Hozzászólások 0

Kedvezményes dolgozói részvényvásárlás az anyavállalat részvényeiből

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben részben megválaszolásra kerültek a kérdéseim. https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_29_Reszvenyjuttatas_adozasa_2_jnw Egy Magyarországon működő cég alkalmazottai a munkavállalói jogviszonyuk alapján jogosultak az anyavállalat részvényének kedvezményes megvásárlására (egy adott időszak kezdő és záró árához képest az alacsonyabbon van erre lehetőség). Viszont ezt követően 6 hónapig nem kereskedhetnek a részvényekkel. Az Szja tv. 77. § A (1), mivel munkavállalóként van erre csak lehetőségük (bár nem saját, hanem az anyavállalat részvényéről van szó), mégis értelmezhető úgy, hogy erre a munkavállalói jogviszony vonatkozik, és a munkáltató kifizetőként kell, hogy levonja a kedvezményes szerzés miatti jövedelem miatti adót. Érdekes a helyzetben, hogy a munkáltatónak szochót kell fizetnie, bár nem érintett a folyamatban. A válaszban a 77. § B (4) van megadva, mint a a jövedelem megszerzésének időpontját meghatározó rész. Bár a részvény ténylegesen megjelenik az értékpapírszámlán, de 6 hónapig nem forgalomképes, így értelmezésem szerint csak akkor keletkezhet a munkavállalónak jövedelme, ha ténylegesen kereskedhet is ezzel, mivel csak ekkor rendelkezhet szabadon. Helyes-e ez az értelmezés? Extrém esetben a 6 hónap leteltekor lehet olyan az árfolyam, ami lényegesen alacsonyabb, mint az szerzéskori aktuális, így nem indokolt, hogy egy magasabb piaci árfolyam alapján kerüljön megfizetésre az adó. Előre is köszönöm a választ!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close