2349 találat a(z) egyéni vállalkozó cimkére

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó Kérdés

Volt egy családi gazdaság, melynek X volt a vezetője egyéni vállalkozóival, ezt a családi gazdaságot átadta fiának Z-nek, aki szintén kiváltotta a vállalkozóit. De X is benne maradt a családi gazdaságban mint adóazonosítóval rendelkező tag. X a vállalkozói igazolványát nem adta le, hanem a családi gazdaságtól függetlenül gyümölcstermesztéssel kíván foglalkozni. X mint a családi gazdaság tagja használja a családi gazdaság nyilvántartásában szereplő tehergépkocsit, ezen gépkocsi javitási számláját X nevére állitották ki, és X fizette a saját vállalkozói bankszámlájáról. Ki számolhatja el költségként és az áfát?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni a következőket, mert konkrét választ még nem olvastam erről. Egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Az egyértelmű, hogy a bevétel 1 százalékát költségként elszámolhatja a lízingdíjból. Útnyilvántartást vezet, a hivatali használatra elszámolhatja az üzemanyagot. Kérdésem a következő költségekre vonatkoznak, amelyek az üzembentartót terhelik: kötelező biztosítás, CASCO, súlyadó, cégautóadó. A felsorolt költségekből mennyit lehet elszámolni? Esetleg az éves hivatali célú használat arányában? Kérdés még a lízingdíj kamata, azt miként számolhatom el költségként, mert gondolom az nincs benne az 1 százalékban. Köszönöm a választ!

Webáruház EU-ba terjeszkedne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy magyar, webáruházat üzemeltető egyéni vállalkozó. Most Ausztriába is szeretne értékesíteni. (főként nem adóalanyok részére). Be kell-e jelentkeznie a tagállamba? Kell-e osztrák adószám ez esetben? 27 százalék áfát kell-e felszámítania értékesítései során? Köszönöm előre is részletes válaszukat!

Családi gazdaság, egyéni vállalkozó – áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság, benne 4 fővel, ebből egy főnek külön egyéni vállalkozói igazolványa van, mellyel szintén mezőgazdasági tevékenységet végez. Ezen személy a családi gazdaságban nyilvántartott tehergépkocsival közlekedik, melyet most javíttatott meg, és a számlát is a saját nevére kérte, az ellenértéket a saját vállalkozói számlájáról fizette ki. Elszámolható-e a költség ebben az esetben az egyéni vállalkozásban, és visszaigényelheti-e az áfát, vagy csakis a családi gazdaság számolhatja el, és igényelheti vissza az áfát?

Befizetési határidő Esemény

Bevallási határidő Esemény

Változások az egyéni vállalkozásoknál Cikk

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai.

Egyéni vállalkozó kft.-ben társtulajdonos lesz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen az alábbi problémámban! 2019. 09. 15-ei dátummal egy egyéni vállalkozó kereskedelmi korlátolt felelőségű társaságot alapított másik két személlyel. 50% a részesedése aránya. Apportként az egyéni vállalkozás árukészletét és teherkocsiját bocsátotta a társaság rendelkezésére. Az épület, amelyban az áruértékesítés folyik, az egyéni vállalkozó tulajdonában maradt. Mivel az árukészlet 2019. december 31-én már nem a szóban forgó egyéni vállalkozó tulajdonát képezi, kérdésem: hogy számolom el az egyéni vállalkozónál a kft.-be bevitt apportot? Ezek után meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást. Teheti-e és hogyan? Nyugdíjas Áfaalanyról van szó. Tisztelettel várom válaszukat.

Egyéni vállakozó átalakul kft.-vé Kérdés

Kérdésem a következő: egyéni vállalkozó jogutódja lesz-e az átalakulás után a kft.? Pályázatnál hitelkérelemnél csak a kft. időszakát nézik, vagy az egyéni vállalkozást is?

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! NEM KATÁS viszont ÁFÁS egyéni vállalkozóként könyvelési szolgáltatást végzek. Magánszemélyként szeretném bérbe adni örökölt lakásomat, és nem szeretnék bérbeadás tekintetében bejelentkezni az áfa alá. Mivel a könyvelési szolgáltatás miatt van adószámom, és számlát állítok ki, a bérbeadásról is kell számlát kiállítanom? Vagy a szerződés elegendő számviteli bizonylatnak minősül, mivel magánszemélyként adom bérbe az ingatlant? És be kell jelentenem 101E-n, hogy nem egyéni vállalkozói minőségben bérbe adok ingatlant? Teljes a keveredés ez ügyben nálam. Köszönettel: Kocsis Gabriella

Számla adatszolgáltatás 2020., alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozóként 2020. július 1-jétől van-e adatszolgáltatási kötelezettségem az általam kiállított és a befogadott költségszámlák tekintetében? Szíves válaszát előre is köszönöm!

36 órát meghaladó munkaviszony melletti egyéni vállalkozó bevallási, bejelentési kötelezettségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. december közepén, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett egyéni vállalkozás indítását követően (ÁFA körös_ 65-ös havi bevallás) milyen bevallásokat (saját jogán 58-as bevallás, továbbá alkalmazott után 08-as bevallás havonta), illetve adatbejelentéseket (T101E és/vagy T1041) kell megtennie a vállalkozónak, amennyiben nyugdíjas alkalmazottat is foglalkoztat, illetve milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel: Lukácsné Cs. Erzsébet

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Az alábbi, a tárgyban jelzett foglalkoztatásra vonatkozóan értelmezési problémáim vannak, amelyre vonatkozóan szeretnék segítséget kérni. Hány főt foglalkoztathatok alkalmi munkavállalóként egy adóévben? Alkalmi munka esetén egy naptári napon az egyszerűsített foglalkoztatott munkavállalók száma nem haladhatja meg a munkáltató átlagos statisztikai létszámának függvényében: • munkavállalóval nem rendelkező vállalkozás esetén: átlagosan az 1 főt • 1-5 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 2 főt; • 6-20 fő alkalmazotti létszám esetén: átlagosan a 4 főt; • 20 + alkalmazotti létszám esetén, a munkavállalói létszám 20 százalékát; A számításnál mindig a megelőző félév átlagos statisztikai létszámát kell alapul venni. Az alkalmazás létszámkeretét a munkáltató szabadon használhatja fel, tehát ha az éves létszámkeret 1 fő, úgy foglalkoztathatunk az év minden napján egy alkalmi munkavállalót, de akár egy napon 365 személyt is. A munkavállalóval ugyan rendelkezett az egyéni vállalkozó ügyfelem, de a számítás alapján az átlagos statisztikai létszám 0,6 fő, ez kerekítve lehet 1 fő? Amennyiben nem rendelkezett volna munkavállalóval, hogy kell értelmeznem az átlagosan 1 fő egyszerűsített munkavállaló alkalmazását. Egy nap alkalmazhat több egyszerűsített foglalkoztatott alkalmi munkást is, az átlagot 365 napra vetítve számolom? Válaszát előre is köszönöm! Molnár Ilona

Adatszolgáltatási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozóként is kell 2020. 07. 01-jétől a kibocsátott számlákról adatszolgáltatást küldeni a NAV felé? Vagy az, hogy áfaértékhatár nélküli lesz az adatszolgáltatási kötelezettség, az csak az áfa alanyaira vonatkozik? Előre is köszönöm a választ!

1953-as bevallás 13-03. lap 50. sora Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1953-as bevallás 13-03. lap 50. sorával kapcsolatosan szeretném az állásfoglalásukat kérni. Az egyéni vállalkozó szja-s. 50. sor: A belföldi telephelynek betudható, eladásra beszerzett áruk értéke 50. sor: Ennek a sornak a „c/d” oszlopába a belföldi telephelyének betudható, eladásra beszerzett áruk értékének összegét kell beírnia. Kérjük, figyeljen arra, hogy a 2019. évben eladásra beszerzett áruk értékébe beszámítható a 2019. évben eladásra beszerzett áruk értéke akkor is, ha azok a 2019. évben nem kerültek eladásra. A sorral kapcsolatos kérdések: Első: Ide csak a 2019-ben egyéni vállalkozóként kifizetett áruk értéke írható be, vagy azon áruk értéke is, melyek 2019-ben lettek beszerezve, de 2019-ben nem lett az ellenértékük kifizetve még? (2020-ban fizetik majd.) Második: A 2018-ban beszerzett áruk (2018-ban is szja-val adózott az egyéni vállalkozó), de a csak 2019-ben kifizetett áruk értéke a 2019. évi bevallás 50. sorában feltüntethető-e? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Biztosítás adóvonzata 2

Szipszer Tamás

adószakértő

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Tervezett kata szigorítás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close