9 találat a(z) családi adóalap kedvezmény cimkére

Esti OKJ családi adóalap-kedvezmény esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Háromgyermekes családban a legidősebb gyermek a 21. életévét betöltötte, esti tagozaton OKJ-s képzésben vesz részt. Értelemszerűen családi pótlékra nem jogosult és nem kedvezményezett eltartott. Az adóalap-kedvezmény számításakor ő nem kedvezményezett eltartottként beszámolható, azaz két gyermekre számítva a három gyerekes adóalap-kedvezményt igénybe vehetik (2x220 000), vagy csak a 2x100 000 Ft-ot)? Ha igen, akkor milyen igazolásra van szükség a szakképző intézménytől vagy máshonnan? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény: itt vannak a példák, kinek, mennyi jár Cikk

Ugyan már harmadik éve élnek a családi adókedvezményre vonatkozó szabályok, az érintett adózók jelentős része számára még mindig nem egyértelmű, hogy a különféle családmodellek esetén, házas-, illetve élettársi viszonyban élőknél mekkora kedvezményt lehet igénybe venni. Ráadásul a nyakunkon van a családi járulékkedvezmény bevezetése, amelynek szabályai - mint nemrégiben bemutattuk a kiszivárgott elképzeléseket - szintén nem lesznek egyszerűek. Úgy tudjuk, a családi járulékkedvezmény bevezetése nem érinti sem a családi adókedvezmény mértékét, sem a kedvezmény megosztási lehetőségeit a házas-, illetve élettársak között. Ahhoz, hogy az új járulékkedvezményre vonatkozó szabályokat helyesen tudják alkalmazni az érintettek, tisztában kell lenniük a családi adókedvezményre vonatkozó rendelkezésekkel, amelyeket cikkünkben a különböző családmodellekre lebontva számos példán keresztül ismertetünk.

Matolcsy a családi kedvezmény kiterjesztéséről: 48 milliárdba kerülne Cikk

A jövőben jelentkező problémákat eredményezhet a nemzetgazdasági miniszter szerint a családi adókedvezmény KDNP által javasolt kiterjesztése, amelynek maradéktalan megvalósítása a jelenlegi számítások szerint mintegy 48 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Az Adózóna korábban már felhívta a figyelmet a tervezett módosítás lehetséges kimenetelére, problémáira.

Családi adókedvezmény: speciális esetek, egyértelmű válaszok Cikk

A 2011. január 1-jétől hatályos új családi adózás valóban gyökeresen különbözik az eddigi hasonló adó-szabályozásoktól. A legfőbb újítás - és egyben a nyugat-európai modellekhez közelítő elem - mindenképp az, hogy az új törvény nem adókedvezményben, hanem adóalapcsökkentésben gondolkodik. Mégis az adóforintjaikat kiszámolni igyekvők leginkább a gyermekek számától “drasztikusan” függő jóváírás mértékéről jegyezték meg a kormány által egyértelmű utat kijelölő adórendszert.

Figyelni kell: évközben is megszűnhet a családi adókedvezmény Cikk

Évközben is megszűnhet a családi kedvezményre való jogosultság, mivel a középiskolai tanulmányaikat befejező diákok után már nem jár a családi kedvezmény - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Ingatlanok bérbeadása: éljen a családi adókedvezménnyel Cikk

A magánszemély ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem esetén is lehet alkalmazni a családi adóalap-kedvezményt.

Elvált szülők és a családi adókedvezmény: kinek mi jár, ha felváltva gondozzák a gyereket? Cikk

Nem ritka, hogy az elvált szülők felváltva nevelik gyermeküket. Esetükben a családi kedvezmény érvényesítése komplikáltabb, mint az egy háztartásban élő pároknál. Magyarázat és példa az Adózóna cikkében.

A NAV válaszol: jár-e családi kedvezmény fogyatékos családtag után? Kérdés

Jár-e családi kedvezmény fogyatékos, de családi pótlékra nem jogosult családtag után? Olvasónk kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Családi adókedvezmény: hogyan kell számolni? Cikk

A családi adóalap-kedvezmény igénybevételével, számításával kapcsolatban még ma is számos kérdés akad. Cikkünkben részletes példákkal segítenünk eligazdoni a jogszabályok és azok értelmezése között.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs