27 találat a(z) bevétel megosztása cimkére

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Házaspár ingatlant ad bérbe magánszemélynek. Az ingatlan a gyermekük tulajdonában van, a férj-feleség pedig haszonélvezők. A bérleti szerződésben a férj és a feleség is fel van tüntetve bérbeadóként. Ebben az esetben a bevételt 50-50 százalékban mindkettőjüknek külön külön kell bevallani vagy a szerződéstől eltérően választhatnak, hogy csak az egyikük vallja be jövedelemként? Ha igen, akkor kell-e erről valamilyen megállapodás kettőjük között írásban vagy elég a szóbeli is stb? A bérleti díjat a bérbevevő magánszemély utalással fizeti. Mivel magánszemély magánszemélynek ad bérbe (adószám nélkül) így a számviteli bizonylat helyett elegendő a bankkivonat? Ha kell esetleg számviteli bizonylat, akkor azt mikor kellene kiállítani, amikor az összeg bejött a bérbeadó számlájára? Előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó számlájának megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás egyéni vállalkozó 2018. december 20-án számlát állított ki. Teljesítése 2018. december 20. A számla ellenértékének 50 százaléka befolyt a 2018-as évben, másik 50 százaléka a 2019-es évben. Mi számít bevételnek 2018-ban és 2019-ben? Meg lehet-e "osztani" a számlát úgy, hogy a 18-as évre is 50 százalékot számolok el és a 19-es évre is? Válaszát előre is köszönöm.

Kata – családi gazdaság Kérdés

Adott egy őstermelő, aki mezőgazdasági növénytermesztéssel foglalkozik. Őstermelői igazolvány birtokában családi gazdaságot alapít, s ő lesz a családi gazdaság vezetője. Időközben katás egyéni vállalkozást is indított, szaktanácsadói tevékenységre. Az őstermelői igazolványa természetesen megmaradt. Kérdésem, hogy az egyéni válllakozásból származó bevétel és az őstermelői bevétel teljesen külön kezelendő-e, s az őstermelői bevétel felosztható a családtagok között? Ugye nem kell minden nevére érkező bevételt katás vállalkozói bevételnek tekinteni?

Ingatlan-bérbeadás – bevétel megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas házaspár az ingatlannyilvántartásban a férj nevén szereplő üzlethelyiséget bérbe adja egy kft-nek. Az adó opitimalizálása érdekében és a valós élethelyzet alapján a bevételt meg lehet-e osztani azzal, hogy a bérbeadók a bérleti szerződésben a férj és feleség, mint magánszemélyek szerepelnek, és a bérleti díjat a bérlő egyenlő arányban fizeti meg havonta, és mint kifizető, az általános szabályok szerint szja-előleget levonva utalja a bérbeadóknak. Az adóalap megállapításánál a 10 százalékos kölitségátalány mellett érvényesíthető az ingatlan forgalmi értékének a 2 százaléka, mint amortizáció. A bérleti díj: 180 ezer forint/hó, az ingatlan becsült forgalmi értéke 27 millió forint. Kell-e ezen helyzetben adószámot kérni a NAV-tól, vagy csak mint magánszemélyeknek a bérleti szerződés alapján szja-t levonva fizeti meg a bérbevevő, vagy számlát kell kiadnunk?Köszönettel: nyugdÍjas házaspár

Családi gazdaság tagjának munkaviszonya, közös háztartás Kérdés

A családi gazdaság egyik tagjának nem mezőgazdasági egyéni vállalkozása is van, ahol még a családi gazdaság megalapítása előtt munkaviszonyt létesített egy másik taggal. Ez a még most is fennálló munkaviszony befolyásolja-e a családi gazdaság szabályszerű működését? Ha a 6 fős családi gazdaság tagjai nem élnek közös háztartásban, hogyan osszák meg a 2015. évi bevételeiket, illetve milyen kötelezettségük van a továbbiakban?

Felülmúlta magát az áfa, és fehéredett is Cikk

A költségvetésnek 2015. január–november hónapban általános forgalmi adóból 5011,8 milliárd forint bruttó bevétele keletkezett, amely a 2014. évi bázisértéket 291,7 milliárd forinttal (6,2 százalékkal) múlta felül – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Közös őstermelői igazolvány ápolási díj juttatás alatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány alapján 3 fő végzi az őstermelői tevékenységet (férj, feleség és a fiuk). A feleségnek nincs munkaviszonya vagy egyéb jogviszonya. Édesanyja ápolása miatt kiemelt összegű ápolási díjban részesül, így az állandó gondozás miatt az őstermelői tevékenységben nem végez személyesen munkát. A járulékfizetésre vonatkozóan a jogszabály azt mondja, hogy nem köteles járulékot fizetni az ápolási díj folyósítása alatt, kivéve, ha az őstermelői tevékenységét személyesen folytatja. Kérdésem az, hogy, ha az ápolási díj folyósításának tartama alatt személyesen nem tud munkát végezni, és a járulékot sem fizeti az ápolási díj miatt, akkor a közös őstermelői igazolvány alapján a bevételek és költségek továbbra is feloszthatók-e a három fő részére, vagy csak kettő fő részére? Köszönöm a segítségét.

Családi gazdaság bevételmegosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdálkodás 3 főből áll, két tagja nem áfaalany, sőt adószámuk sincs. A főállású családi gazdálkodó, a gazdálkodó család feje, áfaalany. A családi gazdaság vezetőjének nevére szólnak a bevételi számlák, áfabevallást év közben az ő nevére teljesítette. Az év végi szja-bevallásban megoszthatom-e a bevételeket és a költségeket a 3 fő között egyenlő arányban, vagy más arányban? Az azonos adózási módot a jövedelemadóra vagy az áfára is kell értelmezni? Hogyan vallok, ha a két tag a saját neve alatt is értékesített 600-600 ezer forint értékben? Köszönettel: Km

Családi gazdálkodók adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olvastam Lepsényi Mária írását a családi gazdaság adózásáról. Éppen érint az írás, mert van családi gazdálkodó ügyfelem, de nem merem a bevételeket és a költségeket megosztani, mert a két tag nem alanya az áfának, és ebből azt gondolom, nem azonos az adózási módjuk. Lehet, hogy tévedek, ezért a kérdésem: háromfős családi gazdaságban a családi gazdálkodás vezetője főállású, a szerződés szerint ő, aki személyesen közreműködik. A gazdálkodó család tagjai a két nagykorú gyermek, akiknek van heti 40 órás foglalkoztatásuk más munkáltatónál. Mind a hárman tételes költségelszámolást választottak, de a két tagnak nincs adószáma, tehát nem alanya az áfának, mint a családi gazdálkodó. A szerződés szerint a megtermelt nyereség felosztásának elvei: a megtermelt nyereség felosztása a tagok által végzett munkamennyiség, munkaidő arányában történik. Kérdés: megoszthatom-e a családi gazdaság bevételeit és költségeit 3 egyenlő arányban a tagok között? Vezessenek nyilvántartást ki, mennyit dolgozik a családi gazdaságban? Köszönöm! Km

Családi gazdaság – ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdaság. A gazdaság egyik tagja ápolási díjban részesül. Kérdésem a következő: van-e ennek az ápolási díjban részesülő tagnak tb-befizetési kötelezettsége? Úgy értelmezem, ha nincs befizetési kötelezettsége, akkor nem is tevékenykedhet a családi gazdaságban. De, ha nem tevékenykedik a családi gazdaságban, akkor a szabályok alapján nem is lehet felé megosztani a bevételeket és költségeket? Mert, ha így van, akkor érdemesebb lenne a tb-t (8 millió forint alatti) fizetni, és ugyanúgy tevékeny tagként nyilvántartani? Válaszát előre is köszönöm!

Közös őstermelő igazolvány tgyás, majd gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A feleség tgyásra munkaviszonyból ment, a közös őstermelői igazolvány az ő nevére van kiállítva, ő a földek tulajdonosa is. Kérdésem, hogy a tgyás és a gyed ideje alatt az őstermelői tevékenységből származó bevételt el lehet osztani kétfelé? Ha kétfelé osztva nem haladja meg a 600 000 forintos értékhatárt, a NAV felé nem kell jelenteni? Vagy a férj nevére kell az összes bevételt bevallani? A területalapút kaphatja a feleség? Hisz övé a föld, ő a földhasználó, az MVH nem fogja másnak folyósítani? Vagy lépjen ki a feleség a közös őstermelőiből, de akkor a férj hogyan veszi igénybe, ha neki nincs is föld a nevén? A területalapút, akkor is ő fogja kapni, a tgyás-t, gyed-et nem befolyásolja. Előre is köszönöm a válaszát!

Közös őstermelői igazolvány gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férj és feleség közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A feleség főállású őstermelő, de gyermekvállalás miatt keresőképtelen, ellátást nem kap, és a szülés után is majd csak gyesre lesz jogosult, semmilyen egyéb ellátást nem fog kapni. Kérdésem, hogy a táppénz és a gyes ideje alatt az őstermelői tevékenységből származó bevételt ugyanúgy kétfelé lehet osztani, mint eddig? Esetleg van valamilyen összeghatár? Vagy a férj nevére kell az összes bevételt bevallani? Mi a helyes eljárás ilyen esetben? Köszönöm segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink