599 találat a(z) adószám cimkére

Őstermelő – adószám Kérdés

Az őstermelőnek kell-e, hogy legyen adószáma?. Az előző évben vállalkozási tevékenység mellett őstermelői tevékenységet is végeztem, munkaviszony mellett. Vállalkozási tevékenységet már nem végzek, de az őstermelői tevékenységet 100 ezer forintos bevétellel igen. Az adószámot az őstermelői tevékenységhez, a mezőgazdasági támogatás igénybevételéhez meg kell-e tartani? Februártól már nyugdíjas leszek, így az adószám miatt a 7500 forint egészségügyi hozzájárulást meg kell-e fizetni, miután munkaviszonyban már nem leszek? Köszönöm.

Közösségi szolgáltatásbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk igénybe vett szolgáltatást egy román, nem áfakörös cégtől. A szolgáltatást közösségi adószám nélkül számlázták ki áfamentesen, arra hivatkozva hogy ők otthon sem fizetnek áfát, nem kell nekik közösségi adószám. Kérdésem az lenne, hogyan kell szerepeltetni ezt az esetet az áfabevallásban és a közösségi összesítő nyilatkozaton? Mivel a teljesítés helye itt volt Magyarországon, ezért ugyanúgy 27 százalékos közösségi szolgáltatásigénybevétel, mint egy áfafizetésre kötelezett cégtől? A A60-as nyomtatványon pedig adószám helyett 0-ás vagy 1-es kóddal lejelenteni? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa elektronikus szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdéskörben kérném szakértői iránymutatásukat. Adott egy magyarországi székhelyű, áfa hatálya alá tartozó, közösségi adószámmal rendelkező kft., amely webfelület-hozzáférési szolgáltatást nyújt. A szolgáltatásnyújtás teljes egészében elektronikusan valósul meg. Hogyan alakul a cég áfafizetési kötelezettsége, kit terhel az áfa az alábbi esetekben, illetve mit írok a számlára, ha a cég a szolgáltatást: - EU-s tagállambeli közösségi adószámmal rendelkező vállalkozásnak nyújtja - EU-s tagállambeli, közösségi adószámmal nem rendelkező vállalkozásnak nyújtja - EU-s tagállambeli magánszemélynek nyújtja - EU-n kívüli, 3. országbeli cégnek nyújtja - EU-n kívüli, 3. országbeli magánszemélynek nyújtja. Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Ötletmozaik Könyvelő Kft. Preilné

EU-n belüli építési tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magyar székhelyű cégünk magyar székhelyű partnerünknek számláz ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnyújtást úgy, hogy a teljesítés helye Ausztria, azt áfa területi hatályán kívüli értékesítésként számlázza? A partner cégnek osztrák cég az anyavállalata. A partner kérése, hogy a cégünk váltsa ki az osztrák közösségi adószámot, és fizesse meg az osztrák áfát, kérem szíves tájékoztatását, hogy ez mennyire helytálló? Cégünk eddig ezt a szolgáltatásnyújtást áfa területi hatályán kívüli értékesítésként kezelte és így is számlázta. Köszönöm

Saját festmény értékesítése Kérdés

Saját készítésű festményeimet szeretném eladni egy kft.-nek. Nekem van 7-es adószámom ingatlan bérbeadásához. A kft.-nek milyen TEÁOR-szám kell ahhoz, hogy az általam festett képeket megvehesse és eladhassa? Köszönettel várom válaszukat.

Webshopból értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett cég ruházati termékeket értékesít webshopon keresztül belföldön. Ezt a tevékenységét szeretné Ausztriára is kibővíteni. A magyar cég rendelkezik osztrák adószámmal. A kérdésem az lenne, hogy: 1.) Számlázhat-e a magyar cég a webshopból osztrák adószámmal, osztrák áfával az osztrák magánszemély vevőinek? 2.) Az áru a magyar adószámra érkezik, Magyarországra. Kell-e a két adószám között átszámlázni, ha igen, milyen adókulccsal? Előre is köszönöm a válaszát!

Egyesület adószámot kérne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület megalakult, végzés is megérkezett róla. Pontosan hogyan tudok adószámot igényelni hozzá? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Ingatlanfelújítás külföldi megrendelőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő, ügyfelem egy építőipari kisvállalkozás. Megbízást kapott egy budapesti ingatlan felújítási munkálatainak elvégzésére. A megbízó egy német illetőségű cég, magyar adószám nélkül. A kérdésem az, hogy ha kibocsátják az építőipari tevékenységről szóló számlát egyenes áfával, amit a német cég nem is akar visszaigényelni, az helyes eljárás-e, illetve az online számlázó rendszerben csak az alvállalkozók, illetve az építőanyagról szóló számlák fognak megjelenni, mint bejövő/szállítói számlák, de a kimenő számla, mivel a megrendelő német, nem fog látszani. Illetve, ha hibás ez a megoldás, akkor mi lenne a szabályos út? Válaszukat előre is köszönöm

EU-s beszerzés, áfa Kérdés

Alapanyagokat szerzünk be EU tagországokból. Az egyik megrendelésre a cég leszállította a megrendelt teljes mennyiséget. Számlázni viszont 12 részletben szeretne. Megengedhető ez? Ebben az esetben hogyan kell az áfabevallásban elszámolni az áfa értékét? Abban az esetben, ha az EU-s cég hozza be Magyarországra a saját alapanyagát (áttárolja) kell-e adószámot kérnie? Hogyan tudja ezt továbbértékesíteni egy magyar cégnek?

Magánszemély: bérbeadás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély továbbszámláz bérleti díjat. Neki jövedelme nem származik belőle. Egyéni vállalkozótól bérli és több egyéni vállalkozónak számlázza tovább. Feltétlenül kell neki adószámot kérnie bérbeadáshoz? Illetve mi a helyzet az adóelőleg-levonással számviteli bizonylat esetén, vagy ha kell az adószám, akkor számla esetén? Köszönöm segítségét.

Németországi adószámigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk Németországban árut vásárolni. Nem szállítanánk Magyarországra, hanem ott értékesítenénk is. Hogyan kell német adószámot igényelni? Hogyan kell adóbevallást vagy egyéb bevallásokat beadni? Segítségüket előre is köszönöm!

Új NAV-tájékoztató arról, kinek, mikor kell uniós adószám Cikk

Aktualizálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi adószámra vonatkozó tájékoztatóját, amelyben részletezi, kinek kell közösségi adószámot igényelnie, annak mi a módja, hogyan lehet törölni, illetve a megerősítését kérni.

Kinek, és hogyan kell bejelentkeznie az adóhatósághoz? Cikk

Adóköteles tevékenységet csak az állami adó- és vámhatósághoz bejelentkezett, adószámmal rendelkező adózó folytathat az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) alapján. Ebből következik, hogy az adózó – adóhatósági nyilvántartásba vétele érdekében – köteles az adóhatósághoz bejelentkezni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) információs füzetben részletezi, mely esetekben, kinek, hogyan kell bejelentkeznie az adóhatósághoz.

Bérleti díj külföldi illetőségű magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Egy cég bérleti díjat fizet külföldi illetőségű magánszemély részére. Kérdésem, hogy ezt a 08-ason hol kell bevallani M-es lapon vagy csak az A lapon? (Nincs magyarországi adószáma/adóazonosító jele – vagy kéne lennie?) Vonatkozik-e rá a 90 százalékos szabály?!

Egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt szakértő! Baromfitartással foglalkozó egyéni vállalkozó megszüntetné a vállalkozását és őstermelőként folytatná a tevékenységet. Az lenne a kérdés, hogy ha a naposállatot egyéni vállalkozóként fogadja le, de mire az állatok leadásra kerülnének akkor már őstermelőként történne ez meg, mivel új adószámot is fog kapni mint őstermelő, ezért ebben az esetben mi a törvényes eljárás? Egy másik ehhez kapcsolódó kérdésem, hogy amíg egyéni vállalkozása él, mint őstermelő alapíthat-e családi gazdaságot (a feltételei megvannak hozzá)? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs