2349 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Fuvarozói napidíj egyéni vállalkozónál? Cikk

Csak munkavállaló részére vagy egyéni vállalkozónak is adható a 3000 forintos gépkocsivezetői napidíjátalány? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyéni vállalkozó bankkártyás értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha az egyéni vállalkozó értékesítésekor a vevő bankkártyával fizet, és a bank az ellenértéket nem az értékesítés konkrét napján írja jóvá az egyéni vállalkozó bankszámláján, akkor mely napon kell adóköteles bevételként és fizetendő áfaként könyvelni az ellenértéket? Példa: 2019.06.30-án történik az értékesítés és a bankkártya lehúzása. 2019.07.02-án lesz az egyéni vállalkozó bankszámláján jóváírva az ellenérték (csökkentve a bankköltséggel.) 2019. 06. 30-án lesz adóköteles bevétel és fizetendő áfa, vagy csak 2019.07.02-án? Köszönettel.

Bevallási határidő Esemény

180 vállalkozás jut ezer lakosra Cikk

Több mint 1,9 millió gazdasági szervezetet tartottak nyilván a múlt év végén, 2,1 százalékkal, azaz 38 ezerrel többet, mint 2017-ben – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság szerdai száma.

Magánszemélyek, akik 10 millió forintnál többel adósai a NAV-nak Cikk

Összesen 2681 magánszemély szerepel az állami hatóság 10 millió forintot meghaladó adósainak legfrissebb listáján.

Áfás egyéni vállalkozó utalása magánszámláról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó nagy értékű tárgyi eszköz beszerzését nem a NAV-hoz bejelentett pénzforgalmi számlájáról egyenlítette ki, hanem a lakossági számlájáról. Ebben az esetben van lehetőség a tárgyi eszközt a vállalkozás eszközének tekinteni, illetve az áfát visszaigényelni? Ráadásként kettő darab tárgyi eszközről van szó, két külön előlegszámla érkezett, az egyiket utalta magánszámláról, a másik eszközt pedig a pénzforgalmi számlájáról, a végszámla pedig egyben érkezett a két eszközről. Segítségüket előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó - osztalék ehója Kérdés

Tisztelt Adózóna! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozó az előző években jövedelmet nem vett ki, és a jogszabályoknak megfelelően az ehót is bevallotta a vállalkozói osztaléka után. A munkaviszonyból származó jövedelme alapján az egészségbiztosítási kötelezettségei meghaladták a 450 ezer forintot. Kérdés: lehet-e önrevíziót beadni az eho visszaigénylésére?

Alanyi mentesség év közben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozó, aki tárgyi mentességet választott, a vállalkozási tevékenység megkezdésekor, mert orvosi tevékenységet végez, év közben választhat-e alanyi mentességet az egyéb (például szakértői) tevékenység felvétele miatt, vagy csak a következő év január 1-jétől?

Fuvarozói napidíj egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném kérni a véleményüket. Idén lehetőség van arra, hogy a fuvarozók 3000 forint napidíjat számoljanak el bizonylat nélkül, bizonyos feltételek megléte esetén, az szja-törvény 3. számú melléklete szerint. Véleményem szerint csak munkavállaló gépkocsivezető részére adható a 3000 forint napidíjátalány, ha nem kap 500 forint élelmezési ellátásra fordítható költségtérítést. Egyéni vállalkozó fuvarozó részére szerintem nem adható. Egyéni vállalkozó ügyfelelem szeretné saját részre elszámoltatni a 3000 forint napidíjat, amivel én nem értek egyet. Ezért kérném szépen, szíveskedjenek megírni a szakmai véleményüket, amit előre is köszönök. Tisztelettel: Vargha Ildikó

Egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó olyan tevékenységre szeretne számlázni, amelyhez nincs végzettsége, ezért úgy gondolta, munkavállalót vesz fel (napi 2 órára) ezzel a képesítéssel. Kérdésem: jogosan számlázhat így az egyéni vállalkozó? Ha igen, akkor a másik kérdésem az lenne, hogy a felvett személy munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Klíma elszámolása egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén, ami egyben a lakóhelye is, klímaberendezést szereltetett be. Ebben az esetben van-e lehetőség elszámolni költségként a beruházást, illetve levonásba helyezni az áfát, akár százalékos arányban is (a lakóházból a dolgozószoba arányában például)? Vagy ez a NAV szemében személyes használatnak minősül és semmiképpen nem lehet? Köszönettel: Éva

Főállás melletti egyéni vállakozó ellátáson Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó gyermeket vár. Egyéni vállalkozásában veterán teherautók kölcsönzésével/bérletével foglalkozik alkalmanként. Egyéni vállalkozásából járulékköteles jövedelem nem került kifizetésre, év végén az szja és eho/szocho/járulékok kerültek megfizetésre. A szülést követően is szeretné vállalkozását folytatni. Folytathatja-e vállalkozási tevékenységét, anélkül, hogy az ellátásai megszűnnének, ha nem, mikortól lehet folytatni? Ha ő nem folytathatja a tevékenységet, alkalmazottat foglalkoztathat-e, aki a tevékenységet végezné? Alkalmazott foglalkoztatása esetén az egyéni vállalkozó a szerződéseket aláírhatja, számlát állíthat ki, vagy minden jogot át kell ruháznia az alkalmazottnak? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Vállalkozói jövedelem utáni szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő és egy egyéni vállalkozó jövedelem utáni adózását szeretném összehasonlítani az új szocho szabályok tükrében. Jól gondolom-e, hogy egy tételes költségelszámolást alkalmazó egyéni vállalkozó 2019-ben a jövedelme után 9 százalék szja-t, majd az szja-val csökkentett rész után 15 százalék szja-t és 19,5 százalék szochot köteles fizetni, de a szochot csak a minimálbér 24-szeresét elérő jövedelemig. Ezzel szemben az őstermelő a jövedelme után 15 százalék szja-t és 19,5 szochót fizet, és a szocho csökkenthető az őstermelőként fizetett járulékok alapjával? A szochót ebben az esetben is csak a minimálbér 24-szereséig kell fizetni? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Egyéni vállalkozó – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szünetelő evás egyéni vállalkozó lakást szeretne bérbe adni úgynevezett kereskedelmi szálláshely online foglalási rendszeren (Airbnb) keresztül. Mi lenne neki a legjobb megoldás erre vonatkozóan? Szüntesse meg a vállalkozását, és váltson ki mint magánszemély bérbeadásra adószámot? Vagy vegye fel a tevékenységi körébe a bérbeadást? Ha az utóbbit választja, akkor mint evás vállalkozó hogyan adózik utána? Köszönöm: Burián Tamásné

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók: itt a fizetési határidő Cikk

Elérkezett a második negyedévi adóelőleg fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, amelynek határideje 2019. július12-e. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint e tevékenységek keretén kívül folyatott önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akik esetében nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó, vagy egyéb jövedelem utáni adóelőleg-levonás. Cikkünkben ismertetjük a költségelszámolási és a kedvezményérvényesítési lehetőségeket is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close