362 találat a(z) egyesület cimkére

Változásbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni. Egyesület 2018-ban megváltoztatta a székhelyét, melyet a bíróság jóvá is hagyott, határozatban rögzítette. Nem találom viszont a 18T201CSZ bevallásban azt a sort, ahol ezt le tudom módosítani. Kérnék ebben segítséget. Köszönöm

Egyesületi rendezvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgászegyesület rendez a tagjainak családi napot, ahol horgászverseny, majd azt követő ebéd is van. A helyezetteket díjazzuk ajándékkal is. Kérdésem, hogy az erre fordított összeg lehet-e reprezentáció, vagy ez természetbeni juttatás és adózni kell utána?

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy fővállalkozó, aki egy építésiengedély-köteles acélszerkezet elkészítését, felállítását vállalja. A megrendelő egy egyesület, aki alanyi adómentes. Így a fővállalkozó a részére áfával növelten állítja ki a számlát. A fővállalkozó a munkát kiadja egy alvállalkozónak, aki viszont belföldi adóalany, áfás vállalkozó. Az alvállalkozó az acélszerkezet gyártásával egy további vállalkozót bíz meg, aki szintén belföldi áfás vállalkozó, és csak a szerkezetet gyártja, annak felállítását az őt megbízó alvállalkozó végzi. 1. Az alvállalkozó fordított áfás számlát állít-e ki a fővállalkozó felé? 2. Acélszerkezetet saját telephelyén legyártó vállalkozó is fordított áfás számlát állít-e ki az őt megbízó alvállalkozó felé? Válaszát köszönöm. Némethné

Egyesület – ajándék Kérdés

Sportegyesület fogad támogatásokat magánszemélyektől. Akik adnak kisebb-nagyobb összeget, azoknak ad az egyesület pólót, bögrét. Milyen adóvonzata van ennek az egyesület és a megajándékozott oldalon?

Vadásztársaság támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági tevékenységet is folytató vadásztársaság magánszemély tagja támogatást nyújtana a társaságnak. Milyen adókötelezettség terheli a vadásztársaságot? Illetve hogyan juthatna adómentes támogatáshoz az egyesület? Köszönettel.

Egyesület – ajándékutalvány Kérdés

Egyesület ajándékutalványt osztott ki rendezvényen a győztes csapatnak. Milyen adóvonzata van ennek?

Tao-támogatás egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kézilabda-egyesület alapszabályában célként van megjelölve az utánpótlás nevelési feladatainak ellátása. Az egyesület több vállalkozással támogatási (nem szponzori) szerződést köt a fenti feladatok ellátására, akik ezután tao-kedvezményt vesznek igénybe. Az egyesületnek a tao-s bevételei cél szerinti vagy vállalkozási tevékenység bevételének minősülnek? Az ezen összegeken felül kapott kiegészítő sportfejlesztési támogatás milyen bevételnek minősül? Mivel a támogatásokat a 2017/2018-as szezonra kapja az egyesület, milyen arányban (mely időszakra) kell elszámolni számviteli szempontból a különböző időpontokban beérkező támogatási összegeket? (A tao-s támogatásokkal el kell számolnia az egyesületnek, a kiegészítő sportfejlesztési támogatásokkal pedig nem.) Köszönöm válaszát.

Közösségi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyesület közösségen belülről 2 millió forint értékben szolgáltatásról szóló számlát fogad be. Áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni, kell-e áfát fizetnie utána? Köszönettel.

Így adózik a vadásztársaság Cikk

Milyen bevallási kötelezettsége van a vadásztársaságnak? Társaságiadó-bevallásra, illetve beszámolókészítésre kötelezett-e? Kettős könyvvitelt vagy egyszereset kell vezetnie? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

Egyesületi tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy az egyesületi tagdíjat (vadásztársaságról van szó) ki kell-e számlázni? Ha kell róla számát kiállítani, akkor azt mikor kell megtenni? A tagdíj-hozzájárulás az alapszabály szerint havonta esedékes. A másik kérdésem a tagdíj-hozzájárulás és a vadgazdálkodási hozzájárulás könyveléséhez kapcsolódna (kettős könyvvezetésben könyvelünk): 91-es vagy 96-os számlaosztályba könyveljük a fentebb említett tételeket? Előre is köszönöm a válaszukat!

Közművelődési kerekasztal, mint jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. § (1)-(11) bekezdése alapján a kerekasztal jogosítványa: – véleményt nyilváníthat, és javaslatot tehet a település közművelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben, – az önkormányzat által közművelődési célra biztosított pénzügyi támogatás felhasználását és a vagyoni eszközök célszerű használatát a vonatkozó döntések, illetve az éves önkormányzati költségvetési tervezet és a zárszámadás alapján figyelemmel kíséri, véleményezi. Egyesületünk megalakította a kerekasztalt. A kérdésem az lenne, hogy hol működik ilyen kerekasztal, illetve kérem, szíveskedjenek tájékoztatni az egyesületeket arról, hogy van ilyen jogi lehetőség is, mivel nagyon sok helyen semmilyen kommunikáció nincs a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek között. Nálunk a jegyző közel egyéves huzavona alapján fogadta el a kerekasztal működését! Köszönettel.

Vadásztársaság könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vadásztársaság egyesület formába került bejegyzésre cél szerinti besorolása szabadidős és hobbi tevékenység. Bevétele a kilőtt vadak húsának értékesítéséből származik, bejelentkezéskor áfaalanyiságot választott, egyszeres könyvvezetéssel. A társasági adó alanya, de mi tartozik bele a társasági adó alapjába?

Civil szervezet, egyesület képviselete Kérdés

Egyesület elnökének mandátuma lejár 2018 márciusában. Amennyiben új elnököt választanak, úgy az új elnök hivatalos cégbejegyzéséig a régi elnök képviselheti-e az egyesületet, például, ha az egyesület tagja egy országos szerveződésű egyesületnek, annak a közgyűlésén a régi elnök képviselheti-e az egyesületét, ha a cégbíróság még nem jegyezte be az új elnököt?

Egyesület rendezvényének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Átolvasva a korábbi ehhez a témához kapcsolódó kérdés-válaszokat, ránk vonatkozóan egy kicsit konkrétabban fogalmaznám meg a kérdésünket. Nem közhasznú egyesület saját tagjainak (megyei intézmények, nem magánszemélyek) rendezvényt tart évente több alkalommal az alapszabályában konkrét célnak megfogalmazottak szerint. Mivel az ország több pontjáról érkeznek a megyei tagszervezetek által delegált magánszemélyek, ezért az étkezés mellett szállásköltség is felmerül. A rendezvénnyel kapcsolatos minden felmerült költséget az egyesület áll, vagyis nem téríttet meg semmit a tagszervezetekkel, amelyek ezt a szolgáltatást kvázi a tagdíjuk fejében kapják. A rendezvény megvalósítása egy pályázat keretén belül történne, így az a legfőbb kérdés, hogy a pályázat költségei között szerepeltessük-e a reprezentáció adóját (szja, eho), illetve felmerül-e egyáltalán, hogy adóköteles az étkezés és a szállás díja az egyesületnél? Az összes ráfordítás 10 százalékát bőven meghaladja ez az összeg, mivel ebben az évben ezeken a rendezvényeken kívül más költség nem nagyon fog felmerülni az egyesületnél. Üdvözlettel Nagy Szabolcs

Nevezési díj tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségüket. Amatőr futóegyesület versenyt szervez. Ez a tevékenység szerepel az egyesület alapszabályában. A nevezési díj tartalmaz egy müzliszeletet, ami a nevezési csomagban van és tartalmazza a futás közbeni italfrissítéseket, amiket önkéntesek műanyag pohárban adnak a futóknak. Ebben az esetben ezeket anyagköltségként kell elszámolni? Van valamilyen adózási vonzata az étel, italnak ebben a formában? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs