23 találat a(z) büntetőadó cimkére

Kataszigorítás: nyolc százaléknyi sumákoló miatt bűnhődik a többség Cikk

A kisadózók nyolc százaléka miatt bűnhődhet a becsületes kisadózók 30 százaléka jövő évtől – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) kutatása. A szervezet szerint az új szabályozás kedvez a feketegazdaság erősödésének, álláspontjuk szerint létezik igazságosabb megoldás.

Kapcsolt vállalkozás – kata Kérdés

A katás adóztatás szigorításának visszavonását kérik szakmai érdekképviseletek Cikk

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) 2021-től hatályos szigorításának visszavonását, és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 7+1 pontos javaslatának megtárgyalását kéri a parlamenttől több szakmai érdekképviseleti szervezet.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Kata 2021 – 40 százalékos adó Kérdés

Kata szabályainak változása Kérdés

Így változnak a kata szabályai 2021-től – példa a büntetőadóra Cikk

Jelentősen átszabja a katásokra vonatkozó szabályokat a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, T/10856. számon benyújtott törvényjavaslathoz a törvényalkotási bizottság által csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat.

Románia: sürgősségi rendelettel törölte el a kormány a büntetőadókat Cikk

Sürgősségi rendelettel módosította idei első ülésén az új, jobbközép román kormány az adótörvénykönyv módosításait, amelyek hatályon kívül helyezik a szociáldemokrata előd által egy éve elfogadott úgynevezett "kapzsisági rendelet" előírásait.

Családi gazdaság tagja katás: így kell felosztani a bevételt Cikk

Az utóbbi időszakban több kérdés vetődött fel azzal kapcsolatban, hogy a családi gazdaságok esetében hogyan kell a bevételt felosztani, ha a családi gazdaság vezetője a kisadózókról szóló törvény (Katv.) hatálya alá jelentkezett be. Jogos a kérdés, mivel a Katv. nem rendelkezik a családi gazdaságokról, míg az szja-törvény 6. számú melléklete ezzel kapcsolatosan egyértelmű iránymutatást ad.

Tárgyi adómentes katás Kérdés

Katásnak tárgyi adómentes tevékenységnél, ha átlépi a 8 millió forintot, be kell-e lépnie az áfakörbe, vagy a 8 millió forint feletti részre ki kell fizetnie a 40 százalékos büntetőadót?

Kata – 12 millió forintos értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó – aki természetesen még áfaalany is – bevétele már májusban meghaladta a 12 millió forintos értékhatárt. Tisztában voltunk azzal, hogy ebben az évben is át fogja lépni a bevétele a küszöbszintet, de a számítások szerint még így is kevesebb adót fizetnénk összességében, mint evásként. Kérdésünk: ha túlléptük az értékhatárt, már most szükséges-e a büntetési (40 százalékos) adót időarányosan befizetni, vagy ez csak adóbevalláskor szükséges? Várom válaszát, tisztelettel: Zelei Attila

Családi kedvezmény közös érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár két gyermeke után év közben oly módon érvényesítette az adóelőlegnél a családi kedvezményt, hogy azt teljes egészében a férjnél vette figyelembe a munkáltatója. Év végén az adóbevallásnál az látszik célszerűnek, hogy a családi kedvezményt közösen érvényesítsék, mivel így mindketten figyelembe tudják venni az egyéb címen járó adókedvezményeket. Megtehetik-e ezt úgy, hogy emiatt a feleségnél visszajáró, a férjnél pedig fizetendő adó keletkezik. Ha igen, meg kell-e fizetni a férjnél a 12%-os büntető jellegű adót a különbözet után? Várom szíves válaszát, üdvözlettel.

Katás adózó 40 százalékos adófizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, jól értelmezem-e a katatörvény 2. § 12.pontját, hogy a kata hatálya alá tartozó vállalkozásnak, amely egyben áfaalany is, a 40 százalékos mértékű adót 6 millió forint felett (2017. évtől 12 millió forint felett) az áfa nélküli értékre kell megfizetnie? Köszönettel: Prajczer Ildikó

Kata megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a katás egyéni vállalkozó árbevétele 08. hónapban eléri a 4 millió forintot, akkor mikor és milyen bevallást kell beadnia, illetve a 40 százalék adót mikor kell befizetnie? Válaszát előre is köszönöm!

Kata – 40 százalékos adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfás katás egyéni vállalkozó a 6 millió forintos keretét egy december 31-én teljesített munkával átlépte. Az összeg a 2016-os évben folyt be a bankszámlájára. Kérdésem, hogy a teljesítés időpontja szerint kell a számlát figyelembe venni, és a 2015-ös évben 40 százalékos adót kell utána fizetni, vagy a 2016-os évre számít bele a bevételi határba, és nem kell a 40 százalékot megfizetni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close