2350 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Átalakulás Kérdés

26 éve vagyok egyéni vállalkozó. Az árbevételem már nagyon megemelkedett, így adózási szempontból kedvezőbb lenne számomra a kiva. Most négy főt foglalkoztatok. Kérdésem: átalakulhatok egyéni céggé, hogy megspóroljam egy esetleges új cég létrehozásának minden gondját-baját, költségét?

Egyéni vállalkozói támogatás – hipa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket kérem. Egyéni vállalkozó az MVH-tól földalapú, területalapú, szarvasmarhatartási, öko- stb. támogatást kap. Ez a bevételének kb. 70 százaléka. Az iparűzésiadó-bevallásban a nettó árbevétel sorba be kell írni? Köszönöm. Üdv: Éva

Kft. ügyvezetés megbízásban és mellette munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja – aki főállású egyéni vállalkozóként biztosított ,és így fizeti meg a járulékait – a kft. ügyvezetését megbízásban látja el, 0 Ft-ért. 1.) Jól értelmezzük-e, hogy ilyenkor a kft.-ben nincs járulékfizetési kötelezettsége? 2.) Állhat-e ugyanakkor – a megbízásos ügyvezetés mellett – heti 10 vagy 20 órás munkaviszonyban is a saját kft.-jével, ahol mérnöki tevékenységet is végez alkalmazottként? Tehát lehet-e ügyvezető (megbízási jogviszonyban) és alkalmazott (munkaszerződéssel) a saját kft.-ben egyszerre? A járulékait természetesen megfizeti főállású egyéni vállalkozóként és a munkaidő alapján a kft. alkalmazottjaként is. Vagy az lehet ilyen esetben megoldás, hogy egy munkaszerződésben lehetne egyszerre ügyvezető és alkalmazott mérnök? A kétszemélyes kft. másik tagja szintén a kft. ügyvezetője, megbízással, 0 Ft-ért. 3.) Ő jelenleg gyeden van, ilyenkor van-e járulékfizetési kötelezettsége, mint társas vállalkozó? 4.) Ha a gyed mellett vissza kíván jönni dolgozni, lehet-e ügyvezető (megbízási jogviszonyban) és alkalmazott (munkaszerződéssel) a saját kft.-ben egyszerre? 5.) Szabályos-e, ha a munkaszerződésekben egymás munkáltatóiként szerepelnek? Tehát az egyik tag (ügyvezetőként) írja alá a másik tag munkaszerződését és a másik tag (szintén ügyvezetőként) aláírhatja a társa munkaszerződését? Továbbá: 6.) Az első tag végezheti-e egyéni vállalkozóként (nem főtevékenységként) ugyanazokat a tevékenységeket, amiket a kft. is végez? Köszönjük!

Özvegyi jogon folytatott vállalkozás áfakérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019. 02.21-én elhunyt. Özvegyi jogon felesége folytatja tovább a vállalkozást. 2019. 03.22-én új adószámot kapott, a vállalkozás tovább folytatásához, visszamenőleges, február 22-ei hatállyal. Az eltelt egy hónap alatt a számlák az elhunyt nevére voltak kiállítva, mivel a vállalkozás nem szűnt meg, és még nem volt új adószám. Kérdésem az, hogy az erre az időszakra szóló számlákban szereplő áfa levonható-e, vagy bruttó módon kell könyvelni? Várom szíves válaszukat, köszönettel.

Utolsó figyelmeztetés egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek! Ki kell egészíteni az adótervezetet! Cikk

Hétfő éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyéni vállalkozás szüneteltetése: ne feledkezzen meg az adóbevallásról! Cikk

Május 20-áig be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat azoknak a volt egyéni vállalkozóknak is, akik 2014. január elsejétől folyamatosan szüneteltették, és 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni a tevékenységüket, mivel 2018. december 31-én megszűnt az egyéni vállalkozói státuszuk. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik 2017. január 1-jétől szüneteltetik az egyéni vállalkozói tevékenységüket, és azt 2018. december 31-éig nem kezdték el folytatni.

Biztosítotti jogviszony Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség Egyéni vállalkozó közjegyzőt a kb. egyhónapos szabadsága idejére egy máshol munkaviszonyban álló közjegyzőhelyettes kollégája fogja helyettesíteni. Kérdésem a biztosítási jogviszonyra vonatkozik. A helyettesítő kolléga munkahelyén a helyettesítés idejére fizetés nélküli szabadságot kap (ezt engedélyezi a munkahely), a helyettesítésért pedig megbízási díjat kap. A megbízási díj összege a garantált bérminimum összegénél is magasabb. Ebben az esetben ő biztosítottnak minősül. Jól gondolom-e azt, hogy nem köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni, hiszen ugyan a munkahelyén fizetés nélküli szabadságon lesz, de lesz megbízási jogviszonya, amellyel biztosítottá válik? Válaszukat megköszönve: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Így számolhatja el az egyéni vállalkozó a személyautó költségeit Cikk

Egyéni vállalkozó családtagja tulajdonában lévő autójának költségeit hogyan számolhatja el használóként, üzembentartóként, bérlőként? Olvasónk kérdéseire Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó – előleg elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves állásfoglalását. Egyéni vállalkozó, aki szja szerint adózik, előleget kapott és adott egy szolgáltatásra 2018. évben. Kérdésünk, hogy költségként, illetve bevételként el kell-e számolnia az előlegeket? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Használt autókkal foglalkozó magyarországi egyéni vállalkozó használt személygépkocsikat vásárol Németországból, egy másik kereskedőtől. A német partner számlájában utal arra, hogy különbözeti adózást alkalmaz az értékesítése során. A szállítást az egyéni vállalkozó az alábbi módon oldja meg: – saját lábon hozza be a személygépkocsit, – egy magánszemélytől kölcsönkapott trélerrel, melyről csak egy szerződés van, hogy ő vezetheti az adott gépjárművet. Mind a két esetben kér számlát a tankolásokról. Ezen számlák elszámolhatók-e az egyéni vállalkozásnál költségként? Kell-e a vállalkozónak útnyilvántartást vezetnie a két esetnél? Az egyéni vállalkozó az autókat átnézeti egy szerelővel, aki megállapítja, hogy néhány alkatrészt cserélni kell. Az alkatrészek, valamint a szerelési díjak áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Előre is köszönöm a válaszukat!

Bt.-beltag katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja (nem katás) úgy döntött, szeretne katás egyéni vállalkozó lenni. Jól gondolom, hogy ebben az esetben havi 25 ezer forintot kellene fizetnie, mint katás egyéni vállalkozónak? Köszönöm válaszát előre is. Szilvia

Egyéni vállalkozó cseden Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkező munkavállaló 2018. október 1-jétől egyéni vállalkozó. Jövedelme vállalkozásából nem volt. 2019 februárjában szült. Egyéni vállalkozói minőségében is jogosult csedet igényelni? Amennyiben igen, mi az ellátás alapja? Köszönöm válaszát: CsCs

Személyautó-költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásom székhelye és a telephelye, ahol a tevékenységemet végzem 50 kilométerre van egymástól, ahova személyautóval járok. A munkába járáshoz használt autó nem a saját tulajdonom, hanem egyik családtagomé, szívességi használóként használom. A következő kérdéseim lennének: a) Ebben az esetben elszámolhatóm az autóra az üzemanyag- és amortizációs költséget? b) Ha bérelném az autót, akkor elszámolhatom az üzemanyag, amortizációs és javítási költséget? c) Ha én lennék az autó üzembentartója (nem tulajdonos), akkor miben lenne más költségelszámolási lehetőségem vagy csak tulajdonosként tudok költséget elszámolni? d) Ha a havi 500 kilométernél több lenne a költségelszámolásom, akkor ha jól tudom cégautóadót kellene fizetni. A fenti esetekben kinek? e) Kiküldetési rendelvényt magam után is vezetnem kell? Előre is köszönöm válaszukat!

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lepsényi Mária! 2019.04.22 és 05.04 én feltett kérdésemre köszönöm válaszát, de további kérdések merültek fel a bevallásban való szerepeltetés folytán. Válaszai és jogszabály hivatkozása rávilágított egy-két dologra és kutakodtam. 2017.02.22-től egyéni vállalkozó 2017.04.05-2018.04.25-ig szüneteltet. Az őstermelői igazolvány 2017.12.31-ig érvényes. Sertéstenyésztéssel foglalkozik és hüvelyes növények termesztésével, továbbá búzával. 2017-ben kap területalapú, zöldesités, fiatal mezőgazdasági termelők támogatását. Az utóbbi fiatal mezőgazdasági termelők támogatásnak próbáltam utánanézni, nem a területalapú támogatáshoz lehet igényelni? Lehet csak a fogalmakat irtam Önnek nem egyértelműen. Igényelt az egyéni vállalkozó fiatal mezőgazdasági termelő elinditását és támogatást, de elutasitották. Ennek függvényében kérném a szakmai véleményét. A 2017-ben kapott támogatásokat a 12. lapon kellett volna szerepeltetni de csak nullásan lett beadva, mert a támogatásokon kívül nem volt más jövedelme, sem költsége. Jól gondolom, hogy a 2017-ben kapott zöldesités és fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 2018-ban lesz bevétel, de hol? Mivel a 12. lapra nem írhatom, nincs érvényes őstermelői, csak egyéni vállalkozás. A 2018 as év 01.01-04.25 kapott támogatásokról úgy gondolom egyéni vállalkozás bevételei, ha vannak vele szemben költségek. Köszönöm türelmét és a szakértelmét.

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő Lepsényi Mária ! 2019.04.22 én feltett kérdésemet pontosítanám : Egyéni vállalkozó 2017.04.05-2018.04.26-ig szüneteltette az egyéni vállalkozását. Ezen időszak alatt látom az MVH lekérdezésből hogy kapott támogatásokat: területalapú, zöldesítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatást. Hol szerepeltem a 1753 ésa1853 bevallásban ezen bevételeket? Egyéni vállalkozóról van szó. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá.

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Keresetkorlát

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Üzemanyag-megtakarítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close