540 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Egyéni vállalkozó megszűnésének áfakérdése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfás egyéni vállalkozó alanyi mentesre tért át. Tárgyi eszközei után áttéréskor megfizette az áfát. 2019 decemberében megszűnne, kérdésünk, hogy a tulajdonában lévő tárgyi eszközök után kell-e még egyszer áfát fizetnie?

Még mindig: kell-e fizetni áfát? Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség ! Egy végelszámolás alatt álló alanyi adómentes kft., ha vagyonfelosztási javaslatába beállítja a korábban az előzetes áfát nem levonva beszerzett tárgyi eszközeit a tulajdonosok számára a megmaradt vagyon kiadásaként, kell-e fizetendő áfát felszámítani, és ennek alapján számlát is kiállítani az ügyletről? (Melyik áfatörvényhelyek vonatkoznak az ügyletre vagy állásfoglalások?) Ha áfaköteles,hogyan lehet más módon megoldani a tárgyi eszközök kiadását, hogy ne kelljen áfát fizetni utána? Előre is Köszönettel: Érdeklődő olvasó

Külföldi munka/külföldi dolgozó magyar vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes, magyar székhelyű, magyar egyéni vállalkozó külföldön (EU/Ausztria) is szeretne munkát vállalni. A munkát külföldön élő, külföldi munkaviszonnyal rendelkező, külföldi ember végezné. Kérdéseim a következők: Bejelentheti-e a magyar vállalkozó saját vállalkozásába alkalmi munkavállalóként a külföldi munkavállalót, vagy van-e erre valamilyen más lehetőség, hogy foglalkoztassa? Áfa vonatkozásában: a munka számlázása áfássá válik-e, attól függetlenül, hogy az egyéni vállalkozó alanyi adómentes? Van-e bármilyen bejelentési vagy egyéb kötelezettség az osztrák adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm.

Áfabevallási kötelezettség alanyi adómentes adózónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó norvég adóalany részére mérnöki tanácsadást végez. Ennek a szolgáltatásnak az értéke bele számít-e az alanyi mentesség határába? Ha igen, akkor milyen árfolyamon kell számolni a bevételt? Keletkezik-e áfabevallási kötelezettség, ha igen, akkor mely sorban kell bevallani?

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó, őstermelő – bankszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó, őstermelő esetében nem kötelező a vállalkozói bankszámla nyitása. A magánszemély bankszámlájára érkező bevétel vagy kifizetett költség számlaösszegét hogyan kellene könyvelnünk, hiszen a kiegyenlítés szükséges a könyvelésbe, viszont a bankszámla maga nem céges? Hogyan kell helyesen eljárni ilyen esetekben, hogy a bank – pénztár a jó adatot mutassa? Köszönettel: József

Alanyi adómentes tárgyi értékesítése Kérdés

Ügyfelünk 2017. 01.01-től alanyi adómentes adózó, 2019-ben meg kívánja szüntetni vállalkozását. A tárgyév során értékesíteni fogja a birtokában lévő tárgyi eszközöket. Tisztában vagyok vele, hogy az értékesítés során áfát kell számláznia és fizetni az eszközértékesítések után. Van viszont egy speciális probléma: 2007.01.01-én aktivált egy 400 ezer forint értékű (áfával növelt érték) bérelt ingatlanon végzett beruházást. A bérelt ingatlan a társaság székhelye, egyben a a tulajdonosok családi háza, emiatt a beruházás során az áfa nem került levonásra. Kérdésem: a bérelt ingatlanon végzett beruházást a társaság értékesíteni kívánja a tulajdonosnak. Ezt az értékesítést áfával növelt értéken vagy áfa nélkül kell megtennie?

Alanyi mentesség év közben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozó, aki tárgyi mentességet választott, a vállalkozási tevékenység megkezdésekor, mert orvosi tevékenységet végez, év közben választhat-e alanyi mentességet az egyéb (például szakértői) tevékenység felvétele miatt, vagy csak a következő év január 1-jétől?

Szünetelő katás egyéni vállalkozó tárgyieszköz-értékesítése Cikk

Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, eközben viszont értékesítené az egyéni vállalkozásban korábban beszerzett tehergépjárművét. Meg kell-e szakítani a vállalkozás szüneteltetését a tárgyieszköz-értékesítés miatt? Kiszámlázható-e adómentesen a tehergépjármű? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Hogyan kell rendezni az áfát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben, a társasházat kezelő vállalkozás számlája alapján, visszaigényelte a fűtésszámlán felszámított áfát. Idén derült ki, hogy jogtalan volt a fűtés kiszámlázása, társaságunknak nem kellett volna fizetnie, mert saját berendezéssel oldottuk meg a fűtést. Azóta kiléptünk az áfakörből, alanyi mentességet választottunk. A társasházat is már másik, szintén alanyi mentes vállalkozás kezeli, nem az, amely 2017-ben kiállította a számlát. Kérdésem az lenne, hogyan kell a 2017-ben jogtalanul felszámított és visszaigényelt áfát rendezni társaságunknak, illetve mit tehet a társasházat kezelő vállalkozás, hogyan írhatja jóvá a visszajáró pénzösszeget? Milyen számlát kell kiállítania? Kinek, milyen áfa-önellenőrzéseket kell/lehet beadnia, ha már egyik cég sem alanya az áfának? Köszönöm válaszát.

Bejelentkezés áfakörbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi adómentes „B” Kft.-t megvásárolja az áfakörös „A” Kft. A megvásárolt „B” leányvállalatnak „A” anyavállalat adózói státusza miatt van-e adózói státuszváltási kötelezettsége? Ha a leányvállalatot áfakörbe szeretnénk bejelenteni, azt legkorábban mikor tehetjük meg? Tisztelettel.

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszköz értékesítés Kérdés

2006. évben indítottam egyéni vállalkozásomat alanyi áfamentesként, azóta is az vagyok. 2008. évben magánszemélytől adásvételi szerződéssel vásároltam vállalkozásomba egy használt tárgyi eszközt, amit el szeretnék most adni. Azzal tisztában vagyok, hogy mivel vállalkozásomban használtam és költségként elszámoltam, értékesítéskor számlát kell kiállítanom. Első kérdésem az lenne, hogy áfásan kell-e a számlát kiállítanom attól függetlenül, hogy már a vásárláskor is alanyi mentes voltam és egyébként is magánszemélytől vásároltam használtan adásvételi szerződéssel áfamentesen? Ha áfás számlát kell kiállítanom, akkor ha bevallom a 65-ös áfabevallás nyomtatványon a fizetendő áfát, milyen időszakra kell elkészítenem (havi, negyedéves, éves), és a bevallás első oldalán be kell-e valamilyen pontban jelölnöm, hogy alanyi mentesként miért nyújtom be? Az adóalap és adó sora pedig ugyanaz, mint a normál értékesítésnél? A tárgyi eszközt a 855903 Nyelvi magánoktatás és 855908 Nyelvi képzés ÖVTJ kódok alatti tevékenységhez használta. Köszönöm válaszukat előre is.

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó új ingatlant értékesít Kérdés

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó értékesít egy új ingatlannak minősülő lakást, a házastársával együtt. A tulajdoni arányok: 50-50%. Az ingatlanértékesítés nem minősül sorozatértékesítésnek az áfatörvény 259. § 18. pontja alapján. Kérdéseim: 1.) Az egyéni vállalkozónak a tulajdonrésze értékesítésekor kell-e áfát felszámítania? 2.) Ha áfásan kell értékesítenie, a vevő részére a számlát a vételár feléről kell kiállítania? 3.) Ha áfásan kell értékesítenie az ingatlant, az értékesítést bele kell számolnia az alanyi adómentes értékhatárba?

EU-adószám – Románia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk Romániában vállalt feladatot és ott kellett szállást keresni a munkatársaknak. Több szállásadóval sikerült megoldanunk ezt a problémát, viszont van két kérdés, amiben a segítségét kérjük. Az egyik szállásadónak nincs EU-s adószáma, és azt mondja, hogy ő az országában adómentes státuszban van, nem kell EU-s adószámot kérnie, és nem is fog kérni. A másik szállásadó rendelkezik EU-s adószámmal, viszont a számlát 5 százalékos adóval állította ki. Ahogy nézem, ez talán a forrásadó lehet, de egyszerűen hiába próbáljuk elmondani nekik, hogy mire lenne szükségünk, nem értik, és nem is akarnak változtatni. Kérem a segítségét ebben a kérdésben, mert mi itt, Magyarországon nem akarunk hibázni az áfa bevallásakor és a számlák könyvelésekor. Előre is köszönöm a segítséget!

Külföldi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentesként szolgáltat harmadik országba (Kanada) egy cégnek, feltételezem, hogy adóalany. Hogyan állítsa ki a számláit, és kell-e áfabevallást benyújtania? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs