339 találat a(z) egyesület cimkére

Egyesület adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos tagokból álló egyesülettel kapcsolatban a következő adózási kérdések merültek fel. Az egyesült kifizet a tagjainak konferenciákhoz kapcsolódóan utazási költséget (repjegy, szállás, étkezés). Ezt adómentesen teheti az szja-törvény 7. § (1) bekezdésének d) pontja alapján. KÉRDÉS 1: Szükséges az egyesület nevére szóló számla, vagy elég, ha a számla a tag nevére szól? KÉRDÉS 2: Fizethet ki ilyen költséget az egyesület a nevére szóló számla alapján nem tagoknak is adómentesen (ha például pályázatot írt ki, amit egy fiatal orvos nyert meg, aki nem tag)? Illetve lehet az egyesületnél pályázni nemzetközi vizsgadíjak megtérítésére is, nemcsak tagoknak. Ők hoznak számlát, vagy valami dokumentumot a vizsgadíjról. KÉRDÉS 3: Kifizethetik nekik adómentesen az egyesület nevére szóló számla alapján ezt a díjat akkor, ha nem tagok? Ha nem, akkor hogyan adózik? Az említett tevékenységek mind alapszabályban meghatározott alapcélok. Segítségét előre is köszönöm.

Civil szervezet reprezentációs költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy civil szervezet, egyesület pályázati összegből egy rendezvényt tartott. Hagyományőrző német egyesület rendezvénye volt. Ezen étkezésről volt egy jelentősebb összeg, amit a pályázatban el is számoltak költségként. A rendezvényre nem szedtek belépőt és részvételi díjat sem. Az étkezési számla meghaladja előreláthatóan az összes bevételük 10%-át. A kérdésem, hogy kell-e a reprezentációs költség után szja-t és eho-t fizetniük? Ebben az esetben is meg kell fizetni, amikor egy rendezvény része volt? Várom válaszukat.

Nonprofit szervezet GINOP pályázata – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet választott, jelenleg gazdasági tevékenységet nem folytató nonprofit szervezeteink (alapítvány, egyesület, NGT) új társadalmi vállalkozást szeretnének indítani GINOP pályázati konstrukcióban. A pályázat sikeressége esetén az új tevékenység gazdasági tevékenységnek fog minősülni, azonban a várható éves bevétel nem feltétlenül éri el az alanyi adómentességi határt. Azonban, mivel a pályázati költségvetésben a nettó tételeket szeretnénk maximalizálni, felmerült, hogy a projekt sikere esetén feladnák az alanyi adómentességet a szervezetek, és a továbbiakban tételesen elkülönítenék a jelenleg is futó, nem gazdasági tevékenység alaptevékenység (A), valamint a pályázati gazdasági tevékenység (B) számláit. Így (A) tevékenység továbbra is az áfa tárgyi hatályán kívül maradna, adólevonási jog nélkül, míg (B) tekintetében a szervezetek áfásan számláznának, és – ami rövid távon a legfontosabb – levonási jogot gyakorolnának a GINOP pályázat keretében beszerzett eszközök, szolgáltatások vonatkozásában, azaz a pályázati költségvetést már nettó áfabontásban készítenénk el. Kérem, legyen kedves megerősíteni, hogy ez az eljárás jogszerű lehet; illetve, ha nem (vagy további feltételekkel), legyen kedves arról is tájékoztatni. Segítségét nagyon köszönöm.

Egyesület költségátterhelésének áfakezelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem egy áfaalany egyesület, amely azért jött létre, hogy egy bizonyos szolgáltatástípusnál "fehérítse" a piacot. Ennek érdekében minősíti a szolgáltatókat, és amelyik a szigorú szempontrendszer alapján megszabott feltételeket teljesíti, az kap tőle egy "fair szolgáltató" védjegyet. A minősítés egyik eszköze a próbavásárlás, amelyet egy független külső, áfaalany cég végez. Mivel a szolgáltatók előtt érthető okokból titkolni akarják a próbavásárlást végző cég kilétét, de a vizsgált adóalanyoktól beszedik a próbavásárlás díját, így a próbavásárlást végző cég az egyesületnek számláz, az egyesület pedig továbbterheli a költséget a vizsgált szolgáltatók részére. Kérdésként merült fel az ügylet áfakezelése. Az egyesület áfatartalommal növelt számlát állít ki a vizsgált szolgáltatók felé, és a próbavásárlást végző cég által rá áthárított áfát levonásba helyezheti, vagy nem helyezheti levonásba a rá áthárított áfát, és áfamentesen kell számláznia? Válaszukat előre is köszönöm.

Nonprofit kft. adománya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e adófizetési kötelezettség, ha egy nonprofit kft. adományt ad az őt alapító egyesületnek, és fordítva? Mindketten közhasznú jogállással rendelkeznek? Köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás – mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Először is köszönöm eddigi válaszait az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan. Szintén ezen jogviszonnyal kapcsolatosan lenne további két értelmezési kérdésem: 1. Mentesített keretösszeggel kapcsolatos kérdés. A jogszabály szerint a mentesített keretösszeg szakképzettséget igénylő munkakörben 7410 forint/nap ebben az évben. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy 7410 forint/nap munkabér alatt nem kell szja-t fizetni a dolgozónak, függetlenül attól, hogy mennyi órát (maximum 8 órát) dolgozik. Azaz például három órás munkára is kifizethető adómentesen a 7410 forint. Vagy kevesebb ledolgozott óránál arányosítani kell, azaz – maradva a háromórás példánál – háromórás egyszerűsített munkaviszony esetén (7410/8x3) 2778 forint lesz az adómentes határ, vagyis a mentesített keretösszeg? Álláspontunkat az efotörvény 9. paragrafusának 2. bekezdésére alapozzuk, amiben "napibért" említ a jogszabály. 2. Egyesületünk egyszerűsített foglakoztatás keretében alkalmaz egy-egy napra, alkalmanként buszvezetőt (saját tulajdonú busz). A járművezetőt természetesen bejelentjük, a járulékot megfizetjük, viszont kérdésem az, hogy lemondhat-e a béréről (ő ugyanis kvázi "szívességi" alapon is vállalna egyesületünk részére fuvarokat). Előre is köszönöm a válaszokat.

EGYKE Kérdés

Egy cég egyesületek ügyviteli munkáját segíti és szeretne ügyfele nevében az ügyfélkapun keresztül ügyeket intézni. Ha a cégben nincs senkinek formális könyvviteli végzettsége, beadható-e EGYKE nyomtatvány a cég egyik munkatársát feltüntetve mint képviselő? Ha igen, milyen jogcímet kell megjelölni a képviseletre?

Egyesület reprezentáció Kérdés

Tisztelt Cím! Egy egyesület kerékpárversenyt szervez. Minden résztevevőknek egyesületi emblémás táskát, sapkát, csokoládét oszt ki. Néhány résztvevőnek szállást is fizet. Egy külföldi exkluzív kerékpárversenyző vendég repülőjegyét is kifizeti az egyesület. Kérdés: 1. A fenti tételek reprezentációnak minősülnek-e? Ha nem, kell-e adót fizetni utána (esetleg természetbeni juttatásként?), illetve ha igen, akkor mennyi adót kell fizetni? Az Szja tv. tartalmazza a reprezentáció fogalmát a 3. § 26. pontban. Ez egyesületi tagokra vagy külsős résztvevőkre vonatkozik? 2. A tv. 70. §-a tartalmazza a reprezentáció értékét éves szinten. Kérdés, hogy ez év közben hogyan számolható ki, hiszen az éves bevétel, ráfordítás értékét év közben nem tudjuk meghatározni. Gondolom, az adóköteles reprezentáció után viszont tárgyhót követő hó 12-éig bevallást kell benyújtani és az adót meg kell fizetni. Köszönettel, Királyné Trieber Anikó

Egyesület vezetőinek üdülést hogyan kell elszámolni és mik a járulékfizetési kötelezettségek utána Kérdés

Egyesületünk vezetői törökországi nyaraláson vettek részt, amit az egyesület fizetett. Kérdésem, hogyan lehet ezt elszámolni és mik a járulékfizetési kötelezettségek?

Kisadózó; egyesületi pártoló tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozó bérel egy ingatlant, amiben a saját tevékenységét végzi és emellett "X" egyesület, egyesületi pártoló tagja is egyben. A bérelt ingatlant a kisadózó egyéni vállalkozó heti egy alkalommal rendelkezésre bocsájtja ennek az egyesületnek, támogatásként, teljesen ingyen (tagdíjat nem fizet, pénzbeli ellenszolgáltatást nem kap). Kérdésünk, hogy a kisadózó státuszát veszélyezteti-e ez a típusú támogatás? Kell-e a kisadózónak valamilyen ellenszolgáltatást vagy bármilyen igazolást kapnia a támogatott egyesülettől? Tisztelettel: Pálkerti Norbert

Egyesület könyvelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném megkérdezni, hogy kettős könyvvitelt vezető egyesületet milyen végzettséggel lehet könyvelni?

Cégkapu-regisztráció: ezért kötelező alapítványnak, egyesületnek is Cikk

Egyesületek, alapítványok, szakszervezetek kötelezettek-e cégkapus regisztrációra? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Cégkapu-regisztráció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületnek kell-e cégkapu-regisztrációt készítenie? Legyen kedves a törvényi hivatkozást is feltüntetni! Köszönöm válaszát!

Cégkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyesületek, alapítványok, szakszervezetek kötelezettek-e cégkapu regisztrációra? Válaszát köszönöm. Tulogdi Mária

Közhasznúságra való bejelentkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk, amely kulturális tevékenységet folytat (ha a feltételeknek megfelel) közhasznú szervezet szeretne lenni. Kérdésem, hol kell elkezdeni az eljárást (törvényszéki bíróságon)? És ha megkapta a minősítést, akkor a bejelentést a közhasznú jogállásról a 17201, vagy a 17201CSZ bejelentés és változás bejelentési nyomtatványon a NAV felé szintén nekünk kell megtenni? Segítségét előre is megköszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs