítása. Számviteli szabályok szerinti beszámoló nem készült. A számviteli törvény szerinti egyszerűsített beszámolót a számvizsgáló bizottság nem hiányolta, annak ellenére, hogy egy tulajdonostárs jelezte, nem a törvénynek megfelelő az adott év elszámolása. Hogyan lehet a fenti hiányosságokat a hatályos törvényeknek megfelelően helyrehozni? Előre is köszönöm a segítséget!

Éves beszámolóról visszatérés az egyszerűsített éves beszámolóra Kérdés

A vállalkozás két éve éves beszámolót készített. A beszámolók értékhatárának emelése miatt nem köteles éves beszámoló készítésére. A kétéves szabály alapján visszatérhet az éves beszámolóról az egyszerűsített beszámoló készítésére? Köszönettel: Négyökrűné

Éves beszámoló vagy egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy "A" Kft., amely rendelkezik éves szinten 20 millió Ft árbevétellel. Ez az "A" Kft. alakított egy "B" Kft.-t 3 000 ezer Ft törzstőkével. Az új "B" Kft.-nek az éves árbevétele 80 millió Ft. A létszáma 10 fő alatt van mindkét cégnek, a mérlegfőösszege 100 millió Ft alatt van mindkét cégnek. Az a kérdésem, hogy "A" és "B" Kft.-nek kell-e a beszámolót könyvvizsgálóval ellenjegyeztetni? "A" és "B" Kft. készíthet-e egyszerűsített beszámolót?

Egyszerűsített beszámoló Kérdés

Az Szt. szerint "Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket: a) a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot, b) az éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot, c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt." Például: egy cégnek van egy 2016. évi beszámolója, ahol egyszerűsített beszámolót készített. A 2016. évi szabályokat nézve 2014-ben nem haladta meg, de 2015-ben árbevételben és mérlegfőösszegben is meghaladta, az árbevétel az 500 millió és a mérlegfőösszeg a 1000 millió Ft-ot (2016-os feltétel). Látom, hogy vannak olyan értelmezések, ami szerint mindkét előző évben túl kell lépni a három feltételből kettővel az értékhatárt, de én ahogy nézem a törvényt, inkább az a valós, hogy mindkét évben alatta kellene háromból két értéknek lenni ahhoz, hogy készíthessen egyszerűsített beszámolót. Mi az önök szakmai álláspontja?

Kiegészítő melléklet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell-e mutatni a beszámoló készítőjét? Válaszát előre is köszönöm!

Éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely a számviteli törvény szerinti mutatók alapján egyszerűsített éves beszámolóra kötelezett. Viszont egy másik cégben (bt.-ben) 99 százalékos tulajdoni hányada van, ami egy mikrovállalkozás. Emiatt a kft. anyavállalatnak minősül és éves beszámoló készítésére kötelezett? Köszönöm.

Éves vagy egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melynek adatai az alábbiak: – 2014.: mérlegfőösszeg 5 940 000 eFt; értékesítés nettó árbevétele: 2 332 000 eFt; átlaglétszám: 8 fő. - 2015.: mérlegfőösszeg 1 536 000 eFt; értékesítés nettó árbevétele 5 790 000 eFt; átlaglétszám: 8 fő. A számviteli torvény 9. § (2) bekezdése alapján két egymást követő üzleti évben a három mutatóérték közül, ha kettő nem felel meg a mentesítési feltételeknek, akkor nem készíthet egyszerűsített éves beszámolót a társaság. 2015-ben a mérlegfőösszeg és az értékesítés nettó árbevételi mutatója is magasabb a határértéknél. KÉRDÉSEM: Készíthet-e 2016-ban egyszerűsített éves beszámolót a társaság? (Nem konszolidálásba bevont vállalkozás, nem minősül anyavállalatnak.) Köszönettel!

Egyszerűsített vagy éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni az alábbi témában. Egy 45 millió forintos árbevétellel és 30 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkező négyfős kft.-nek kötelező-e éves beszámolót készítenie, ha anyavállalatként működik? A könyvelők és könyvvizsgálók között vitát képez, hogy szükséges-e az éves beszámoló elkészítése.

Egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyors válaszát szeretném kérni az alábbi kérdésre. Adott "A" társaság, amely 50%-ban tulajdonosa "B" társaságnak. "B" társaság 100%-os tulajdonosa "C", "D", "E" társaságoknak. A számviteli törvény 9. § (3) bekezdésében foglaltakat figyelembe véve készíthet-e 2016. december 31-én egyszerűsített éves beszámolót "B" társaság? (a mutatói alapján igen)

Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell értelmezni a Sztv. 96 paragrafusának (3a) bekezdését? Ha az eredménykimutatásban jelentősnek minősül az anyagköltség, akkor mit kell bemutatni? Megjegyzem, az eredménykimutatásban nincsenek arab számok (az Sztv. mellékletében vannak). Egy szakértő szerint azokat a tételeket is szerepelteni kell a mellékletben, melyek nálunk nincsenek. Például nincs vezető tisztségviselőnek folyósított kölcsön. Mi a véleménye erről?

Mikor kettős a társasház könyvvezetése, és mikor nem? Cikk

Társasházunk több mint 500 albetétes. Az éves közösköltség-előírás meghaladja az 50 millió forintot. Közös terület bérbeadásából nincs bevételünk. Kérdésem: kötelező-e a kettős könyvvezetés. Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszol.

Egyszerűsített éves beszámolót készíthetünk-e 2015. évre? Kérdés

Vállalkozásunk beszámoló-készítést meghatározó adatai az előző években az alábbiak szerint alakultak: Vállalkozásunk beszámoló-készítést meghatározó adatai az előző években az alábbiak szerint alakultak: 2011 2012 2013 2014 mérlegfőösszeg (EFt) 469832 486609 500104 564300 nettó árbevétel (EFt) 2507401 2379967 2977232 3036854 létszám (fő) 15 16 16 17 2015 évben a várható adatok 611 000 E Ft mérlegfőösszeg, 3 178 213 E Ft nettó árbevétel, 19 fő létszám. Kérdésem készíthet-e társaságunk 2015. évre egyszerűsített éves beszámolót?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close