55 találat a(z) bevételi értékhatár cimkére

Megfizetett kata melletti táppénz és bevételi korlát Kérdés

Alanyi adómentes – átlépés áfakörbe értékhatár-túllépés miatt Kérdés

Ez már a vége? Így élesedne 2021-re a kata és a kiva Cikk

Aki arra számított, hogy a kisvállalati adónak (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január 1-jétől ténylegesen hatályba lépő szabályait majd csak október-november környékén ismerhetjük meg, annak valószínűleg igaza lesz: az Országgyűlés elé terjesztett T/13258. számú, egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat ugyanis érinti a kisadózás szabályait is. Cikkünkben ezeket foglaljuk össze és elemezzük.

Közösségi export bevétele Kérdés

Katás bevételi határ év közbeni átlépése Kérdés

Katás egyéni vállalkozó – lakóingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó lakóingatlant ad bérbe, alanyi mentesen, egy cégnek, amely számlát kér. Kérdésem, hogy a kapott kaució, továbbá a bérleti díjon felüli kiszámlázott rezsi beleszámít-e a 12 millió forintos értékhatárba (az alanyi mentességre, illetve a 12 millió forintos katahatárra gondolok)? A számlán fel lesz tüntetve a bérleti díj plusz a rezsi. Azt tudom, hogy év végén az szja-bevallásban mint önálló tevékenységet vallom be. Az szja- bevallásba az egészet beírom mint bevételt, és a költséget szintén beírom, ami marad, az a jövedelem? Köszönöm a tájékoztatásukat.

Biztosítói kártérítés az őstermelő bevételi értékhatáránál Kérdés

Adózóna: 2019.10.18. "A biztosító által fizetett összeg is bevételnek minősül, de nem emeli meg a bevételi értékhatárt, mivel nem tekinthető támogatásnak." Kedves Lepsény Mária! Ezt hogy kell értelmezni? Jégkár miatt jelentős összegű kártérítést utalt a Allianz Biztosító az őstermelő részére. Kistermelő, 4 és 8 millió forint között lesz a bevétele. Én úgy értelmeztem, hogy a biztosítói kártérítés beleszámít a 8 millió forintos bevételi határba, csak az MVH-tól és a NAV-tól kapott támogatás nem. Kérem szépen, írja meg, jól gondolom-e, hogy a kárenyhítő juttatás összege, amit az MVH utal a kárenyhítési alapból, az nem számít bele a 8 milliós értékhatárba! Köszönettel: Simonné Szabó Valéria

Kárenyhítési támogatás, biztosító kártérítése Kérdés

2019-ben a mezőgazdasági kistermelő, átalányadózó megfizette a kárenyhítési hozzájárulást. 2019-ben jégkár sújtotta. Kérdésem: a biztosítótól a jégkár miatt kapott kártérítés, valamint a kárenyhítési támogatás (amennyiben a jégkár után meg fogja kapni) minek minősül, hogyan számít bele a kistermelő bevételébe, támogatás vagy bevétel? Beleszámít a 8 milliós bevételi értékhatárba, vagy megemeli azt? Köszönöm a választ.

Alanyi adómentes közösségi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközét értékesíti Olaszországba (cégnek). A tárgyi eszköz értékesítése során nem járhat el alanyi mentesen, vagyis áfás számlát kellene kiállítani róla. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó kérhet közösségi adószámot és közösségi értékesítésként nettóban kiállíthatja a számlát? Ebben az esetben ez az eszközértékesítés nem tartozik bele az alanyi mentes bevételi értékhatárba?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként futárcéggel szerződve szállíttatjuk ki a termékeinket a vásárlóknak. Az a kérdésem, hogy a szállítási díj a katás bevételi értékhatárba beszámít-e? Köszönöm válaszát!

Bevételi értékhatár előleg esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentesség értékhatáránál a kiállított előlegszámlát figyelembe kell-e venni? Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel.

Kata, kiva: még decemberben érdemes dönteni Cikk

December 1-jétől megduplázódott, ötszázmillióról egymilliárd forintra nőtt a kisvállalati adó (kiva) belépési határa. A vállalkozóknak decemberben érdemes dönteniük arról, hogy az új évben melyik kedvező adózási mód szerint teljesítik közteherfizetési kötelezettségüket – emlékeztet honlapján a Pénzügyminisztérium.

Bt. áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. 2018.11.01-től áttért a kata hatálya alá. Hogyan kell kezelnem az alábbi tételeket a 2018.10.31-es zárás során? – Tárgyieszköz-beszerzésre támogatást kapott: az egyéb bevételt el kellett határolni. Meg kell-e szüntetni ezt az elhatárolást? – Mi a teendő a cégben maradt tagi kölcsönnel? – Katás időszakban értékesített tárgyi eszköz bevétele beleszámít a katás bevételi értékhatárba? Köszönettel: B.Zs.

Szünetelő katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy mentes katás egyéni vállalkozó, aki 2018. januárjában működött egy hónapot, majd szüneteltette a vállalkozását egészen novemberig, novemberben most működik még egy hónapot. Kérdésem, hogy ilyen esetben a bevételi értékhatár a havi 1 millió Ft/hó a katatörvény szerint, 666 666 Ft/hó az áfatörvény szerint, ugye? Illetve ha két különböző hónapban működött, akkor a 18KATA bevallást hogyan készítem el? Ugyanúgy 2019 májusáig kell ugye beadni? Köszönöm előre is a választ! N. Tünde

Számlázás Svájcba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szénát és lucernát szállítana Svájcba is. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrizni a VIES rendszerben. Amikor harmadik országba számlázunk, az adószámot elkérjük, vagy egy igazolást arról, hogy a partner adóalany. Ezzel igazoljuk, hogy mi megtettünk mindent annak érdekében, hogy adóalanynak számlázunk, ezért nem számítunk fel áfát. Egy svájci partnernek számláznánk, aki azt írta kérdésünkre, hogy nincs adószáma, mert országukban egy meghatározott bevételi értékhatárig nem kötelezettek az adószám kiváltására. Ilyen típusú vállalkozói azonosító számát kaptam az ügyféltől: UID CHE-111.111.111 Kérdésem, hogy ez elegendő-e ahhoz, hogy áfamentesen számlázhasson neki az ügyfelem? Köszönettel, üdvözlettel: Gubányi Anett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close