6 találat a(z) bevétel elszámolása cimkére

Eva megszűnése, bevétel elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozás 2019. 12. 31-ével kilép az eva alól, a társasági adó hatálya alá lép be és alanyi adómentességet választott. Havi szinten a bevétel a példa kedvéért 100 000 + áfa, időszakos elszámolású, tárgyhót követően kerül számlázásra. A 2019. 12. havi munkát 2020. januárban számlázza ki időszakos elszámolással. Korábban a kettős könyvvezetés miatt az ilyen áthúzódó tételt decemberre elhatároltuk és a mérlegben és az evabevallásban is előző évben szerepeltettük, adóját december 20-áig előre feltöltöttük. Tehát az éves bevétel mind a mérlegben mind az evabevallásban 1524 E Ft volt (100 + áfa *12 hó). Most, hogy az eva alól kilép – a NAV tájékoztatása szerint – a januárban kiállított számlát már áfa nélkül kellett kiállítanunk és az evabevallásba sem szabad betennünk. Így az evabevallásban a korábbi évi 1524 E Ft-tal szemben csak 1397 E Ft (100 + áfa*11 hó) fog szerepelni? Ez esetben a bevételt nem is határolhatom el és a 2019. évi beszámolóban sem szerepeltethetem? A társasági adóra áttérés miatt egy 2043TAO előleg bevallást is be kellene nyújtanunk, ahol "az evaalanyiság megszűnésének adóévében elszámolt összes bevétel"t kell feltüntetni. Itt akkor a 12. havi 1524 E Ft-ot írjuk be adóalapként, vagy a vagy 11 havi 1397 E Ft-ot? Köszönettel

Bevétel elszámolásának változása 2020. január 1-jétől (1. rész) Cikk

2020. január 1-jétől új szabályok léptek hatályba az árbevételek számviteli elszámolásával kapcsolatosan, ezek azonban csak az értékesítés nettó árbevételének egy jól meghatározott csoportjára alkalmazandóak. Az új előírások jelentős részben a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alapján kerültek meghatározásra.

Katás bevételek elszámolása a cég tagjai felé Cikk

Hogyan kell elszámolni a bevételekkel a katás bt.-ben a társaság tagjai felé? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Fel nem használt többcélú utalvány Kérdés

Szálloda többcélú utalványt bocsát ki, melyre befolyik a pénz. Kibocsátáskor nem állít ki számlát. Amikor a vendég felhasználja az utalványt, a megfelelő áfakulcsos számla kiállításra kerül. A fel nem használt utalványokkal kapcsolatos a kérdés: a pénz befolyt, de nincs árbevételként elszámolva, és áfát sem fizetett utána a vállalkozás. Hogyan kell elszámolni ezt a bevételt?

Terület alapú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemély vagy mezőgazdasági őstermelő terület alapú támogatást kap a földekre, bevételként szükséges-e kazt ezelni az szja-törvény szerint? Nem tudom, ezek a támogatások jövedelempótlóak? Mivel nem költségek fedezésére adják a földterület használójának. Köszönöm.

Tárgyi eszköz értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy a kft.-nk tulajdonában álló tehergépjárműben káresemény következett be, a biztosító térített 1,5 millió forintot, amit bevételként elszámoltunk a 2013. évre. A káresemény következtében felmerülő kiadás is 1,5 millió forint volt, amit 162. felújítás főkönyvi számra könyveltünk, és ráaktiváltuk a tehergépjárműre. A kérdés az, hogy emiatt a költség értékcsökkenés formájában több évre eloszlik, a biztosító térítése, mint elszámolt bevétel, maradhat-e a 2013. évi könyvekben? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close