2349 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Áfa-visszaigénylés, szabályos ingatlan-nyilvántartás Kérdés

1. Egyéni vállalkozó kisadózó a Kisfaludy Turiszt. Fejl. támogatásból 34 M Ft + önerő 14 M Ft + 27% áfa 12.96 M Ft összegben panzió felújítást, napelemrendszer, klímabeszerelés, kazán, ajtó/ablakcsere és eszközbeszerzést (kerékpárok) végez községben lévő, több részből álló családi házban, ahol egy helyrajzi szám alatt panzió, saját és anyós lakása van. A vállalkozó feleség és férj 50-50%-a a panzió, ez ingyenesen került a vállalkozás használatában. Eszköz-nyilvántartásban érték nélkül szerepel, écs nem került leírásra. Saját, vagy ügyvédi okmány szükséges-e az ingyenes átadásról? 2. A támogatásból kizárólag panzió kerül felújításra, lakás nem. Visszaigényelhető-e az áfa, tekintettel arra, hogy a panzió után écs nem került elszámolásra, 0 Ft értéken szerepel? 3. A fenti 34 M Ft támogatás beszámít-e a kisadózói bevételbe?

Tárgyi eszköz nyilvántartása, áfa-visszaigénylés Kérdés

1. Panzió szállásszolgáltatást (18% áfa) + a földszinten üzlet-bérbeadást folytat (áfamentesen) az egyéni vállalkozó. Az szja-törvény 49/B §-a szerint „tételes kötségelszámoló”, az áfakörben az általános szabályok szerint adózik. Kisfaludy Turiszt. Fejl. vissza nem térítendő támogatást nyert el 17 millió forint értékben + önerő 17 milliót forint + 27% áfa 9,18 millió forint. A támogatásból ingatlan-felújítást, eszközbeszerzést valósít meg. A panzió a tulajdoni lapon a vállalkozó feleség, valamint a magánszemély férj tulajdonában van 50-50%-ban, amely korábban, ingyenesen került a vállalkozó használatába. Eszköz kartonon 0 Ft értéken szerepel. Korábban écs nem került elszámolásra. A férj 50% és feleség 50% részének ingyenes átengedéséről és nyilvántartásba vétele miatt szükséges-e ügyvédi, vagy egyéb nyilatkozat, megállapodás? 2. A pályázat kizárólag a panzióra vonatkoznak, üzletre nem. Tételes áfa elkülönítést végez. A számlák a feleség nevére szólnak. A 0 Ft értéken nyilvántartott, écs alá nem vont panzió felújítása, a vásárolt eszközök áfatartalma /kb. 9,18 M Ft) visszaigényelhető-e az áfatörvény alapján? 3. A 17 M Ft támogatás szja-adóalapba beszámító bevételnek számít-e ? 4. A nyílászárók cseréje, új villanyvezeték bekötése, solar kialakítás, klíma beszerelés hogyan számolható el a) a pályázati összegből, és b) milyen módon (egy összegben, vagy amortizációként) az önerő összegéből? A 200 ezer Ft alatti és feletti eszközök egy összegben vagy écs-ként írhatóak le költségként a pályázatból, illetve önerőből?

Tételes átalányadó mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély egyéb szálláshely-szolgáltatásra (55 ÖVJT) választotta a tételes átalányadózást. 2019. március 6-ától szintén erre a tevékenységre bejelentkezett egyéni vállalkozónak. Tévesen nem lett választva a kata adózás, amelyet már csak 2019. április hónaptól tud választani. A kérdésem az lenne, hogy az adószámos magánszemély adózása ebben az esetben hogyan fog alakulni, illetve ha bejelenti annak a megszüntetését március 6-ától mint jogszerűen választott adózást, de változás miatt, abban az esetben milyen összegű tételes adót kell fizetni és mikor? Köszönöm válaszát !!

Egyéni vállalkozó megszüntetné tevékenységét, hogy katázhasson Cikk

Tévedésből nem a számára megfelelő adózási módot választotta az egyéni vállalkozó, mit tehet a változtatás érdekében? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Adózás utáni jövedelmet növelő tétel – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves tájékoztatásukat. Egyéni vállalkozó 2014. évben vállalkozói osztalékalap utáni adóját csökkentette a kizárólag üzleti célt szolgáló, a 2015. évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz értékével. A csökkentés eredményeképpen a vállalkozói osztalékalap 0 forint lett. Az adózás utáni vállalkozói jövedelmet növeli a vállalkozói osztalékalapnak a beruházási költséget képező kiadással első ízben történő csökkentése évét követő negyedik évben (ültetvény esetében annak elidegenítésekor, de legkésőbb a termőre fordulás évében) a vonatkozó beruházási költséget képező kiadások azon része, amellyel az egyéni vállalkozó ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette, illetve ennél előbb az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetésekor. Egyéni vállalkozó 2018.05.01-től kisadózó lett. 2018. december hónapban a tárgyi eszközt értékesítette már kisadózóként. Kérdésem, hogy ezután akár személyi jövedelemadóban, akár kisadózóként keletkezik-e visszafizetendő adója, mivel a figyelési időn belül történt az értékesítés. Az értékesítés ellenérték fejében történt nem ellenszolgáltatás nélkül. Kérdésem még, hogyha ilyen esetben a vállalkozó nem értékesíti a tárgyi eszközt, azzal együtt szűnik meg, de már kisadózóként, akkor hogyan alakul az adózása? Köszönöm!

Veszteség elhatárolás 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017-ben 1 537 000 forint veszteséggel zárt. Ezt a veszteséget nyilvántartásba vette, valamint a 1753 bevallás 81. sor és 83. soraiban is szerepeltette. A 2018-as évben a 3,6 millió forint nyereséget ért el. Kérdésem, hogy milyen feltételekkel tudja felhasználni az előző évek veszteségét? Köszönöm.

Kamarai hozzájárulás Kérdés

Egyéni vállalkozó gyógymasszőri tevékenység után egészségügyi szakdolgozói kamarai tagdíj megfizetése mellett évente 5000 forint kamarai hozzájárulást (regisztráció címén) is kell fizetni a kereskedelmi és Iparkamarának? Ha első alkalommal kötelező a regisztráció, miért kell minden évben regisztrációt fizetni?

Nyugdijas egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. december 31-éig heti 36 órát elérő munkaviszony mellett voltam nyugdijas egyéni vállalkozó. Ezen időpontig a 1958-as bevallást 0 forinttal minden hónapban elküldtem. (Vállalkozói kivétem nem volt.) Jól tudom-e, hogy 2019. január 1-jétől havonta meg kell fizetnem a 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, mivel már nincs munkaviszonyom? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy ezt a változást kell-e jelenteni valamilyen nyomtatványon (mivel az 58-as nyomtatványt már nem küldöm) vagy elég ha az év végén az 53-as nyomtatványon bevallom? Várom szíves válaszát!

Öregségi nyugdíjas egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Egy kft. (akinek egyéni vállalkozóként dolgozom) átvállalná az egészségügyi szolgáltatási járulékot tőlem mint (82 éves) öregségi nyugdíjas vállalkozótól. Milyen adóhatása lenne a kft.-nél és az én egyéni vállalkozásomban, azon kívül, hogy nálam nem lenne költség, mert a kft.-nél jelentkezne költségként. Várom válaszukat köszönöm.

Kata: fő vagy mellék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órát elérő munkaviszonyból gyermeke nevelése céljából fizetés nélküli szabadságon lévő (gyed, gyes) anyuka fő- vagy mellékfoglalkozású katás egyéni vállalkozónak számít-e a fizetés nélküli szabadsága alatt? Köszönöm Válaszukat

Egyéni vállalkozó – átalányadó választása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozó (aki egyébként nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó) a 2018. évi szja-bevallás beadásával választhatja-e a 2018. évre az átalányadózás szerinti adózási módot, vagy mindig a tárgyévet megelőző évben kell ezt már választani?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. ügyvezetője, aki egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozó és családtagjai részesedése összesen a kft.-ben 33%-ot tesz ki. Az egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás-e a kft.-vel? Köszönettel: Kiss Anita

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyéni vállalkozó, aki két éve kinullázta értékcsökkenéssel tárgyi eszközét. Ehhez vásárolt alkatrészt, amit csak a géppel tud használni. Növelheti-e a nulla bruttó értékű tárgyi eszközét az újonnan vásárolt alkatrészekkel és ezekre később, a további években számolhat-e el értékcsökkenést? Ha ugyanez az eset, csak a tárgyi eszköz még nincs a tulajdonában, mert bérli (később megveszi) és vesz hozzá tartozó alkatrészt, kell-e és hogyan szerepeltetni ezt a könyveiben? Csak az alkatrészre számolhat-e el ez esetben értékcsökkenést? Köszönöm válaszát.

fejlesztési tartalék Kérdés

https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fejlesztesi_tartalek_cel_szerinti_felhaszna_IQ7YZ2 Tisztelt Szakértő! A fenti linken szereplő fejlesztési tartalékkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. A fejlesztési tartalékot bankszámlán el kell különíteni, vagy elég a nyilvántartás? Köszönettel, Bujdosó Gyula

Főállású egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2 éve elnyerte a "fiatal gazda" pályázatot, és a követelmények között az is szerepelt, hogy főállásúnak kell lennie. Azonban közben szült egy gyermeket, jelenleg gyeden van. Nincs alkalmazottja. Tehát a tevékenységet ő végzi. Kérdésem, hogy kell-e fizetni a kötelező járulékokat? Vagy elég lenne, ha beírnám az 58-as bevallásba, hogy kieső idő: gyed? Előre is köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

8 napos számlázási határidő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close