190 találat a(z) adomány cimkére

Alapítvány által működtetett adománybolt adózási, működési kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben. Ha egy alapítvány alapszabálya szerint arra jön létre, hogy adományboltot működtessen (Rászorulók részére kedvezményes áron, akár pénzadomány ellenében értékesítsen, adományként átvett készleteket – mely bevételét további alapszabályban rögzített karitatív feladatok ellátására fordít) akkor a bolt működésével kapcsolatban milyen kötelezettségek terhelik: – az adománybolt kereskedelmi üzletnek számít-e, nyugtaadási kötelezettségét kötelező-e online pénztárgéppel teljesíteni, vagy az átvett összegekről adományigazolást, vagy milyen egyéb bizonylatot kell kiállítania? – az adományként kapott, később értékesített készletek átvételekor milyen bizonylat, igazolás kiállítására kötelezett az Alapítvány, az átvett készletek értékét milyen módszerrel kell meghatározni? – ezen tevékenység kereskedelmi tevékenységnek számít-e, ha az átvett ellenérték, vagy adomány értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor az alapítvány bekerül-e áfakörbe vagy sem? – a készletek követésére milyen módszert kötelező alkalmaznia az Alapítványnak? – milyen egyéb adózási szabályoknak kell megfelelnie az Alapítványnak, hogy törvényesen működjön? Segítségét előre is köszönöm.

Beteg gyermeket támogatna a cég, így adhat a legtöbbet Cikk

Beteg gyermek gyógyulását szeretné támogatni egy kft. Még nem tudni, hogy alapítványt hoz-e létre vagy számlát nyit a gyógyíttatás megsegítésére. Milyen formában adhat támogatást, hogy az ne kerüljön sokba, és így nagyobb lehessen a konkrét támogatási összeg? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Támogatás, de milyen módon? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Furcsa kérdésem lesz. Adva van egy kislány, aki beteg lett. Még nem tudni, hogy alapítványt hoznak-e létre számára vagy számlát nyitnak, a gyógyíttatása segítésére pénzre van szüksége. Az általam könyvelt kft. segíteni szeretne, de nem tudjuk, milyen formában adjunk támogatást, hogy ne kerüljön sokba, és így a konkrét támogatási összeg nagyobb lehessen. Szóba jöhetne készpénzutalás. A gyűjtéshez színházi előadást szerveztek, a jegy árából befolyó összeg a gyermeké lenne, esetleg fel lehetne vásárolni nagyobb mennyiségű jegyet. A kft.-nek csak 5 fő alkalmazottja van. Tanácstalanok vagyunk, nem ismerjük a lehetőségeket. Próbálunk utánanézni, de az Önök segítsége is nagyon jól jönne! Köszönöm a választ. Tisztelettel: V. Mária

Milyen formában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki gazdátlan, elkóborolt kutyákat akar befogadni. Talán még nem is a klasszikus "menhely" formában. Milyen gazdasági formát válasszon, hogy adományokat elfogadhasson hivatalosan, mert a terheket egyedül nem tudja viselni? Köszönettel.

Tokióból is kapott ajándékot a Mikulásgyár Cikk

Pénteken este zárta kapuit a budapesti Ötvenhatosok terén felállított Mikulásgyár, amely a becslések szerint minden korábbi rekordot megdöntve több mint 140 ezer kilogramm adományt gyűjtött.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég elfekvő ruhákat szeretne adományozni rászoruló intézménynek. Ilyenkor ki kell vezetni a készletből és adóvonzata is van?

Adomány vagy támogatás? Cikk

Minek minősül, ha a közhasznú egyesület közfeladatainak ellátására magánszemélyektől pénzt kap, amiért cserébe valamilyen szolgáltatást ad? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Mi minősül adománynak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, adományokat kap közfeladatainak ellátására magánszemélyektől. Egy példa: egy magánszemély ad 5000 forint adományt a közhasznú egyesületnek közhasznú céljainak ellátására, az adományért cserébe kap 2 óra játszóházi szolgáltatást vagy sérült gyermekek esetében integráló foglalkozáson vehet részt. Szolgáltatásnak vagy adománynak minősül az áfatörvény és a 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 6. § szerint? Köszönöm!

Adomány – egyéni vállalkozó Kérdés

​Az év vége közeledtével egyre gyakrabban keresik meg a vállalkozásokat az alapítványok támogatásért. A kérdésem az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos. Egy egyéni vállalkozó adományt ad egy közhasznú alapítványnak. Elszámolhatja-e költségként a fizetett adományt, vehet-e igénybe utána adókedvezményt az szja törvény szerint?

Támogatói adomány könyvelése és adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. megbízási díj fejében a jogosultnak támogatói adományt szeretne fizetni az önkéntes nyugdíjpénztárához. Kérdésem, hogy ilyen jellegű kifizetésnek a bt. részéről milyen adóvonzata van, illetve hogyan könyveljük? A választ előre is köszönöm!

Az adománygyűjtésről, az adomány elszámolhatóságáról Cikk

A civil szervezeteknek közhasznú, cél szerinti tevékenységük ellátásához bevételi forrásra van szükségük. Bevételeik származhatnak alapcél szerinti tevékenységükből, végezhetnek vállalkozási tevékenységet – alapcél szerinti tevékenységük kiegészítéseként –, illetve adománygyűjtési programokban is részt vehetnek.

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Egyéni vállalkozó működtet egy online újságot, az ő nevén van az újság üzemeltetésének engedélye. A lap nem termel nyereséget, szinte bevétele sincs. Ezért magánszemélyek támogatják a médium fennmaradását, részben úgy, hogy az egyik újságíró bankszámlájára kisebb-nagyobb összegeket utalnak adományként (átlagban havi 20 ezer forint gyűlik össze). Az említett újságíró nincs jogviszonyban az egyéni vállalkozóval, munkanélküli magánszemély. A kapott támogatás összegét – mely e magánszemély számlájára érkezik – milyen közteher (adó, illeték stb.) terheli? Mikor lehetne ajándéknak tekinteni és az után fizetni illetéket? A 150 ezer forint (illetékmentesség határa) ajándékozónként vagy ajándékozottakként értendő? Amennyiben jövedelemnek számít, akkor szja és eho terheli? Köszönöm válaszukat: Várnainé Mizsei Gabriella

Adománygyűjtés adózása II. Kérdés

Tisztelt Hunyadné Szűts Veronika! Köszönjük szépen a válaszát. A művészek a "hirdetésüket" a mi honlapunkon teszik közzé, ezért fogjuk leszámlázni nekik a jutalékot abból a pénzből, amit a támogatók a mi kft.-nk számlájára átutalnak. Csak még az nem világos teljesen, hogy ha az adományoknak több típusa/válaszható összege van, és esetleg a magasabb összeget utalja valaki azért, hogy letölthessen valamilyen anyagot a támogatásáért (ezt a letöltést is a mi honlapunkról tölti le), akkor ezt a plusz "kedvességet", amit kap a magasabb támogatásért, adhatjuk-e ingyenesen. Vagy ezt a szolgáltatást (mivel a mi honlapunkról tölti le) le kellene-e számláznunk nekünk, mint kft.-nek? Hiszen a pénz is hozzánk folyik be. Majd a jutalékunk levonása után természetesen továbbutaljuk a művésznek. Köszönjük szépen a segítséget!

Adománygyűjtés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Cégünk szeretne létrehozni egy weboldalt, amit azért üzemeltetnénk, hogy művészeket, alapítványokat támogatni tudjanak a magánszemélyek, cégek. Az adományt gyűjtők adatait, ismertetőit ingyenesen feltehetnék a honlapunkra, de az adományként felajánlott összegek hozzánk folynának be. Ezzel havonta elszámolnánk úgy, hogy levonva a mi jutalékunkat, a többi összeget átutalnánk a művészeknek, alapítványoknak. Ezt az idegen pénzt, hogyan könyveljük le a saját cégünkbe? Mi lenne ennek a tételnek a szabályos kontírozása? A jutalékról gondolom mi kiállítjuk az áfás számlánkat és ennek az összegével csökkentjük a továbbutalandó összeget. Felmerült egy olyan kérdés is, hogy mi lenne a szabályos megoldása annak a tranzakciónak, ha például egy művész feltesz a honlapra például 3 kategóriát a támogatási lehetőségekről. 1000 Ft támogatás, 5000 Ft támogatás (de ezért már rámehet a művész honlapjára és letölthet valami kis rajz segédletet magának), 10.000 Ft támogatás (ezért már letölthet magának az adományozó egy kis könyvecskét). Ezeket hogyan kellene (ki kell-e) az adományozó felé számláznunk? Ha igen, akkor áfásan-e? Vagy van valamilyen megoldás arra, hogy ezt ne kelljen számláznunk? Nagyon szépen köszönjük a válaszát!

Szja-fizetési kötelezettség Kérdés

Ügyfelemnél egyházi személyként jelentettük be a lelkészt, aki pályázati pénzből javadalmazásban részesül a végzett munkáért. Vita merült fel az szja-fizetési kötelezettséget illetően. Kérdésem: kell-e szja-t fizetni egyházi személynek a javadalmazás után (aminek a forrása nem adomány, nem perselypénz)? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close