43 találat a(z) családi gazdálkodás cimkére

Közös őstermelésből családi gazdálkodás Kérdés

Családi gazdálkodás vezetője cseden Kérdés

Megszűnő családi gazdálkodás később folyósított támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy abban az esetben, ha megszűnik egy családi gazdaság, de vélhetően a megszűnést követően folyósítanak még támogatást a gazdálkodó részére, akkor hogyan kell leadózni ezt a bevételt? Még őstermelői bevétel lesz, vagy önálló tevékenységből származó bevétel? A támogatásra mint őstermelő, illetve mint családi gazdálkodó jogosult, de a folyósítás nem történt meg a gazdálkodás ideje alatt. Másik felmerült kérdés, hogy a megszűnő családi gazdálkodás vezetőjének tulajdonában maradnak tárgyi eszközök, gépek. A vezető a későbbiek folyamán vélhetően csatlakozik egy másik őstermeléshez, tagként. Ezeket az eszközöket ingyenesen a közös őstermelés rendelkezésére bocsáthatja e? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Cséva

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_4_Csaladi_gazdasag_vezetoje_munkavi_eux#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Lepsényi Márta! Egyéni vállalkozóként: mezőgazdasági gépi szolgáltatást végez (gépi földmunka elvégzése saját eszközökkel /traktor, eke stb.) Őstermelőként: növénytermesztést folytat, állattenyésztéssel nem foglalkozik. Feleség: napi 8 órás munkaviszonya van, nem kívánja munkaviszonyát megszüntetni. Gyermek: 6 éves. Családi gazdálkodásban továbbra is növénytermesztéssel kívánnak foglalkozni. Éves összbevételük több mint 50 százaléka növénytermesztésből, őstermelői tevékenységből származik. Kérdésem: munkaviszony megtartása mellett a férj lehet-e a családi gazdálkodás vezetője úgy, hogy az őstermelői 50 százalékos bevételi határ teljesül. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni? Családi gazdaságot alapíthatnak úgy hogy munkaviszonyuk mind a kettőjüknek megmarad? Válaszát ismételten nagyon köszönöm!

Családi gazdálkodás – őstermelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdálkodás 6 fővel, most 2 új belépő lenne, de egyik a 2019-es évben őstermelőként tevékenykedett, közel 1 500 000 Ft bevétellel. Amennyiben most belép (2019) a családi gazdaságba, milyen módon kell az őstermelőként keletkezett jövedelmét leadóznia? Szintén őstermelésből származó jövedelem, és hozzáadom a családi gazdaságban ráeső részt? Így nem lesz egyforma a családi gazdaság tagjainak a bevallása? Ugyanezen családi gazdálkodó teherautót vásárolt, valamint nyílt végű pénzügyi lízingre egy traktort, ezek elszámolhatóak egyösszegű értékcsökkenésként? Válaszát köszönöm! JT

Fiatal gazda, egyéni vállalkozó, családi gazdaság tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fiatal gazda, támogatást igénylő ügyfelem kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt, mert a támogatás miatt szükséges volt, de emellett családi gazdálkodás tagja is. Amennyiben ugyanazt a tevékenységet végzi, mint a családi gazdálkodás, úgy hogyan kell helyesen eljárni? Az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét az szja-bevallás 13. lapján számolom el, míg a családi gazdaság rá jutó részét pedig a 12-es lapon részletezem? Vagy esetleg összevontan kell kezelnem? NAV információs füzetében olvastam, hogy amennyiben a családi gazdálkodó mezőgazdasági termelői tevékenységére tekintettel szerepel az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, úgy nem egyéni vállalkozóként, hanem család többi tagjával együtt a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia. Amennyiben a családi gazdaság növénytermesztéssel foglalkozik, a fiatal gazda pedig állattenyésztéssel, akkor külön lehet választani, és az egyéni vállalkozását külön venni a családi gazdaságtól?

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyéni vállalkozó (mezőgazdasági szolgáltatást nyújt) és családi gazdálkodás vezetője is egyben. A beérkező számlákat a családi gazdaságban számolom el, itt lettek aktiválva a tárgyi eszközök is. Hónap végén összeszámolom, hogy az egyéni vállalkozásban mennyi gázolajat használt el az ügyfelem, és ezt azt összeget a családi gazdaságból kiszámlázom az egyéni vállalkozás felé. Kérdésem, hogy helyesen járok-e el, valamint hogy áfásan, vagy áfa nélkül kell számlázzak ebben a speciális esetben. Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg. Válaszát előre is köszönöm.

Családi gazdálkodás, őstermelők szochofizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi őstermelő gazdálkodás 2019. év II. negyedévi bevétele: 9 363 006 Ft (melyből állami támogatás: kb. 7 000 000 Ft). Mennyi lesz az 1958-as bevalláson jelen esetben a szochofizetési kötelezettsége az őstermelőnek, ha összesen 2 felnőtt és 3 gyermek van bevonva a családi gazdaságba? A gyermekek 18 év alattiak. 1958-as bevallást csak a két felnőtt részére kell benyújtani? Valamint csak nekik keletkezik szochofizetési kötelezettségük? Várom válaszát!

Családi gazdálkodás melletti egyéni vállalkozás Kérdés

Családi gazdálkodás fő tagja a szabad kapacitásában mezőgazdasági bérmunkát kíván végezni. Azt tudom, hogy nem őstermelői tevékenység, tehát nem ott adózik. Ha kiváltja az egyéni vállalkozóit akkor, már automatikusan az lesz (az egyéni vállalkozás), ahol meg kell fizetnie a járulékot maga után, vagy a családi gazdálkodás mellett végezheti az egyéni vállalkozást "mellékállásban"?

Családi gazdálkodás – értékesítési betétlap érvényesítése Kérdés

Egy családi gazdálkodó az őstermelő igazolvány betétlapját 2019. április 16-án újítja meg (március 20-a után). Januártól áprilisig bevétele nem volt, csak költségei. A főállású őstermelőnek és a család tagjainak hogyan alakul így a jövedelemelszámolása erre az időszakra, amikor nem volt hatályos érvényes betétlap? Mi lesz az eddig kifizettet költségszámlákkal?

Családi gazdálkodás és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném állásfoglalásukat. Van egy 7 tagú családi gazdálkodás, ahol 3 főnek van adószáma. Kompenzációs felárat választottak. A hét tag közül az egyik erdőtulajdonos (nem a családi gazdálkodás vezetője). Ebben az évben kezdte kitermelni a fát, és értékesíteni. A fa értékesítése nincs a kompenzációs felár között, ezért be kellene lépni az áfakörbe, mivel az értékesítés meghaladja az alanyi mentes határt (35-40 millió forint) ebben az évben. A számlát a vevő csak az erdőbirtokostól fogadja el, aki nem a családi gazdálkodás vezetetője. A kérdésem arra irányulna, hogy tudunk belépni az áfakörbe, kiknek kell belépnie? A belépés után a bevételt egyenlő arányban kell majd szétosztani? Kinek a nevében kell ÁFA be- vallást beadni? Jelenleg ÁFA szempontjából minden tag a kompenzációs felár és mellette alanyi mentesség hatá- lya alá tartozik. Minden tagot be kell az ÁFA körbe jelenteni, vagy csak aki az erdőt értékesíti? Az erdő értékesítéséből származó jövedelem a tagok között szétosztható? Segítségüket előre is megköszönöm. Zsuzsa

Családi gazdálkodó halála utáni elszámolás Kérdés

A családi gazdálkodás vezetője október 21-én meghalt. Öt tagja volt korábban a családi gazdálkodásnak. A halála napjáig kézhez kapott bevételeket, illetve kiadásokat hogyan kell elszámolni, illetve a halála napjáig kötött szerződések, kapott számlák kifizetése – amelyek határideje október 21. utáni – kit terhel? A családi gazdálkodás tovább működik.

Gyesre jogosultság? Kérdés

Agrármérnök nő, mezőgazdasági vállalkozói igazolvánnyal családi gazdálkodás vezetőjeként márciusban szülni fog. Korábbi gerincműtétje miatt lehet-e folyamatos táppénzen (veszélyeztetett terhes), kaphat-e csedet, gyedet, gyest? Ha igen, a családi gazdaság egy főre eső része megilleti-e? Az éves bevallásban a ráeső részt el lehet-e számolni neki az 1853-on? Ha nem, akkor a férj is a családi gazdaság tagja, inkább ő menjen csedre, gyedre, gyesre? Akkor az egy főre eső családi gazdálkodás része megilleti-e? A férj 53-as bevallásában lehet-e az egy részt elszámolni?

Csalàdi gazdálkodás tagjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság tagjai közül kötelező-e, hogy egy tag főállásúként fizesse meg a járulékokat? Vagy az teljesen jó, hogy mondjuk hárman vannak a gazdaságban, és mind a hárman munkaviszony mellett látják el a feladatokat? Válaszát előre is köszönöm.

Közös őstermelő járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én már rég őstermelő vagyok, 2016-ban elért bevételem meghaladja az 1 millió forintot. Feleségem jelenleg nem dolgozik. Ő nem őstermelő. Arra gondoltunk, hogy közös őstermelői igazoványt váltanánk ki még idén. Ebben az esetben hogyan alakulna a 2016. és 2017. évi járulék és szja-fizetési kötelezettségünk? Eddig ő még nem volt őstermelő. Vagy Ön szerint jobb lenne családi gazdálkodást alapítanunk?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close