574 találat a(z) bejelentés cimkére

Kétmillió forint feletti készpénzkifizetés magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kétmillió forint feletti készpénzt fizetne kölcsön címen egy munkavállalójának. Ezt milyen feltételekkel teheti meg, és be kell jelenteni a NAV felé? Köszönöm válaszát!

Nyugdíjas ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Kétszemélyes kft. ügyvezetője, aki megbízásos alapon látja el az ügyvezetést és a kft. szolgáltatási munkáit, 2019. januártól szeretne munkaviszonyos lenni. Kell-e társasági szerződést módosítani vagy elég egy határozat alapján a T1041-en kijelenteni a NAV-nál?

Mezőgazdasági őstermelőnek segít a családtagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő termékeinek piacon történő értékesítésében segít a nagykorú gyermeke, aki nem szerepel az őstermelői igazolványban, nem alkalmazott, és nem egyszerűsített foglalkoztatott (édesanyjánál semmilyen jogviszonya nincs), juttatásban nem részesül. Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Szabhat-e ki a NAV valamilyen bírságot esetleges be nem jelentett foglalkoztatás miatt? Kft. tagját édesapja elkíséri a külföldi árubeszerzésekre, néha vezeti is a vállalkozás tulajdonában lévő tehergépkocsit. Díjazásban nem részesül. Be kell-e őt ilyenkor egyszerűsített foglalkoztatottként jelenteni, vagy mint Ptk. szerinti közeli hozzátartozó ezt megteheti minden jogviszony nélkül is? Kifogásolható-e ez a gyakorlat? Nagyon köszönöm!

Utólagos bejelentés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A segítségüket szeretném kérni. Felkeresett egy katás vállalkozó, hogy készítsem el neki a bevallását. Ekkor derült ki, hogy egy munkavállalója – akinek két hónapra volt határozott idejű szerződése a múlt évben – bejelentése valahogy elmaradt. Megkért, hogy ezt mindenképpen pótoljuk. A bejelentést így megtörtént, a járulékokat meg is fizette. Tisztában van a vállalkozó azzal, hogy ez így nem szabályos, ezért a kérdésünk az lenne, hogy számíthat-e esetleg büntetésre annak ellenére, hogy a bejelentést pótoltuk, és ha igen, milyen mértékűre. Válaszukat előre is köszönöm!

Német munkavállaló – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (német) állampolgárt szeretnénk itthon mint munkavállaló alkalmazni úgy, hogy közben megmarad a német biztosított jogviszonya (anyavállalati kiküldetés). Hogy érvényesülnek itt a párhuzamos munkavégzésre vonatkozó szabályok? Ebben esetben is szükséges a TAJ szám igénylése? TAJ szám nélkül hogyan tudom munkavállalóként bejelenteni a magyar céghez? Magyarországi béréből csak szja-levonási kötelezettség van? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjasok bejelentése 2019 Kérdés

T. Szakértő! A 2019. évben a nyugdíjas dolgozók már nem biztosítottak, milyen nyomtatványon jelenthetem be őket mint munkavállalókat, hogy jogosan dolgoznak a cégnél? Köszönettel: H. Zs.

Ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyugdíjas által 100 százalékban tulajdonolt kft.-ben jelenleg a vő az ügyvezető, aki katás egyéni vállalkozó. Az ügyvezetésért jövedelmet nem kap. Kell-e adatszolgáltatást, bejelentést teljesítenem róla, és ha igen, mely nyomtatványokon?

Egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatos teendők Kérdés

2018. 12. 31-ével megszüntette az egyéni vállalkozását az édesanyám, aki nyugdíjasként végezte a tevékenységét, és átalányadózó volt. A websegéd útján ezt 2018. 12. 31-ével lejelentettük, a visszaigazolást megkaptuk. 2019.0 1. 03-án a helyi önkormányzatnál a változásbejelentést megtettük, mivel pénztárgépet üzemeltetett a PTGTAXUZ bejelentést megtettük, 2019. 01. 02-án a 1808A bevallást 2018.1 2. hóra leadtuk. A helyi ipa-bevallást 2019. 01. 30-áig leadjuk. A tevékenységének megszüntetésével milyen bevallási és bejelentési kötelezettségei vannak még és azoknak mi a határidejük? 1871-es rá is vonatkozik? A NAV honlapján a mai napon még nem találtam az szja-bevallást. Várom mielőbbi válaszukat.

Főállású munkaviszony melletti társas vállalkozó bejelentése T1041-en Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi szituációban kérném megerősítésüket vagy ellenvéleményüket: Újonnan alakult kft.-ben a személyesen közreműködő tagnak van máshol főállású munkaviszonya, így véleményem szerint nem lesz biztosított társas vállalkozó, így nem kell jelenteni a T1041-en, és 08-as bevallást sem kell beadni, amennyiben nem történik kifizetés számára. Ugyanez a nem biztosított társas vállalkozó egyben az ügyvezető is, aki megbízási jogviszonyban látja el feladatát, de kifizetés nem történik részére, ezért az ügyvezetői státuszában sem lesz biztosított, nem kell jelenteni a T1041-en, és nem kell 08-as bevallást beadni. Összeségében tehát jól gondolom-e, hogy a fenti szituációban egyáltalán nem kell T1041-en jelenteni, és 08-as bevallásokat beadni, ha nincs kifizetés a tag és egyben ügyvezető részére? Szakértő válaszukat előre is köszönöm.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A helyi hatóságnál engedéllyel rendelkezem egyéb szálláshely-szolgáltatásra. Azonban ideiglenesen szüneteltetni kívánom e tevékenységet. Kell-e ezzel kapcsolatosan bejelentést tennem ? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Áfa, alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy az áfa alanyi mentesség választását milyen módon (milyen nyomtatványom) kell a NAV felé bejelenteni. Ügyfelünk eddig az általános szabályok szerint fizette az áfát, de az értékhatár emelése miatt alanyi mentességet szeretne választani. Köszönettel és tisztelettel: Kiss Györgyi

Nyugdíjas foglalkoztatott bejelentése Kérdés

T.Szakértő! Be kell-e jelenteni 2019-től a nyugdíjas foglalkoztatottat?

NAV-tájékoztató az elektronikus ügyintézésről és a nyomtatványokról Cikk

Tájékoztatókat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az állami adóhatóság előtti elektronikus ügyintézés általános szabályairól, valamint a NAV által rendszeresített ÁNYK űrlapok elektronikus úton történő benyújtásának módjáról, illetve a képviselet bejelentéséről.

NAV-tájékoztató a nyugdíjas munkavállalók tb-kötelezettségéről Cikk

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXV. törvény (Riasztv.) 27. paragrafusa módosította a saját jogú nyugdíjas munkavállalók társadalombiztosítási jogállására vonatkozó szabályokat.

Sürget az idő: dönteni kell eváról, kiváról, áfáról Cikk

December, a naptári év utolsó hónapja nem csak a téli ünnepek közeledtét jelenti, és nem csak – a naptári évvel megegyező üzleti évet alkalmazó vállalkozásoknál legalábbis – az üzleti év zárásával kapcsolatos feladatok, tennivalók kerülnek ilyenkor a pénzügyi vezető, ügyvezető asztalára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close