12 találat a(z) bizományosi díj cimkére

Hírlap bizományos értékesítése Kérdés

Jutalék efós munkavállalónak Kérdés

Áthúzódó bizományosi díj Kérdés

Újságértékesítés Kérdés

Bizományos értékesítés elszámolása katás vállalkozásnál Cikk

Olvasónk katás bt. keretei között bizományos értékesítést is végez. De lehet-e bizományos értékesítésnek tekinteni azt a konstrukciót, ahol a bizományosi jutalék elszámolása előre történik? Olvasónk kérdésére Szipszer Tamás adószakértő adott választ.

Bizományosi díj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! ABC napilapot is értékesít. Bizományba kapja az árut. Bizományos elszámolásnál vannak a következő adatok: Forgalom összesen: 16,649 Ft könyvelve: 8141 Elábé+ Áfa Bizományosi díj: - 999 Ft Árushely összesen: 15,650 Ft. Ez az összeget utalja át. A kérdésem lenne, hogy a bizományosi díjat hová könyveljem? Olvastam, hogy a bizományosi díj egyéb bevétel. 918+áfa Válaszát előre is köszönöm.

Bizományosi díj áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedéssel foglalkozó kft. bizományosi közvetitő megbízási szerződést köt az ügyfelekkel autó értékesítésére. Az ügynöki jutalék áfamentes. Ez az ügylet besorolható ide, vagy az ilyen értékesítési jutalék áfakörbe tartozik? Köszönettel:

18 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (mint jegyiroda) 18 százalékos áfakulcs alá eső rendezvényekre értékesít belépőjegyeket. A saját nevünkben, a megbízónk (rendezvény szervezője) javára járunk el az értékesítés során. Az eladott jegyek után utólagos elszámolással bizományosi díjat kapunk. A kérdésünk, hogy az értékesítéshez kapcsolódó bizományosi díj is 18 százalékos adózás alá esik, vagy az 27 százalék? Lehet-e a 18 százalékos jegyekhez tartozó jutalékot (bizományosi díjat) 27 százalékkal számlázni, vagy mivel egyértelműen az értékesítéshez kapcsolódó tétel, így "felveszi" a termék alapját?

Bizományosi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk belépőjegyek értékesítésével foglalkozik. Az egyik üzlelti partnerünkkel az elszámolással kapcsolatban nem értünk egyet, és ezzel kapcsolatban szeretnék Önöktől állásfoglalást kérni. A kettőnk között létrejött megállapodás szerint a mi cégünk (mint bizományos) az ő cégük által szervezett rendezvényre értékesít belépőjegyeket. Cégünk saját, tehát nem a megbízó nevében jár el a belépőjegyek értékesítése során. Az eladott jegyek értéke után százalékban meghatározott bizományosi díjat kapunk. A rendezvény, amelyről szó van, az áfatörvény szerint 18 százalékos adózás alá esik. Véleményünk szerint a helyes elszámolás az, ha a megbízó (tehát a rendezvény szervezője) állít ki felénk a bizományosi díjjal csökkentett számlát, amely számlán a bizományosi díj szintén 18 százalékos áfakulcs alá tartozik. A szervező véleménye szerint pedig az a helyes elszámolás, ha ők kiszámlázzák felénk az eladott jegyek teljes értékét, mi pedig visszaszámlázzuk nekik 27 százalékos áfakulccsal az értékesítési jutalékot. Az lenne a kérdésünk tehát, hogy melyik elszámolás a helyes? (A szerződésünk egyértelműen bizományosi díjról rendelkezik, és nem jutalékról).

Közvetítői jutalék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik. A jegyek értékesítésére bizományosi szerződést kötöttünk. A nyári, szabadtéri rendezvényekre a belépőjegyek áfakulcsa 18 százalék. Az lenne a kérdésem, hogy a 18 százalékos értékesítéshez kapcsolódó bizományosi díjat is 18 százalékkal kell-e a számlán feltüntetni, vagy az 27 százalékos? Változik-e valami, ha nem bizományosi díjat, hanem értékesítési jutalékot számláznak?

Így számolja el az áfát közvetítői, bizományosi ügyleteknél Cikk

Hogyan kell elszámolni az általános forgalmi adót, ha az ügylet nem saját számlás, hanem közvetítői, bizományosi tevékenységen alapul? Összefoglaltuk az ezekre vonatkozó előírásokat.

Külföldi rendezvények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik bizományosi szerződés keretében. Az eladott jegyekről számlát állítunk ki a vevőinknek, majd ugyanezekről a jegyekről bizományosi díjjal csökkentett számlát kapunk a szervezőktől, így a nyereségünk az ügyleten a bizományosi díj. Előfordul, hogy a rendezvényt külföldön rendezik meg, és ezzel kapcsolatos a kérdésünk. Az áfatörvény szerint ugyanis, ha jól tudjuk, ebben az esetben a teljesítési hely a rendezvény helye, vagyis külföld, és ez az ügylet a magyar áfatörvény hatályán kívüli értékesítésnek minősül. A kérdésünk, hogy milyen számlát kell kiállítanunk a vevőinknek a megvásárolt jegyekről külföldi rendezvény esetén? Áfamenteset, vagy pedig be kell jelentkeznünk az illetékes külföldi adóhivatalhoz (kérnünk kell külföldi adószámot), és fel kell számítanunk a számlában az adott országban érvényes áfát? Van-e a számlázásban különbség, ha belföldi magánszemély, belföldi adóalany, külföldi magánszemély, külföldi adóalany a vevőnk? Melyik esetben, hogyan kell számláznunk? A szervező által levont bizományosi díj felveszi a belépőjegyek áfakulcsát? Van-e áfa szempontjából különbség, ha a szervező (tehát, aki megbízza cégünket a jegyek értékesítésével) külföldi, vagy ha belföldi adóalany?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1