410 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Ukrán cég szolgáltatás nyújtása magyar adóalanynak. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany kft. mérnöki szolgáltatásokat nyújt magyar cégeknek jellemzően építésiengedély-köteles beruházásokhoz, de előfordul, hogy nem szükséges engedély a beruházáshoz. (Mindig egyenes áfás számlát állítunk ki, mivel szerintem a tervezési díj nem tartozik az áfatörvény 142. paragrafusa alá.) Adott egy ukrán egyéni vállalkozó (nem tudom, hogy alanyi mentes vagy áfakörös), amely időnként besegít a tervezésbe, Ukrajnából dolgozik be nekünk, nem jár Magyarországra. Hogyan szükséges meghatározni az áfát? Keletkezhet-e valahol áfafizetési kötelezettség? Fordított áfa releváns lehet-e? Jelenleg az ukrán partner áfa területi hatályán kívüli áfamentes számlát állít ki részünkre, így senki nem fizet áfát. Azt gondolom, magyar adószámot nem szükséges kérnie az ukránnak, viszont mi többéves munkakapcsolatra tervezünk. Köszönöm!

Alanyi mentesség értékhatáránál figyelembe veendő bevételek Kérdés

Az alanyi mentesség értékhatárának számításakor figyelembe kell venni az adómentes ingatlan-bérbeadásból származó bevételt?

Alanyi mentes vállalkozás EU-s szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy alanyi mentes vállalkozás EU-n belüli partnernek állít ki számlát szolgáltatásnyújtásról, akkor mi a helyes eljárás? Kell neki EU-s adószám? Kell áfabevallást (és A60-ast) benyújtania? Maradhat egyáltalán alanyi mentes? A számlát alanyi mentesként állítja ki? Válaszát előre is köszönöm.

Katás alanyi mentes egyéni vállakozó – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó ausztriai cégnek szolgáltatást nyújt. Kell valamelyik félnek áfát fizetnie, ha itthon vagy külföldön van a teljesítés helye? Kötelező-e a közösségi adószám? Köszönettel: Márti

Alapítvány számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alapítvány, amely az áfatörvény 85. paragrafusa alapján alanyi tevékenységet végez. Mi történik akkor, ha olyan tevékenységet is végez, amelyik nem tartozik a tevékenységi körébe és a tevékenység nem sorolható be a 85. § alá, de az alapítvány az alanyi mentesség értékhatárát ezzel a bevétellel sem lépi át. Köszönöm a válaszát.

Alanyi mentes adózó – tárgyi eszköz arányosítása, áfa Kérdés

Az adózó 2012. 08. hónapban áfásan vásárolt, és abban az időszakban használatba is vett egy eszközt a vállalkozásában. Közben a státusza 2014.01.01-ével alanyi mentessé vált, így az ingó tárgyi eszköz 60 hónapos figyelési időszakában, 2014.12., 2015.12., 2016.12. hónapokban elszámolt az eszköz éves áfaértékével, mentes státusza mellett. A vizsgálandó 10 ezer forintos "egyedi értékkülönbözetet" az eszköz meghaladja. A 60 hónap figyelési időszak 2017. 08. hónapban lejárt. Ilyen esetben még szükséges beadni korrigációs áfabevallást? (Az eszköz 2017. 12. 31-én is a vállalkozás tulajdonában volt, és még jelenleg is az övé.) Köszönettel.

Alanyi mentes beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy alanyi áfamentes pozícióban lévő cég/vállalkozás számára van-e bármilyen összegű (például 10 ezer eurós) korlátozás abban a tekintetben, hogy mennyi pénzért szerezhet be árut uniós vagy nem uniós országból? Válaszát előre is köszönöm.

Hogyan lehet kilépni az áfakörből? Cikk

Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásomat tovább akarom folytatni, csak áfás bevételem nem lesz. December 31-ével szeretnék kilépni az áfakörből. Milyen bejelentési kötelezettségem van? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Alanyi mentes átlépése áfakörbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó 2018. évtől belép az áfakörbe. Milyen gyakorisággal kell elkészíteni az áfabevallást? 2015-ben kezdett és eddig alanyi mentes volt. Hány év múlva lehet újra alanyi mentes? Köszönöm válaszát.

Áfamentesség választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki áfás volt évek óta, de 2018-ra szeretne alanyi mentességet választani, akkor egyrészt a 8 millió forintot kell-e figyelnie a 2016-os és 2017-es adóévére vonatkozóan, másrészt ia bruttó vagy a nettó értékesítésének kell-e az összeghatár alatt maradnia? Válaszát köszönöm!

Alanyi adómentes időszakban tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném. 2015.06.10 -én Ausztriából az akkor alanyi mentes cég 10 800 euró értékben egy tárgyi eszközt szerzett be. Hogyan alakul ebben az esetben az áfafizetés? Az alanyi adómentességről 2016.01.01-én áttért az általános szabályokra, és most, 2018.01.01-től ismét alanyi mentes lesz. Mikor, melyik sorban, és mit kellett volna bevallani, illetve mi járna vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes közhasznú társaság támogatást nyert el. Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Egy nonprofit kht. például 10 millió forint támogatást nyert el, amelyet költségei fedezetére kap önerő nélkül. Ezzel a támogatással együtt a "bevételei" meghaladják majd 2018-ban a 12 millió forintos alanyi adómentességi határt. Kérdés: a költségek fedezetére kapott támogatás beleszámít-e az adómentes határba vagy sem? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes eszköz értékesítése – áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás tárgyi eszközt értékesít. A kérdésem az lenne, hogy ezt az áfabevallás melyik sorában kell feltüntetni, a 7-es vagy esetleg a 35-ös sorban? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó és adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem 2017.11.09-én lett alanyi mentes egyéni vállalkozó. Van egy lakása, amit adószámos magánszemélyként kiad 2017. július 1-jétől 110 ezer forintért. Sajnos későn derült ki, hogy a számlatömbje lejárt, így az albérleti díjakat 2017 decemberében egy összegben, azaz hatszor 110 ezer, összesen 660 ezer forintot fog kiszámlázni. De valójában 2017.11-12. hóban kétszer 110 ezer forint bevétele származik a lakáskiadásból. Tudom, hogy az alanyi mentes határnál beleszámít a lakáskiadásból származó bevétel is, viszont nem egyértelmű, hogy a fent említett esetben mennyivel kell korrigálni az alanyi mentes határt (8 000 000/12*2=1 333 333 forint). Az erre a két hónapra valóban befolyt összeggel (2*110 000=220 000 forint), vagy a kiszámlázott összeggel (6*110 000=660 000 forint)? Köszönettel: Szűcs Ágnes

Tárgyi eszköz értékesítése alanyi mentesként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem alanyi mentesként vásárolt egy eszközt magánszemélytől (áfa nélkül). Ezt az eszközt szeretné most értékesíteni, jelenlegi is alanyi mentes. Hogyan történik az áfa elszámolása, megfizetése? A második esetben pedig 300+áfa összegben vásárolt egy eszközt egy másik vállalkozástól (áfaalanytól), ügyfelem szintén alanyi mentes volt és most értékesíteni szeretné ezt az eszközt áfaalanynak az én áfamentes ügyfelem. Hogyan kell a számlát kiállítani mindkét esetben és hogyan történik az áfa elszámolása? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close