150 találat a(z) aktiválás cimkére

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi bekerülési értékének része Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízinggel a könyveinkbe került személygépkocsi bekerülési értékét növelheti-e az első lízingdíj áfatartalmának 50 százaléka, amennyiben az áfalevonásra ezt az 50 százalékos hányadot alkalmazza cégünk. További kérdésem, hogy a bekerülési érték része lehet-e az aktiválásig kifizetett kötelező- és casco biztosítás összege is? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik-e cégünknek, s ha igen azt mikor kell első alkalommal fizetni?

Integrált vállalatirányítási rendszer könyvelése, aktiválása Kérdés

Ügyfelem a fenti rendszer használati jogát megvásárolta az alábbi ütemezésben: 2019 elején a számla az első részletet tartalmazta, a számlán '20 felhasználói licence 1. részlet' szöveg jelent meg, a következő számlán 2. részlet, majd bevezetés és oktatás szöveg volt a továbbiakon. Sorban az év során nyíltak meg különböző modulok a rendszerben a számlák kifizetése után. A cég csak októberben helyezte üzembe a rendszert, addig csak oktató üzemmódban használták a felelős kollégák. Hova kell könyvelni az üzembehelyezésig a számlákat? Szeretnénk vagyoni értékű jogként nyilvántartani a rendszert, és csak októbertől értékcsökkenést elszámolni rá. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben a számlákat? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tevékenységéhez a telephelyet bérli. Ezen a telephelyen irodabővítés kezdődik, ami építésengedély-köteles. Az építési engedélyt már a telek tulajdonosa megkérte, aki nem a cégünk. A használatbavételi engedély is majd a telek tulajdonosának nevére fog szólni. A beruházást azonban cégünk fogja lebonyolítani és finanszírozni. Az összes bejövő számla cégünk nevére fog szólni. Kérdésem az lenne, hogy annak ellenére, hogy a használatbavételi engedély a telek tulajdonosára fog szólni, aktiválhatjuk-e mi az épületet? És ezt épületnek vagy bérelt ingatlanon végzett beruházásként kell aktiválni? Válaszukat előre is köszönöm!

Bontási költség aktiválása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég egy műhelyt (mintaműhelyt) lebont. A lebontott műhely helyett egy másik épületrészben meglévő műhelyt felújít és átalakít az új mintaműhely céljára. Kérdés, hogy a lebontott mintaműhely bontási költsége, amely jelentős összeg, ráaktiválható-e a felújítással kialakított új mintaműhely bekerülési értékére a számviteli törvény 47. §-a vagy más §-a alapján? Szakértői válaszukat köszönjük, Négyökrűné

Könyvelési program Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy könyvelési programot elkezdtünk saját előállításban készíteni, amit csak mi használnánk. Később megkértünk egy másik vállalkozót, hogy fejlessze tovább. Kérdésünk, hogy aktiválhatjuk-e a számla alapján kiállított fejlesztéseket, a program befejezését is szellemi termékként?

Ráépítési jog Kérdés

Tisztelt Adózóna ! Áfakörös egyéni vállalkozó külterületi ingatlanán ráépítési jogot engedélyez 25 évre napelemes kiserőmű beruházás megvalósításához gazdasági társaságnak. A ráépítő ráépítés címén tulajdonjogot szerez 2 napelem parkba, és egyben földhasználati jog jogosultja 25 évre. A földtulajdonos bérbeadó és ráépítő 25 millió forint + áfa bérleti díjban állapodnak meg 25 évre, évi 1 millió forint + áfa bérleti díj mellett. Kérdéseim: 1. Egyszerre vagy évenként egyenlő részben kell számlázni a bérleti díjat? A bérbeadó hogyan szerepelteti könyvelésében a tartós bérbeadást és az abból származó bevételt, hogy az adózás szempontjából megfelelő legyen? 2. A ráépítő könyveiben hogyan és mi alapján szerepelteti a tartós bérleti jogosultságát, valamint a fizetendő bérleti díjat? 3. Mikor kell aktiválni, a bérbeadás bejegyzésekor, vagy a műszaki átadáskor? 4. Hány százalékos az értékcsökkenési leírása a naperőműnek ? 5. Mennyi a maradványérték ?

Tárgyi eszköz szétbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi gazdasági esemény helyes kezelésével, könyvelésével kapcsolatban. Cégünk 2015-ben egy napelemes rendszert vásárolt. Aktiválása külön történt, önálló eszközként. Idén októberben ez a rendszer szétbontásra került: – 24 db napelemet és 1 db invertert értékesítettünk, – 7 db napelemet és 1 invertert a cégünk egy másik ingatlanára szereltünk fel, – az eredeti rendszer tartószerkezetét felhasználtuk az új rendszer telepítésére. A csatlakozókat, vezetékeket és egyéb szerelvényeket ami a 2015-ös beruházás része volt, nem tudtuk hasznosítani, helyettük újakat szereltünk be. A 2015-ös beruházáshoz felhasznált minden rendszerelem bekerülési értéke rendelkezésre áll, külön-külön is. A kérdésem az, hogyan kellene vagy lehetne megállapítani, hogy a 2015-ös rendszer értékéből milyen összeg kerüljön az új beruházások értékébe, az értékesített eszköz könyv szerinti értékére és a terven felüli értékcsökkenésre? Hogyan lehetne ezt a gazdasági eseményt helyesen kezelni? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Próbaüzem, betanítás Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk egy új tejfeldolgozó üzemet épített VP pályázat keretében. Az épület használatbavételi engedélye véglegessé vált 2019.09.10-én. A technológiai gépsor műszaki átadása 2019.09.18-án volt. A határozott időre szóló működési engedély szintén 2019.09.18-án kelt. Jelenleg receptúrákkal való kísérletezés, a gyártástechnológia kialakítása zajlik. Egyelőre nincs értékesíthető termék, vizsgálati eredményeket várunk. Ha megfelelőek az eredmények, akkor a hatóság végignéz egy gyártási folyamatot, ha ott is rendben talál mindent, akkor gyárthatunk majd olyan terméket, ami kereskedelmi forgalomba kerülhet. Munkavállalóink betanítását egy olasz sajtakadémiával kötött szerződés keretében biztosítjuk. Az oktatás első része Olaszországban volt, még az üzem átadása előtt. A betanítás itthon folytatódott a gépek műszaki átadása előtt, majd utána is. A szerződés tárgya komplex: elméleti és gyakorlati oktatáson túl a próbaüzemi feladatok ellátása, technológiai gépek használatának betanítása, a gyártani kívánt sajtok gyártástechnológiájának kidolgozása, a receptúra összeállítása, a sajtgyártás hatékonysági szintjének fokozása. Ez az egész betanítási folyamat, illetve az ennek során felmerült költségek milyen jogcímen aktiválhatók? Betanítás vagy próbaüzem? Milyen feltételekkel, mely időpontig aktiválhatók a felmerülő költségek (vállalkozói díj, szállásköltség, tolmács, munkavállalóink bére, a felhasznált alapanyagok, energiaköltség)? Köszönjük válaszukat!

Új építésű lakás áfája továbbértékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég fejlesztési tartalék feloldása során új építésű lakást vásárol. Nem választott lakóingatlan esetében adókötelessé tételt. Ebben az esetben megfizeti az áfát, ami nem levonható. Ha a cég a lakást a használatbavételi engedély véglegessé válásától számított 2 éven belül értékesíti, akkor azt csak áfásan teheti meg? Azaz, jól értelmezem, hogy a tárgyi eszköz bekerülésekor megfizetett áfa, ami a bekerülési érték része lesz kerül a 161-es beruházási számlára, majd aktíválásra az egyéb felmerülő költségekkel együtt. Ha például az értékesítésen nem szeretnék veszteséget elszenvedni, akkor minimum a bekerülési érték, ami a korábbi áfás vételár összege kellene, hogy a nettó eladási ára legyen a lakásnak és erre számítom a 27 százalék áfát? Viszont, ha ezt 2 év után teszem meg, akkor azt 27 százalékkal "olcsóbban" megtehetem? Köszönettel

Ingyenes átadás származtatott jog személytől Kérdés

Egyesület származtatott jogi személye ingyenesen átadáná a tulajdonában lévő ingatlan tulajdonjogát az "anya"egyesületnek, amelytől a jogi személyiséget kapta. Terheli-e az ügyletet adó-, illeték- vagy bármilyen más fizetési kötelezettség? Piaci értéken való aktiválás esetén az egyesület halasztott bevételként kezelheti-e az ingyenes átadást?

Személygépkocsi nyári gumi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a személygépkocsira 4 db nyári gumi vásárlásakor a gumikat rá kell aktíválnom a kocsira? Téli gumiknál olvastam, hogy azt nem kell ráaktíválnom hanem költségként elszámolhatom. Illetve szeretném megkérdezni, hogy a személygépkocsi mosatásának az áfáját 50%-ban levonhatom-e? Azért gondolnám, mert ez szolgáltatás. Válaszukat köszönöm előre is!

+5 év garancia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem vásárolt egy televíziót. A számlán szerepel, hogy vásárolt hozzá +5 év garanciát. Hogyan kell könyvelni, növeli a TV értékét és ezzel együtt aktiválom?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingjének könyvelésében kérek segítséget. A beruházási értéket aktiválnom kell, de nem látom előre, milyen mértékben lesz visszaigényelhető az áfa, így nem tudom, hogy a bruttó bekerülést milyen mértékben kell csökkenteni az áfával aktiváláskor. Segítségüket köszönöm.

Napelemes rendszer – áfa Kérdés

Társaságunk 500,5 kWpvisz-watt védelmes solar kiserőművet építtet. A vállalkozó egy szerződésben, fix díjban vállalta a BHTR állomás+solar panelek+kábelek+inverterek+tartó szerkezetek építését és tervezését. A solar elemek egy része meglévő épületek tetejére, másik része parkoló kialakításával készül, valamint lesz olyan is, ami csak a földre (tartószerkezettel) kerül telepítésre. Ehhez a napelemes rendszerhez az önkormányzat szakhatósági, illetve közútkezelői és tulajdonosi hozzájárulást adott. A kormányhivataltól pedig a napelemrendszerhez kapcsolódó földkábelszakaszok és a transzformátorállomás építésére építési engedélyt kaptunk. A 2007. évi LXXXVI. törvény 116. § 3. pontja szerint: 3) Nem kell a Hatóság 115. §-ban meghatározott engedélyét kérni b) a védett természeti terület és Natura 2000 terület kivételével a legfeljebb 0,5 MW névleges teljesítőképességű kiserőmű építéséhez, ha az nem táplál villamosműre, Az áfatörvény 142. §-hoz adott magyarázat szerint: „Az áfatörvény alkalmazásában építési hatóság alatt nemcsak az ágazati jogszabályok által kifejezetten építésügyi hatóságként nevesített hatóság, hanem minden olyan hatóságot értendő, amelyik építési, bontási tartalmú engedély kiadására jogosult. A fentiek alapján a kérdésem, hogy az adott munka fordított áfa alá tartozik-e vagy az egyenes adózás alá? A rendszer a gépek energiaellátásának egy részét fogja biztosítani, építményként vagy gép-berendezésként kell aktiválni, illetve milyen amortizációs kulccsal számolhatóak el? F.L

Iroda saját célra Kérdés

Tisztelt Szakértők, Abban kérném a segítségüket, hogy ha egy vállalkozás saját magának irodát épít (lakóingatlan a besorolás), abban az esetben az aktiválásig a felmerülő kiadásokat (anyag, alvállalkozók), hogyan kell számvitelileg nyilvántartani? Hogyan történik az aktiválás, milyen főkönyvi számlákon keresztül? Kérem szépen a kontírozásban a segítségüket. Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs