19 találat a(z) belföldi napidíj cimkére

Belföldi napidíj, kiküldetés Kérdés

Belföldi napidíj Kérdés

Belföldi napidíj Kérdés

Belföldi napidíj, sofőr Kérdés

Belföldi napidíj bt. munkaviszonnyal rendelkező ügyvezetője esetén Kérdés

Külföldi kiküldetés/belföldi napidíj Kérdés

Adómentes belföldi napidíj Kérdés

Fuvarozók külföldi napidíja Kérdés

Kiküldetési napidíj utólagos elszámolása Kérdés

Belföldi napidíj Kérdés

Napidíj Kérdés

3000 forintos belföldi napidíj Kérdés

Belföldi napidíj Kérdés

A kft. nagykereskedelmi tevékenységet folytat. Saját tehergépjárművel (3,5 tonna összteherbírású, tehát engedélyhez nem kötött) közúti árufuvarozást végez. Saját vevői részére a kft.-től megvásárolt árut szállítja ki. A sofőr a kft. munkavállalója, aki raktárosi és gépkocsivezetői munkakört tölt be. Kérdésem: ha a munkavállaló gépkocsivezetőként árut szállít napi 6 órát meghaladó időtartamban, elszámolható-e a 3000 forint napidíjátalány adómentesen?

Gépkocsivezetők napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk belföldi és nemzetközi árufuvarozással foglalkozik. Két kérdésben várom állásfoglalásukat: 1. Fuvarfeladataink egy része nemzetközi fuvarozás, amit a határtól nem nagy távolságra végzünk, így naponta akár 3-5 alkalommal is elhagyják a járművek (gépkocsivezetők) az országot. Mivel a külföldön tartózkodás nem éri el a 8 órát, ezért külföldi napidíjat nem számolunk el. Kérdésem, hogy az ilyen munkát végző gépkocsivezető részére elszámolható-e a belföldi napidíj? 2. Belföldi fuvarfeladataink egy része olyan, hogy a lerakodás cégünk székhelyének városában van (természetesen nem cégünk székhelyén), így 6 órán belül akár többször is rakodnak a járművek a székhely városában. Kérdésem, hogy ilyen esetben elszámolható-e a gépkocsivezetők részére a belföldi napidíj? Előre is köszönöm válaszukat! Pintér Csaba

3 000 forintos napidíjátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről szóló 437/2015. (XII.28.) kormányrendelet 5. §-a szerint a hat órát meghaladó kiküldetés esetén a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemély részére adható napidíjátalány 3 000 forint. A fenti jogszabály társaságunknál történő alkalmazhatóságával kapcsolatban szeretnénk állásfoglalásukat kérni: Hatvani székhelyű társaságunk szerződéses járatokkal munkásszállítást végez hatvani és jászfényszarusi székhelyű multinacionális vállalatok részére a települések 100 kilométeres vonzáskörzetéből. Autóbuszvezetőink munkaszerződésében az szerepel, hogy a munkavállaló tudomásul veszi, a munkaköréhez kapcsolódó munkáját, feladatait szokásosan a székhelyen/telephelyen kívül végzi. Buszvezetőink osztott munkakörben dolgoznak, a társaságunk székhelyén és telephelyén csak ritkán, adminisztratív teendőik és gépkocsijavítás miatt tartózkodnak. Dolgozóink egy része az adott napon a reggeli (munkaidő: 4-8 óráig), déli (munkaidő: 12-15 óráig) és éjszakai (munkaidő: 20-23 óráig) be- és hazaszállítást úgy végzik, hogy az osztott munkavégzések közötti pihenőidőt a járat indulási helyén (ami nem társaságunk székhelye) töltik. A fenti munkavégzés megfelel-e a fenti rendeletben megfogalmazott kiküldetésnek? Ebben az esetben dolgozóink munkaideje meghaladja a 6 órát. A fenti munkarend szerint dolgozó buszvezetőink megfelelnek-e a 6 órát meghaladó kiküldetésnek, és adható-e részükre adómentesen a 3 000 forintos napidíjátalány? Dolgozóink másik része a reggeli, délutáni és éjszakai be- és hazaszállítást úgy végzik, hogy az osztott munkavégzések közötti pihenőidőt a lakásukon töltik. Az ő esetükben is bár megszakításokkal, de összességében meghaladja a munkaidejük az adott napon a 6 órát. Ezen munkarend szerint dolgozó autóbuszvezetőink napi 6 órát meghaladó munkaidejét lehet-e 6 órát meghaladó kiküldetésként értelmezni, és részükre a 3 000 forintos napidíjátalányt adómentesen kifizetni, vagy a napi 6 órát meghaladó kiküldetést csak egybefüggően lehet értelmezni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink