279 találat a(z) családi pótlék cimkére

Bekeményítettek az osztrákok: célkeresztben a magyar bevándorlók Cikk

Tüzetesen ellenőrzik az osztrák hatóságok, hogy a magyar munkavállalók Magyarországon is felvesznek-e családi pótlékot gyermekeik után.

Ez most komoly: tényleg megtörik a jég? Cikk

Magyarországon több éve nem emelték a családi pótlékot, amelynek alapösszege jelenleg 12 200 forint. Most szóba jöhet a növelés – írja a napi.hu.

Előbb utalják a családi pótlékot, a gyes-t és a gyet-et, 70 ezres plusz Cikk

A tanévkezdés könnyebb lesz a családok számára idén, mint korábban volt - közölte Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerdán, budapesti sajtótájékoztatón. Palkovics László oktatási államtitkár jelezte: a szeptemberi iskolakezdés feltételei adottak, minden esetleges akadály elhárult. A nemzeti tanévnyitó Érden lesz.

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves segítségét. Egyik munkavállalónknak van 3 gyermeke (mindegyik családi pótlékra jogosult). A feleségétől elvált, de munkavállalónk kapja a családi pótlékot a gyermekek után. A váláskor a gyermekek a feleségnél lettek elhelyezve, de megegyeztek (ügyvédi megegyezés van közöttük), hogy ezentúl a férjnél lesznek. Bírósági döntés még nincs az egyezségükről, csak ügyvéd általi közös megegyezés van a gyermekelhelyezésről. A későbbiekben bíróságon is rendezik ezt az ügyet. Az lenne a kérdése, hogy ilyen esetben a férj (akinél vannak a gyermekek, és kapja a családi pótlékot is) igényelheti-e a családi adókedvezményt, vagy meg kell várni a bírósági döntést? Köszönöm válaszukat.

Rokkantsági járadékos gyermek utáni adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 23 éves gyermek édesanyjával él, születése óta testi fogyatékos. Saját jogán kapott családi pótlékot, 2 éve rokkantsági járadékot kap, édesanyja vette igénybe a családi adókedvezményt. A gyermek talált magának munkalehetőséget, rendszeresen jár dolgozni. A családi pótlékot az elhelyezkedését követően lemondta. Jár-e még az édesanyának továbbra is a gyermeke után családi adókedvezmény? Köszönjük válaszát!

Családi kedvezmény közös érvényesítés Kérdés

Tisztelt Cím! Családi kedvezményt 2015. évben a férj nem érvényesített, ezért önellenőrizni szeretné a 2015. évi szja bevallását. A házaspár 2014-ben házasodott össze. A feleségnek van két saját gyermeke, aki után emelt összegű családi pótlékot igényelt. 2015. februárban megszületett a közös gyermekük. A családi pótlék igénylésnél kiderült, hogy a házasságkötést követően a családipótlék-igénylést nem módosították, ezért visszamenőlegesen levonták a jogtalanul egyedülállóként felvett családipótlék-különbséget. Kérdésem, hogy ez befolyásolja-e a 2015. évi családi kedvezmény igénybevételét? A férj bejelentett lakcíme sem egyezik a feleség bejelentett lakcímével. Ezek ismeretében elvégezhető-e az önellenőrzés?

Vége a dőzsölésnek! Zárhatják a britek a családipótlék-pénzcsapot Cikk

Jogukban áll megtagadni a brit hatóságoknak, hogy családi támogatást fizessenek az európai uniós társállamokból érkezett munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyerekei után – mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

Költségvetési megszorítások: itt az ezermilliárdos lecsippentés Cikk

A Start munkaprogramra, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár alatti ellátásokra, valamint a családi pótlékra is kevesebb jut az ideinél a 2017-es büdzsében. A költségvetési vita nyitányára a Világgazdaság megnézte, hol spórol a kormány jövőre: itt az ezermilliárdos lefaragás.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét a családi kedvezmény helyes számításánál: – 1 gyermek középiskolás /családi kedvezmény egész évre jár/ – 1 gyermek főiskolás /családi kedvezmény egész évre jár/ – 1 gyermek főiskolás tanulói jogviszonya január-február majd szeptembertől decemberig rendelkezésre álló adatlap alapján munkaviszonya, és ebből rendszeres jövedelme volt 2015 .01. 19-2015. 09. 11-ig, mint tanuló és már nem tanuló. Az anya szeretné a családi kedvezményt érvényesíteni, a harmadik főiskolás tanulót/aki munkaviszonnyal is rendelkezett, segédmunkás munkakörben dolgozott, 150 000 forint/hó, melyik hónapokban lehet figyelembe venni, melyik hónapokban lehet a 206 250 forint a számolás alapja?Mely hónapokban 62 500 forint? A családi pótlék folyósításáról nem tudok semmit, nem tudom közben visszamondta, módosította-e az anya? Köszönöm a segítséget.

Ellátások egyidejűleg járnak-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Születési rendellenességből eredően 18 éves korom óta folyamatosan leszázalékolt vagyok. Korábban 67 százalékos munkaképesség-csökkenés, majd 50 százalékos ÖEK, jelenleg C2-es komplex minősítési kategória, 5 évre. Kérdésem, hogy amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak, járhat-e együtt a rokkantsági ellátás, a teljes árvaellátás (60 százalékos rokkantság címén), magasabb összegű családi pótlék? Továbbá milyen kereseti korlátokra kell figyelnem? Köszönöm.

Nem rendszeres munkavégzés Kérdés

Felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgató megbízási szerződéssel dolgozik. Ahhoz hogy a családi pótlék számításánál figyelembe tudják venni, nem végezhet rendszeres kereső tevékenységet. Mi a megoldás arra, hogy a díjazás kifizetése ne havi rendszerességgel történjen, hogyan lehet ezt megoldani? A megbízás májustól decemberig tartana, havi 10-15 alkalommal venne részt a munkában.

Családi pótlék és családi kedvezmény igénybe vétele érettségi után tovább tanuló diák esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben érettségiző tanuló, aki 1997. 05. 15-én született, érettségi után 1 éves OKJ-képzésben vesz részt 2016. 09. hótól 2017. 05. hóig, amely középfokú végzettséget ad. Kérdésem az, hogy melyik hónapban jár utoljára a családi pólték és a családi kedvezmény igénybevételének lehetősége? Köszönettel: Reményi Győzőné

Családi pótlék melletti munkavállalás Kérdés

Felsőfokú nappali képzésben tanul az 1995. évben született lány. Van neki egy 5 és egy 16 éves fiú testvére. A két gyermekre emelt családi pótlékot kap az édesanyjuk. A lány szeretne elmenni dolgozni pár órára, főleg a nyári időszakban. A vállalkozó megbízási szerződést kötne vele, melynek időtartama május 1-jétől december 31-éig tartana, és azokra az órákra, melyeken munkát végez, 639 forintos órabért fizetne. Veszélyezteti-e a lány munkavégzése a két testvér emelt szintű családi pótlékát? Mennyit, és milyen formában dolgozhat, van-e korlát?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családikedvezmény-nyilatkozatban mire vonatkozik az a mondat, hogy: "Nyilatkozom, hogy jogosult vagyok a családi kedvezményt Magyarországon érvényesíteni, külföldi államban a jövedelmem után azonos vagy hasonló kedvezményt nem veszek (vettem) igénybe"? Az az átalányadózó, családi pótlékra jogosult egyéni vállalkozó, akinek a férje csak és kizárólag Ausztriában dolgozik, igénybe veheti-e a családi kedvezmény? Milyen hasonló kedvezményre gondolnak, ami miatt nem járhatna Magyarországon a családi kedvezmény? A férje adóbevallásában szerepel egy gyermek utáni adójóváírás (Kinderfreibetrag). Ennek ellenére igénybe veheti Magyarországon a családi adókedvezményt? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs