57 találat a(z) de minimis támogatás cimkére

De minimis támogatás: egy és ugyanazon vállalkozás fogalma példákkal Cikk

Cikkünk első részében az egy és ugyanazon vállalkozásokra vonatkozó jogszabályi környezetet mutattuk be. Jelenlegi írásunkban két fontos szabályra hívjuk még fel a figyelmet (hároméves időszak számítása, szervezeti változások kezelése), valamint gyakorlati példák segítségével is illusztráljuk, mely esetekben kell alkalmazni a hivatkozott előírásokat.

Csekély összegű (de minimis) támogatások: egy és ugyanazon vállalkozások fogalma Cikk

Hamarosan véget ér a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus, melynek következtében már csak hónapokban mérhető az az időszak, amely alatt még a jelenleg is hatályos közösségi támogatási rendeletek alkalmazhatók. Ugyanakkor várhatóan 2021-ben is lesz majd olyan átmeneti időszak, amikor még a most hatályos előírások (is) érvényesek lesznek. Ha a vállalkozás az elkövetkező időszakban de minimis támogatásban részesül, még meg kell felelnie az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkében meghatározott, a csekély összegű támogatások alkalmazására vonatkozó 1407/2013/EU rendelet (általános de minimis rendelet) előírásainak, ezek között az egy és ugyanazon vállalkozásokra irányadó rendelkezéseknek.

Közúti fuvarozó kedvezménye Kérdés

De minimis támogatás összeghatár és időszak számítása Kérdés

De minimis támogatás Kérdés

Pályázati támogatás és tao-kedvezmény Kérdés

De minimis támogatás Kérdés

Csekély összegű támogatás: nehézségek a de minimis értelmezésében, alkalmazásában Cikk

Az adórendszeren belüli (közvetett) csekély összegű támogatások ellenőrzési tapasztalatairól tett közzé összefoglalót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kisfaludy-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től támogatást nyert panzió fejlesztésére. A projekt fizikai befejezése 2020 januárjában megtörtént, de már 2019-ben kaptunk támogatási előleget. Két ütemben történt a fejlesztés üzembehelyezése: 2019. júliusában és 2020 januárjában. A támogatói okirat szerint a nyújtott támogatás a 22/2017 (VI. 29.) NFM rendelet alapján csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, de arra sehol sem találunk utalást, hogy a támogatás számviteli elszámolása hogyan történhet. A mai napig nem történt még meg a végleges elszámolás. Lassan készülünk a 2019. évet zárni. Kérem mutassa be nekem, hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása, abban az esetben, ha a mérlegkészítés időpontjáig nem történik meg az elszámolás, és abban az esetben is, ha megkapjuk a maradék összeget a mérlegkészítésig! Köszönöm szépen!

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kisfaludy Fejlesztési Program Szállásfejlesztési Konstrukció keretében a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt egy egyéni vállakozónak a beadott projektben elfogadott és elszámolható költségek fedezetére vissza nem térítendő támogatást nyújtott. 2019. 12. 31-éig kellett megvalósítani a fejlesztést, melyet a vállalkozó megvalósított. A támogatás utófinanszírozású, melyre 2019-ben 50% előleget utaltak át, 10 500 ezer forintot. A másik 50%, ami szintén 10 500 ezer forint, 2020-ban kerül átutalásra. A Támogatói Okirat szerint ez a támogatásfajta de minimis támogatásnak minősül. A fejlesztések teljes egészében 2019. évben kerültek beszerzésre és kifizetésre. A kérdésem az, hogy az egyéni vállalkozó 2019. évi szja-bevallásában hogyan kell szerepeltetni, milyen sorokba milyen összeget kell beírni. A 2020. évi szja-bevallásban majd mit kell szerepeltetni? Válaszukat köszönöm.

1408/2013/EU rendelet Kérdés

Lepsényi Mária részére. Kérdés, korábban Lepsényi Mária által megválaszolt kérdéshez. https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_14_mezogazdasagi_egyeni_vallalkozo_k_uhn Tisztelt Lepsényi Mária! A fent meghatározott kérdéshez szeretném azt megkérdezni, hogy a Földművelésügyi Értesítő LXIX. évfolyam 4. számában, (2019.06.17) 2. oldalon a közleményekben az 1408/2013/EU rendelethez 25 000 Eurot közölnek. Szeretném megtudni, hogy 15 ezer vagy 25 ezer Euro az értékhatár. Köszönettel Boros Zsanett

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Amennyiben egyéni vállalkozó vagy őstermelő csekély összegű támogatást kap (a támogatási okiratban így is szerepel), bevételként kell-e könyvelni?Agrárszéchenyi kártyához köthető kamattámogatás költségek fedezetére kapott támogatásnak minősül-e, mivel csak a támogatás nélküli részt kell megfizetni a banknak? 2019-től a méhegészségügyi csekély összegű támogatást (500Ft/család) nem kell számlával igazolni, akkor ez egyéb bevételként kezelendő? Egy másik szakkiadvány szerint a csekély összegű támogatásokat nem kell a könyvekben bevételként kezelni, (nem könyvelendő tétel semmilyen könyvvezetés esetén), csak egy nyilvántartást kell vezetni, amiből látható a 3 éves göngyölítésbe összeszámítandó támogatások aktuális összege. Sajnos ettől eltérő szakmai írást is olvastam. Melyik a követendő helyes eljárás? A nyilvántartással kapcsolatban van még egy kérdésem. A 3 évet hogyan kell számolni? Például, ha az egyén vállalkozónak vagy őstermelőnek a bevallásban van figyelembe véve adókedvezmény, akkor a benyújtás napjától kell a három évet visszaszámolni, vagy az adókedvezményt 12. 31-ével kell számolni és ettől a naptól kell kiszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, hogy az alábbi kérdés megválaszolásában szíveskedjenek segítséget nyújtani! Egyéni vállalkozó, aki főtevékenységeként növénytermesztéssel foglalkozik, vállalkozói tevékenységéhez 2019. évben tárgyi eszközt vásárolt (kombájn). A tárgyi eszköz alaptevékenységet szolgál és korábban még használatba nem vett, új tárgyi eszköz, ezért az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap megállapításakor az úgynevezett kisvállalkozói kedvezményre lenne jogosult [szja-törvény 46/B. § 6. bekezdés d) pontja]. Az igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény adótartalma csekély összegű „de minimis” támogatásnak minősül. „A de minimis támogatás összege bármely 3 adóévben legfeljebb - 200.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet általános csekély összegű támogatás esetén, - 25.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet mezőgazdasági csekély összegű támogatás esetén.” Nem tudjuk meghatározni, hogy mely tevékenység minősül elsődleges mezőgazdasági termelésnek. Esetünkben az egyéni vállalkozó nem termeléssel foglalkozik, hanem növénytermesztéssel. Ebben az esetben vonatkozik rá a 25.000 euró határösszeg, vagy a 200 000 euró keretösszeget lehet figyelembe venni? A kombájn beszerzési ára 90 000 ezer forint, a vállalkozó nyeresége pedig 100 000 ezer forint felett van, ezért lenne fontos annak megítélése, hogy meddig veheti figyelembe a csekély összegű támogatást. Segítségüket köszönöm!

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. új homlokrakodó gépet vásárol 2,5%-os NHP fix hitelre, melyből a hitel összege 20 millió Ft, a többi önerő lenne. Szeretném megkérdezni, hogy a de minimis támogatás igénybe vehető-e akkor is, ha a cég az NHP hitellel vásárolja a gépet. Várom válaszukat! Üdvözlettel

GINOP-támogatással kapcsolatos költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Cégünk a GINOP keretén belül K+F támogatást nyert. Ez három részből álló,:de minimis támogatás, ingatlanépítéshez és gépbeszerzéshez kapcsolódó regionális beruházási támogatás, valamint K+F projekthez nyújtott támogatás, melyhez támogatási előleg folyósítása is kapcsolódik. 2017-18. években megtörtént az eszközök beszerzése, 2019. 07. hóban indult el a kutatás. Értékcsökkenés és bérköltség 2019-ben merül fel először. A 2019-es üzleti év zárásáig biztosan nem lesz záró elszámolás a támogatóval. Az lenne a kérdésem, hogy ezen projekt keretében felmerült költségek ellentételezésére van-e lehetőség, hogy a cég eredménye ne legyen negatív? Természetesen a 2017-ben befolyt előleget a kötelezettségek között mutatjuk ki, és ha jól értelmezem, a 2018. évi XLI. törvény 216. §-a nem alkalmazható a mi pályázatunk számviteli elszámolására. Előre is köszönöm a segítséget. B. Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tévesen könyvelt óvadék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close