166 találat a(z) adomány cimkére

Áfa arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állatmenhelyt működtető alapítványunkat adományokból tartjuk fenn. Emellett néhány környező önkormányzattal szerződést kötve látunk el gyepmesteri tevékenységet. Az önkormányzatok felé nyújtott szolgáltatási díjról áfás számlát állítunk ki. Helyesen gondolom-e, hogy a levonható áfánkat arányosítanunk kell az áfás szolgáltatási díj és az adómentesen érkezett adományok miatt? Pontosabban csak azokat a költségeket kell arányosítanunk, melyeket nem tudunk külön gyűjteni a két telephely működtetésével kapcsolatban. Tisztelettel: Mátrai-Ignácz Éva

Elhunyt munkavállaló családja részére nagy összegű juttatás Kérdés

Könyveléssel foglalkozó cég vagyunk és egyik megbízónk keresett meg azzal kérdéssel minket, hogy szeretne segíteni az elhunyt munkavállalója családjának. A temetési költségekhez való hozzájáruláson felül egy nagy összegű egyszeri pénzadománnyal támogatná a családot. Kérdésünk: a nagy összegű családtámogatás milyen adó-, eho-terhekkel jár a vállalkozásra nézve, illetve a magánszemélynek (elhunyt felesége) ezzel kapcsolatban milyen adó- illetve illetékfizetési kötelezettsége keletkezik? Köszönöm a segítségüket. Balázs Józsefné

Egyesület támogatása Kérdés

Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy egyesület (esetünkben sportegyesület) köthet-e támogatási szerződést, kaphat-e támogatást/adományt, amennyiben nem közhasznú szervezet? Válaszát előre is köszönöm!

Tűzoltóegyesület támogatása Kérdés

Tisztelt Cím! A kft. a székhelye szerinti tűzoltóegyesületet 100 000 forinttal támogatja 2017-ben. A támogatás (szerződés szerint adomány) vissza nem térítendő. A támogatást a támogatott kizárólag tűzoltó gépjármű vásárlására fordítja. Hogyan számolható ez el könyvvitelileg? Ráfordításként? A teljes összeg elszámolható? Köszönöm.

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez Cikk

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

Civil szervezet által adott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány a közhasznú céljához vásárolt tárgyi eszközeit térítésmentesen átadná másnak, aki lehet magánszemély, másik civil szervezet vagy vállalkozás.Ebben az esetben keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Léderer Györgyné

Egészségpénztári adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségpénztáron keresztül lehet-e a dolgozónak adományt adni? A munkáltatónak valóban adómentes? A dolgozó negyedévente fizeti meg a tárgynegyedévben kifizetett adomány x 0,82x0,15 szja és adomány x 0,82 x0,22 ehót. Majd az adóbevallásában igényelheti vissza a maximum 750 000 x 0,2 adókedvezményt. A támogatottak köre rugalmasan választható. Valóban nincs a támogatásnak maximumösszege? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Grizák Gyuláné

Hogyan adózik a vállalkozás által adott támogatás? Cikk

Év végén gyakran merül fel, hogy a vállalkozások hogyan, milyen formában adhatnak támogatásokat, adományokat és ennek mi az adóvonzata. A jelen cikkben az alapítványok adózását, az adott támogatások, adományok adózásának általános szabályait tekintjük át.

Természetben nyújtott adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) 2016-ban természetbeni adományt adott át egy kiemelkedően közhasznú társaságnak. A közhasznú társaság az adományról az igazolást kiállította, melyben számszerűsítette annak értékét. Az általunk átadott árukészlet után, beszerzéskor társaságunk az áfát visszaigényelte, mivel továbbértékesítési céllal szerezte be az árut. A raktárban azonban a csomagolás sérülése miatt már nem tudjuk kiskereskedő partnereinknek továbbértékesíteni a kapott termékeket, ezért döntöttünk az adományozás mellett. Kérdéseim: milyen bizonylattal tudom a készletből kivezetni az eladományozott árukészletet 2016 december 31-én? Mi a helyes elszámolása a könyvekben és a társaságiadó-bevallásban az ilyen típusú adománynak? (Társaságunk év közbeni készletnyilvántartást nem vezet, a készletet év végén tételes leltárral állapítja meg). Kell-e az adomány után áfát vagy más jellegű adót fizetnünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Szolgáltatási szerződés által végzett munka díjazása támogatói adománnyal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. szálláshely-szolgáltatást végez. A vendégek fogadására, takarításra megbízási szerződést köt. A bt. a megállapodás szerinti díjat utalhatja-e támogatói adományként a megbízott önkéntes nyugdíjpénztárába? Ha igen, az szja-t és ehót a 08-as bevallásban kell bevallani? Ha igen, a bevallás melyik sorában?

Jogi személy önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett támogatói adományának felső határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogi személy támogatói adományának van felső korlátja? Az adomány célja a tagi jogviszonyban lévő ügyvezető támogatása. Köszönöm válaszát! Horváthné

Így adhat támogatást cég magánszemélynek Cikk

Egy kft. egy konkrét személynek szeretne támogatást nyújtani. A juttatást rokkant személy kapná. Hogyan oldható ez meg? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Szeretetvendégség Kérdés

Cégünk, amely vendéglátással foglalkozik, az adventi ünnepség alatt, amit az önkormányzat rendez egy városnak, szeretetvendégséget ajánlott fel. Meleg ételt és italt oszt a város lakóinak. Az önkormányzattal nincs szerződése. Önállóan ajánlotta fel. Bevétele nem keletkezik belőle, de költsége igen. Kérdésem, hogy ez társasági adónál adóalap-növelő lesz-e, valamint az szja-nál és az ehónál keletkezik-e fizetendő adó? Válaszát előre is köszönöm!

Egyesület adományozása Kérdés

Közhasznú minősítéssel nem rendelkező egyesület gazdasági társaságtól adományt kap a működési költségek fedezésére. Hogyan kell ezt elszámolni az egyesületnél, és milyen adókedvezményt tud érvényesíteni az adományt nyújtó társaság? Felmerül-e áfafizetési kötelezettség? Az egyesület alanyi adómentes. Köszönöm válaszukat!

Alapítvány vállalkozási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány alapító okiratban meghatározott cél szerinti tevékenységei a következők: rászorulók – elsősorban családok – pénzbeli és nem pénzbeli támogatása, érdekvédelme, adományok gyűjtése segítséget kérők részére, egészségvédelem, tanácsadás, állami feladatokban részvállalás,környezetvédelem. Abban az esetben, ha az alapítványnak felajánlott ruhákat, játékokat, könyveket értékesítenénk az alapítvány által erre a célra bérelt üzlethelyiségben, és a befolyó összeget szintén a cél szerinti tevékenységekre költenénk, akkor jól értem, hogy nem azt kell vizsgálni, hogy a befolyt összeget mire fordítom, hanem azt, hogy maga a tevékenység vállalkozási tevékenységnek minősül, jövedelemszerzés a célja, üzletszerűen folytatjuk a tevékenységet? Azaz ez az alapítvány vállalkozási tevékenysége, így adózni kell utána a közhasznú alapítványra vonatkozó szabályok szerint, kivéve, ha ez a bevétel nem haladja meg az összes bevétel 15%-át? Tehát, ha begyűjtöm, és eladom, akkor vállalkozási tevékenység, de ha begyűjtöm, és utána továbbadom rászorulóknak, akkor már nem? Illetve, ha valóban vállalkozási tevékenység, akkor az adományként kapott ruhákat, játékokat hogyan veszem készletre, hogyan határozom meg az elábét? Megtisztelő válaszukat várom! Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close