494 találat a(z) bevétel cimkére

Pénztárgép hajnali záró összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajnalig nyitvatartó vendéglátó egységnél a napi forgalmi jelentésen szereplő napi bevétel összege adózás szempontjából mely időszakhoz tartozik például egy szilveszteri ünnepség alkalmával, hiszen nem lekövethető számunkra, hogy abból arányosan mekkora részösszeg alkotja az előző, illetve a tárgyévi bevételt? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi ingatlan értékesitése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy osztrák ingatlant. Ezt az ingatlant most szeretné egy osztrák cégnek értékesiteni. Abban kérném a segitségét, hogy ezt a kft. milyen formában számlázhatja ki és milyen áfavonzata van? Számvitelileg nyilván bekerül a bevétel a kft. könyvelésében, mert az ingatlant ki is kell vezeti a könyveiből. Várom mielöbbi válaszukat Üdv: Gáspár Ildikó

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész) Cikk

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

Alapítvány – elengedett kötelezettség és üdülési térítés számlázása II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_22_Alapitvany_elengedett_kotelezetts_huj - a mellékelt hivatkozásban feltett kérdésre adott válaszát kérem szíveskedjen kiegészíteni, pontosítani! A válasz így hangzott: "Kedves Kérdező! Az ajándékozási illetéknek tárgyát képezi a vagyoni értékű jogról ingyen történő lemondás." A kérdésemben követelésről való lemondás szerepel. Esetleg nem a következő szabály érvényes? "A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozása – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – illetékmentes. A mentesség csak a gazdálkodó szervezetek közötti vagyonmozgást mentesíti, azaz mind a követelést engedményezőnek, illetve követelést elengedőnek, mind pedig az engedményesnek, illetve a tartozástól szabadulónak gazdálkodó szervezetnek kell lennie." ... Az Ön válasza: "Igen jól gondolja, nem lesz bevétel, a magánszemélyeknél lesz ingyenesen juttatott bevétel kedvezményes szolgáltatásnyújtás címén." Kérdésem: Alanyi áfamentesként számlázott térítési díj mi lenne az alapítványnál, ha nem bevétel? Nem vállalkozási, hanem egyéb bevétel? A magánszemély által meg nem fizetett rész, a kedvezmény lesz az ingyenesen juttatott bevétel? Kérem tájékoztatását a kiszámítás módjáról (adóalap meghatározásáról) és az adóvonzatáról! Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelettel köszöntöm! Abban kérném szíves segítségét, hogy ha áfás egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy megszűnteti a vállalkozását év közben, akkor milyen bevallási, bejelentési kötelezettség terheli. Mivel vannak tárgyi eszközei, így annak milyen összeg után kell megfizetni az áfájukat és milyen összegben veszem be a bevételek közé megszűnés esetén. A kérdésemre adott válaszát tisztelettel megköszönöm és boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel: Horváthné Kati

Katából kilépett egyéni vállalkozó bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy ha 2019 januárjában egy egyéni vállalkozó kilépett a kata hatálya alól, akkor a később befolyt, de még a katás időszak alatt számlázott bevételeit a katás időszakra kell-e figyelembe venni? Felmerült a kérdés, hogy a pénzügyi teljesítés ideje alapján ez már nem a katás időszak bevétele-e? Ebből adódik a következő kérdés: kata bevételi nyilvántartás vezetése folytán csak a ténylegesen befolyt bevételt kell-e figyelembe venni, vagy az összes leszámlázott tételt, függetlenül attól, hogy pénzügyileg rendezve vannak-e? Mi az eljárás fordított esetben: ha az egyéni vállalkozó év közben lép be a katába, és a bevételei csak később, a katás időszakban folynak be?

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A családi gazdaságba, ha bekerülnek a 2019.02.13-án született iker unokák, és december 31-én szerepelnek a létszámban, akkor az ő esetükben hogyan történik a megosztás? Jól gondolom-e, hogy 2019.02.13-2019.12.31-e időszakra terjedően lehet őket figyelembe venni? Köszönettel: Pné

Családi gazdaság Kérdés

A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Adott egy családi gazdaság, amelybe év közben új tag lép be. Az új tag a családi gazdaságba belépése előtt őstermelőként tevékenykedett. A belépés időpontjában volt az őstermelőnek ki nem fizetett bevétele és költsége. A belépést követően, még az őstermelői jogviszonyt érintő fennálló bevételeit megkapta, költségeit kifizette. Kérdésem, hogy a bevételek a családi gazdaság bevételei és költségei között elszámolhatók-e? És ezen bevételeket és kiadásokat is oszthatom az év végén meglévő tagok számával?

Őstermelő öröksége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő édesapja, aki szintén őstermelő volt, elhunyt októberben. A fia az örökös. Az apa nem értékesítette a megtermelt gabonát, a fia fogja, a hagyatéki végzést követően, illetve még területalapú támogatást fog kapni az apa területeire. Ezeket a bevételeket saját őstermelői bevételként vagy egyéb jövedelemként kell leadóznia és bevallania? Köszönöm válaszát.

Jegyértékesítés bevétele. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk idén elkezdte értékesíteni a Tixa hálózaton, 2020. 06. hóban megtartandó fesztiválra a belépőjegyeket. Természetesen a számla dátuma idei,viszont a számlán feltüntettük, hogy ez a 2020. 06.havi rendezvényre szól. Kérdésem: ezt a bevételt el kell határoljuk a 2020-as év terhére, vagy a számla dátumára könyvelve kell idei bevételként kezelnünk? Köszönöm válaszát!

Társasház felújítási alap Kérdés

Tisztelt Szakértők! 100 lakásos társasház kettős könyvvitelben vezeti a könyvelését. A beszedett felújítási alapot hogyan kell könyvelni? Kötelezettségként kell kimutatni a felhasználásig vagy a tárgyévi bevétel része? Válaszukat köszönöm.

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témába szeretnék kikérni szakértői véleményét! Katás egyéni vállalkozó (fogorvos) NEAK-kal finanszírozási szerződése van. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget "rezsitámogatás " címén kap. Havonta a rezsitámogatásról bizonylatokat beküldeni nem kell, de a kapott támogatási összegekből finanszírozó költségekről számla, és bizonylati megőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátást finanszírozása, fogorvosi alapellátás teljesítési díj, jogviszony ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyvelem. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása . A kérdésem az lenne, hogy a rezsitámogatás címen kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a „ Kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f. pontja]?. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel:

Visszlízing: tárgyi eszköz vagy áru? Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk Németországból vásárolt egy személygépkocsit 2019. 07. hóban. A vásárláskor már tudtuk, hogy egy pénzügyileg kedvező konstrukció miatt egy lízingcégnek el fogjuk adni ezt az autót azért, hogy visszalízingeljük nyílt végű pénzügyi lízing keretében. 08. hónapban ki is számláztuk a lízingcég felé. Tulajdonképpen az autót tárgyi eszközként akartuk és akarjuk használni, hiszen itt egy pénzügyi művelet miatt kerül értékesítésre, mégis felmerül a kérdés, hogy az értékesítés árbevételeként vagy egyéb bevételként számoljuk el az ellenértékét. Előre is köszönöm válaszát!

Magánszemély támogatása nonprofit kft.-nek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély támogatást (adományt) adna nonprofit kft.-nek. Hogyan kell ezt elszámolni a nonprofit kft.-nél? Áfaalap, kell-e róla számlát kiállítani? Milyen bevételnek számít? Köszönöm!

Kivaválasztás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kereskedelemmel foglalkozó kft., amelynek az árbevétele 1,6 milliárd forint felett van. Tulajdonosai 50-50 százalékban magánszemélyek. Ez a 2 (40-40%) magánszemély és egy 3. magánszemély (20%) alapít egy másik kft.-t, amely szerződéses kapcsolatban fog állni az eredeti kereskedelmi kft.-vel, tevékenységük eltérő lesz, de fognak nyújtani egymásnak szolgáltatásokat (tanácsadás, bérbeadás) és a jövőben természetesen külső ügyfeleknek is. Az új kft. gondolkodik a kiva választásában induláskor, a másik kft. árbevétel/létszám adatait figyelembe kell-e venni annak eldöntése során, hogy lehet-e kivaalany az új társaság? Segítségüket előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close