11 találat a(z) dolgozói részvény cimkére

Dolgozói részvény Kérdés

Kedvezményes dolgozói részvényvásárlás az anyavállalat részvényeiből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben részben megválaszolásra kerültek a kérdéseim. https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_29_Reszvenyjuttatas_adozasa_2_jnw Egy Magyarországon működő cég alkalmazottai a munkavállalói jogviszonyuk alapján jogosultak az anyavállalat részvényének kedvezményes megvásárlására (egy adott időszak kezdő és záró árához képest az alacsonyabbon van erre lehetőség). Viszont ezt követően 6 hónapig nem kereskedhetnek a részvényekkel. Az Szja tv. 77. § A (1), mivel munkavállalóként van erre csak lehetőségük (bár nem saját, hanem az anyavállalat részvényéről van szó), mégis értelmezhető úgy, hogy erre a munkavállalói jogviszony vonatkozik, és a munkáltató kifizetőként kell, hogy levonja a kedvezményes szerzés miatti jövedelem miatti adót. Érdekes a helyzetben, hogy a munkáltatónak szochót kell fizetnie, bár nem érintett a folyamatban. A válaszban a 77. § B (4) van megadva, mint a a jövedelem megszerzésének időpontját meghatározó rész. Bár a részvény ténylegesen megjelenik az értékpapírszámlán, de 6 hónapig nem forgalomképes, így értelmezésem szerint csak akkor keletkezhet a munkavállalónak jövedelme, ha ténylegesen kereskedhet is ezzel, mivel csak ekkor rendelkezhet szabadon. Helyes-e ez az értelmezés? Extrém esetben a 6 hónap leteltekor lehet olyan az árfolyam, ami lényegesen alacsonyabb, mint az szerzéskori aktuális, így nem indokolt, hogy egy magasabb piaci árfolyam alapján kerüljön megfizetésre az adó. Előre is köszönöm a választ!

Dolgozói részvény II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korábbiakban dolgozói részvény tárgyban írt kérdésemet az alábbiakkal egészítem ki: A magyar kft. 100 százalékos amerikai anyacége a NASDAQ-on jegyzett részvényeiből térítésmentesen ad a munkavállalóknak részvényt (így a magyar kft. munkavállalóinak is), amely felett rendelkezhetnek 1-2-3 év múlva, az E*TRADE Corporate Services kezelőfelületén. Mikor és mekkora adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár ez? Köszönettel.

Dolgozói részvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. amerikai anyavállalata a magyar kft. dolgozóinak dolgozói részvényt szeretne térítésmentesen adni, ennek milyen adó- és járulékvonzatai vannak? köszönettel

Dolgozói részvény Kérdés

Egy nyrt. dolgozói részvény kibocsátását tervezi. Megteheti, ha megfelel a következőknek: – Alaptőke felemelésével egyidejűleg, legfeljebb a felemelt alaptőke 15 százalékáig lehet forgalomba hozni. – Az alapszabály rendelkezése szerint az rt.-nél a teljes és a részmunkaidős munkavállalók számára ingyenesen vagy kedvezményesen áron. Ingyenesen szeretné átadni a dolgozóknak a részvényeket. Amennyiben a részvényeket a munkavállalótól vissza akarja vásárolni, az rt.-nél milyen számviteli (könyvelési) és adózási kérdések merülhetnek fel? A munkavállalónál a megszerzéskor nem, eladáskor keletkezik szja (és ha van szocho) kötelezettsége. Köszönöm a választ!

Hamarosan fizeti a 2018-as év osztalékát a Graphisoft Park Cikk

2018-as adózott eredménye után a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság az A sorozatú törzsrészvényei után részvényenként 126 forint, a B sorozatú dolgozói részvények után részvényenként 42 forint osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésnek.

Dolgozói részvény eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozói részvény került eladásra 2017-ben. Havonta a fizetésből vontak le egy fix összeget, amiért mindig dolgozói részvényt kaptunk. Összeadtam a vásárlási értékeket, ami az eladási árnál nagyobb, tehát veszteséggel adtam el a részvényeket. Kérdésem, kell-e szerepeltetnem a 1753-as bevallásban, ha igen, akkor mely sorában, milyen adatokkal? Köszönöm.

Dolgozói részvény szja és eho alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi cikk kapcsán szeretném kérdezni, hogy ha a munkavállaló külföldi anyacégtől kap részvénycsomagot, akkor mi lesz a 15% szja és 27% eho alapja. Úgy gondolnám, hogy megszerzéskori piaci érték (bevétel), csökkentve az igazolt költségekkel, de olvastam olyan véleményt, hogy a bevétel 78%-a az alap. (Mintha a bevétel már tartalmazná a 27% ehot, 100/1,27=78). Köszönöm!

Dolgozói részvény utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóm, egy amerikai cég 2010-ben 1000 dollárnyi részvényt ajándékozott minden dolgozójának azzal a feltétellel, hogy akkor kerül ténylegesen a dolgozó birtokába a részvény, ha 2015. december 1-jén még az adott cég aktív dolgozója. A munkáltatóm – tehát akitől a részvényt ajándékba kaptam – tájékoztatása szerint – mivel 2015. december 1-jén kerül ténylegesen a birtokomba a 2010-ben ajándékba kapott részvény –, a jelenlegi értéke után fizetnem kell ehót és szja-t, függetlenül attól, hogy a részvényt még nem értékesítettem. Munkáltatóm tájékoztatása szerint ezen adókötelezettségek befizetésére 2016. január 12-e a határidő. Próbáltam minderről az interneten tájékozódni: azt olvastam, hogy jelen esetben két év után adómentesnek minősül az ajándékba kapott részvény. Kérem, legyen szíves segíteni, hogy pillanatnyilag van-e bármilyen adófizetési kötelezettségem? Ha jelenleg nincsen, akkor milyen esetben (például a részvény továbbértékesítésekor) keletkezne? Köszönettel: Ivett

Dolgozói részvényvásárlási program Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi tulajdonban lévő, hazai vállalkozás anyacége lehetőséget kínál a magyar cég dolgozóinak arra, hogy kedvezményes áron vásároljanak a külföldi anyacég részvényeiből. A kedvezményes árú részvényvásárlással kapcsolatban a következő kérdéseim vannak: 1. A piaci ár és a tényleges vételár különbözete egyéb jövedelemként, 16 százalékkal adózik? Az adó alapját nem kell korrigálni? 2. Mivel a külföldi anyacég nem kifizető, a magánszemélynek kell bevallani és megfizetni az 1. pont szerinti jövedelem után a 27 százalékos ehót? 3. Ha a magánszemély fizeti meg a 27 százalékos ehót, akkor az szja alapja a jövedelem 78 százaléka (Szja tv. 29. §), vagy a teljes különbözet után kell szja-t fizetni? 4. Van-e a tranzakciónak egyéb adó-, járulék- vagy illetékvonzata? Köszönettel: Somogyi Péter

Dolgozói részvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló dolgozói részvényt kapott a külföldi (angol) anyavállalattól. A részvény darabszámát megszoroztuk az értékével és MNB középárfolyamon át is váltottuk. Kérdés, hogyan adózza le a munkavállaló ezt a kapott jövedelmet? Nem kívánja értékesíteni, hanem megtartja befektetésnek. Terheli szja és eho? Ha igen, akkor mi lesz az alapja az adóknak? Illetve mikor kell bevallani és megfizetni? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szervizdíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kivaalap csökkentése

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close