37 találat a(z) biztosítási díj cimkére

Kgfb: közel egymillió évfordulós váltás, emelkedő díjak Cikk

Csaknem egymillió gépjárműnek, köztük több mint félmillió személygépkocsinak esik még mindig január elsejére a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulója, esetükben a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) közel 100 ezer szerződéscserére számít az év végi váltási időszakban és mintegy 10 százalékos átlagdíj-emelkedésre.

Élet- és balesetbiztosítás Kérdés

Tervezői felelősségbiztosítás továbbszámlázása Kérdés

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

A NAV az adóköteles biztosítási díjról Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogyan kell alkalmazni az adóköteles biztosítási díj 2019. január 1-jétől hatályos szja-törvény szerinti fogalmát.

Úton lévő készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Társaság harmadik országból szerez be alapanyagot, ami hónapokon keresztül utazik, míg ideér Magyarországra. Ezen szállítások egy része, paritás alapján az évvégi záráskor úton lévő készletnek minősül. Egyik beszállító esetében előfordult, hogy az alapanyag értékét "no commercial value"-ként számlázták, vagyis a szerződés szerint az alapanyagért ellenértéket nem fizet a vevő (magyar cég), viszont a szállítási, biztosítási díj a vevőt terheli. Kérdésünk, hogy a szállítási és biztosítási díjakat úton lévő készletként (technikai számlán) vagy költségként kell kimutatni a beszámolóban? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Előre is köszönjük a választ!

Életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben várom szakértői válaszukat. Az egyik ügyvédi irodám egy határozatlan idejű életbiztosítási elemet is tartalmazó balesetbiztosítást kötött az ügyvédi Iroda vezetőjére, és néhány munkavállalóra. Heti rendszerességgel több nap utaznak, mindenképpen szükségesnek érezte a kollégák testi épségét eképp is védeni. Az adott biztosítás egy kombinált termék, az alap életbiztosítás a következő biztosítási elemeket tartalmazza még: baleseti halál, baleseti rokkantság, baleseti műtét, és baleseti csonttörés és repedés. Kérdésem a következő: elszámolható-e költségként a cég nevére szóló biztosítás díja? Adóköteles-e az adott biztosítási díj? Ha igen, akkor mit kell a cégnek fizetnie? Illetve csak abban az esetben adóköteles, ha bekövetkezik a biztosítási esemény (például a dolgozót baleset éri, műteni kell és a biztosító részére ellátást fizet)? Ebben az esetben a cég vagy a dolgozó fog adózni? Válaszukat megköszönve Ötletmozaik Kft. Preilné

Munkavállaló javára kötött biztosítási díj Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: a munkáltató a munkavállaló javára biztosítást köt, a biztosítási díjat a munkáltató fizeti. Az adott szolgáltatási időszak 2019.03.01. - 2020.02.29-ig szól, a díjfizetés esedékessége 2019.03.01. és a vállalkozás a díjat 2019.02.28-án át is utalta. Ebben az esetben mikor válik jövedelemmé a munkavállalónál a biztosítási díj és mikor keletkezik adófizetési kötelezettsége? Ha munkaviszonyból származó jövedelem lesz a biztosítási díj, akkor az egyéni és munkáltatói járulékokat is meg kell-e fizetni, ha igen, akkor milyen esedékességgel? Mi a helyzet akkor, ha szerződéskötést követő időszakban valamikor a munkavállaló munkaviszonya megszűnik, és a továbbiakban a munkáltatóval megszűnik minden kapcsolata? Milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót, ha munkaviszonyban NEM álló tulajdonosra, vagy munkaviszonyban NEM álló tulajdonos ügyvezetőre köt életbiztosítást? Köthet-e a vállalkozás biztosítást a tulajdonos közeli hozzátartozója javára abban az esetben, ha a közeli hozzátartozó nem alkalmazottja, nem tagja és nem ügyvezetője a vállalkozásnak? Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Gáborné

Kockázati életbiztosítás bérszámfejtés Kérdés

Társaság közreműködő tagjának a társaság kockázati életbiztosítást kötött éves díjfizetéssel. Segítséget kérek, hogyan kell számfejteni a befizetett biztosítási díjat, illetve most jól számol-e a könyvelőm. A biztosítás éves díja 121 761 forint, amelyet felbruttósítanak. Az alábbiakban részletezem a számfejtést. Szerződés szerinti bevétel: 200 000 Rendszeres jövedelem: 200 000 Egyéb meghat., béren kívüli juttatások Kockázati biztosítás (életbizt.) 179 060T Összesen (pénzbeli): 0 Összesen (természetbeni): 179 060 Bérként adózó juttatásból levonás: 57 299 Levonások Nyugdíjjárulék (10%): 37 906 Magánnyugdíjpénztári tagdíj (0%): 0 Egyéni eb. jár. természetbeni (4.00%): 15 162 Egyéni eb. jár. pénzbeli (3.00%): 11 372 szja Adóköteles jövedelem: 379 060 Adóelőleg alapja: 379 060 Szja: 56 859 Fizetendő szja: 56 859 Egyéb meghat., béren kívüli juttatások szja Bérként adózó egyéb meghat. juttatások: 179 060 Munkáltató által fizetendő Szakképzési hozzájárulás (1,5%): 5 686 Összes járandóság: 379 060 Ebből nem pénzbeni: 179 060 Összes levonás: 64 000 Kifizetendő: 136 000 Köszönettel:

Biztosítási díj dolgozóra számfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítsen, hogy kellene és miként számfejteni egy biztosítótól kapott számla díját, amit a dolgozó konkrétan nem kap meg (egészségbiztosításról van szó), hogyan lehet az összevont adóalapba tartozó jövedelme, ha meg sem kapja? Természetbeni béren kívüli juttatásként? Na, de akkor nem kapná meg azt a bérét sem amiben megállapodtak, mivel a biztosítás díjának számfejtett járulékait is az alapbéréből vonja le a dolgozónak, vagy pénzbeli juttatásként? De nem kapja meg a biztosítási díj nettó részét a dolgozó, akkor hogyan számfejtsem? Nem lehetséges, hogy nem a díj után kell adózni, hanem csak azután a rész után, amit pénzben meg is kap a dolgozó? "Az adóköteles biztosítási díj a biztosított magánszemély összevont adóalapba tartozó olyan jövedelme, amely után a közterheket (szja, járulékok, szocho, szakho) a díjfizetővel fennálló foglalkoztatási jogviszonyából (például munkaviszony, személyes közreműködés, megbízás) származó jövedelemre, ilyen jogviszony hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megfizetni." Köszönöm a segítséget!

Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk „Egész életre szóló befektetési egységekhez kötött életbiztosítás”-t fizetett egyik munkavállalójának 2014. évtől folyamatosan. A biztosítás kedvezményezettje a törvényes örökös. Kérdésünk a 2017, 2018 és 2019 évi esetleges bevallási, adófizetési kötelezettségre vonatkozik. A biztosítás évfordulója: minden év május hó elseje. A biztosítási díjakat féléves időintervallumra számlázta a biztosító. Kérjük szíves segítségüket abban, hogy helyesen állapítsuk meg az adómentesen elszámolható, illetve az adófizetési kötelezettséggel járó biztosítási díjakat, illetve azok adóterheit, az adók bevallási időszakát, a bevallás módját, tekintettel az időközben bekövetkezett jogszabályváltozásokra. Az biztosítási számlák az alábbi időszakokra szóltak, és kifizetésük a lentebbi részletezés szerint történt: időszak kezdete időszak vége biztosítási díj megfizetésének dátuma 2017.11.01 2018.04.30 2017.10.31 2018.05.01 2018.10.31 2019.03.27 2018.11.01 2019.04.30 2019.04.26 2019.05.01 2019.10.31 2019.07.26 Válaszukat előre is köszönöm! Egyed Krisztina

Egészségbiztosítás családtagoknak Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Cégünk egészségbiztosítási szolgáltatást nyújt dolgozóinak. A szerződés egészségügyi szolgáltatóval kötött, a díjat a szolgáltatónak fizeti. Igény merült fel a munkavállalók részéről, hogy a biztosítást terjesszék ki a családtagokra is. Ha a saját cafeteriakeretük terhére adják a biztosítást, annak van-e valamilyen összeghatára, valamint hogyan adózik? Gondolok itt a tavaly még hatályos minimálbér 30 százalékára? Ha a dolgozó a családtagja után cég által megfizetett biztosítási díjat visszafizeti a munkáltatójának, azt hogyan kell kezelni és milyen formában adózik? Így elszámolható költsége lesz a cégnek? Válaszát előre is köszönöm!

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös telefonüzlet a készülék eladásakor biztosítást is köt az ügyféllel. A biztosítás választható, igénybe vehető szolgáltatás, nem kötelező elem. Készülékvásárlás nélkül nem elérhető a biztosítási szolgáltatás. A biztosító a telefonos bolt felé számláz, a telefonos bolt pedig továbbhárítja a biztosítási díj összegét. A biztosítási díjat mentesen vagy áfásan kell továbbszámlázni? Köszönöm.

Biztosítási díjakra vonatkozó adózási szabályok 2019-ben Cikk

A magánszemélyek javára kötött biztosítások adózása 2019-től jelentősen megváltozott. Az aránylag kis számú átmeneti rendelkezés egyike a biztosításokkal kapcsolatos.

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném segítségüket: sportszövetség által kiadott versenyzői engedély tartalmazta a kockázati biztosítást is. A 2019-es jogszabályok szerint az ilyen biztosítások már nem adómentesek. Helyesen jár-e el a szövetség, ha a biztosítási díjat külön feltünteti a számlán mint továbbszámlázott tétel, hogy ne keletkezzen neki egyéb fizetési kötelezettsége? Felmerült a kérdés, hogy engedélyhez kötött-e ez esetben a biztosítással kapcsolatos számla kiállítása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás közben baleset

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Saját munkavállalók duális képzése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Heti 4 órás munkaviszony másodállásban

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs