51 találat a(z) adóalany cimkére

Iparűzési adó Kérdés

A következőben szeretném a segítségüket kérni: van egy kft.-t aki kiva szerint adózik. Van-e lehetőség arra, hogy az iparűzési adóban minden évben változtassa az adózási módszerét? Például 2018. évben az iparűzési adót kiva adóalanyként fizette meg és 2019. évben pedig a normál szabályok szerint vallja be és fizesse meg. Van-e erre valamilyen szabály mint például az áfánál, ha túllépi az alannyi adómentes határt akkor két évig nem jelentkezhet ki az áfa hatálya alól? Elég-e ha a bevalláson jelzi hogy ő abban az évben melyik adózási módszert választja? Köszönöm előre is a segítséget!

Számla adatszolgáltatás 2020. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020. július 01-jétől kezdődő időszaknál az áfatörvény 2007. évi CXXVII. 10. mellékletében számla adatszolgáltatással kapcsolatban merült fel egy érdekes kérdés. Ha egy adószámmal rendelkező magánszemély (egyéni vállalkozónak nem minősülő természetes személy adóalany), belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére ingatlant ad bérbe, akkor úgy tűnik, hogy rá is vonatkozna majd az adatszolgáltatási kötelezettség (összesítő jelentés). A magánszemély az adószám kiváltásakor illetve bejelentkezésekor az áfában a tevékenységére nem választotta az adókötelessé tételt, illetve nem volt kötelezett közösségi adószám kiváltására, így a számlaadási kötelezettség alól tudomásom szerint 2018. január 01. napjától mentesül. Ha igen, akkor megteheti-e, hogy megszünteti az adószámát mint magánszemély, illetve továbbra is bérbe adhatja-e az ingatlanját a belföldi adóalanynak számla kibocsátása nélkül? Válaszát köszönöm

Ingatlancsere számlázása pénzszolgáltatással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném véleményét. Adott „A” belföldi adóalany, melynek tulajdonát képezi egy bruttó 97 millió forint szokásos piaci árú egyéb ingatlan (fordított adózás). „B” belföldi adóalany tulajdonát képezi egy bruttó 67,4 millió forint szokásos piaci árú, az áfatörvény 259. § 7. a) pontja szerinti építési telek (egyenes adózás). A felek az ingatlanok cseréjében állapodnak meg akként, hogy „B” adóalany a saját tulajdonát képező ingatlanán kívül még (az ingatlanok nettó értékének különbözetét) 23,3 millió forintot fizet meg „A” adóalany részére. Mindkét adóalany megfelel az áfatörvény 142. § (3) bekezdésében foglaltaknak. Az ingatlanok cseréje során mekkora adóalap és áfa összeget tüntet fel „A” és „B” adóalany az általa kiállított számlán? Mi lesz az ingatlancsere során a „B” adóalany által „A” adóalanynak juttatott 23,3 millió forint pénzszolgáltatás jogcíme és a bizonylata?

Román ELEKAFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyar gazdasági társaság Romániából továbbértékesítési célból terméket szerez be, s bár az eladó is közösségi adóalany, mégis román áfát számol fel a számlázáskor. Van-e lehetőség az ELEKÁFA nyomtatványon a román felszámított áfára visszatérítését kérni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Deliné Vollay Tünde

Adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha magánszemélynek állítanak ki számlát, melynek áfatartalma több mint 100 ezer forint, kell-e azt jelenteni az online felületen? A törvény másik adóalanyra áthárított adóról beszél, de honnan lehet tudni, hogy a vevő adóalany-e? Tisztelettel: Arany Tamás

Osztalékfizetési sorrend kivás cégnél Cikk

2017-től kivás vállalkozás osztalékot kíván fizetni. Lehetséges, hogy először a kivás időszak előtti eredménytartalékból fizet, mely után nem keletkezik kivafizetési kötelezettsége? Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

EBay – így kell számláznia, ha az online világpiacon értékesít Cikk

Hogyan kell kiállítani egy magyar áfaalany cégnek a számlát, ha termékeit az eBay-en keresztül értékesíti? A vevők között EU-s és nem EU-s adóalanyok, illetve nem adóalanyok is vannak. Írásunk egy olvasói kérdés alapján született.

Huzamosabb idő az áfatörvényben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az áfatörvény 259. paragrafusának 2. pontjával kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni. A magyar áfatörvény alapján az adóalany ott telepedik le gazdasági céllal, ahol gazdasági tevékenységének székhelye vagy állandó telephelye van. Állandó telephely a gazdasági tevékenység (= üzletszerű, tartós vagy rendszeres jellegű, ellenérték elérésére irányuló, vagy azt eredményező, független formában történő tevékenység) helyhez kötött folytatására, huzamosabb időtartamra létesített, vagy arra szánt földrajzilag körülhatárolt hely, amelyen a gazdasági tevékenység – székhelyhez képesti – önálló folytatásához szükséges egyéb feltételek is ténylegesen rendelkezésre állnak. Véleményük szerint mit jelent a huzamosabb idő? Ezt a tevékenység jellege is meghatározza nyilván, illetve van más rendeletben-törvényben ez konkretizálva? Köszönjük szépen! Management C. Bt.

Csehországban gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: magyarországi társaság (rendelkezik közösségi adószámmal) Csehországban fog szolgáltatást végezni (ipari szigetelést, bádogozást) ez kb. fél-egy évig fog tartani. A megrendelő is magyar adóalany. Ebben az esetben kell cseh adószámot igényelni? A segítséget előre is köszönöm.

Ezeket nézi az áfalevonási jog vizsgálatakor a NAV Cikk

Megtörtént-e a számlán feltüntetett gazdasági esemény, valóságosak-e a felek, van-e adószámuk? Számos banánhéjon elcsúszhat az adózó, azaz az adóhatóság megtagadhatja az adólevonási jogot. A NAV erről szóló útmutatóját ismertetjük.

Ingatlan átalakításakor, felújításakor ezektől függ az áfa Cikk

Ingatlan átalakításával, felújításával kapcsolatos kérdésekre várt választ olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Magyar adóalanyok kereskedelme az EU-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. Két magyar, EU-s adószámmal rendelkező adóalany között megy végbe termékértékesítés úgy, hogy egyik magyar társaságnak sincs telephelye, sem bármilyen illetősége Csehországban. 'A' magyar adóalany megvásárolja 'B' cseh adóalanytól a terméket, melyet 'C' magyar társág rendelt meg tőle. Így tehát két magyar kereskedik, azonban az árut Csehországból már rögtön 'C' társaság szállítja el (feltehetően Magyarországra), így véleményem szerint a teljesítés helye, mivelhogy a fuvarozás, az áru átadása Csehországban történik, Csehország lesz. Kérdésem: ebben az esetben 'A' magyar társaságnak be kell jelentkeznie Csehországba az áfa alá, ott megfizetnie az áfát, és a magyar 'C' társaság felé a CSEH adószámával közösségen belüli termékértékesítésként kell számlázza ezt az ügyletet? Valamint a magyar könyvelésében csak bevételként kell nyilvántartsa, és áfában meg a cseh adóbevallásban tünteti ezt fel? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Csató Béla

Számlázás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást végez külföldre is (nem magánszemélynek), mely szolgáltatás teljesítési helye az áfatörvény szerint a megrendelő székhelye, így nem számítunk fel áfát a szolgáltatásra, amennyiben adóalanyról van szó. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrízni a VIES rendszerben. Amikor harmadik országba számlázunk, az adószámot elkérjük, vagy egy igazolást arról, hogy a partner adóalany. Ezzel igazoljuk, hogy mi megtettünk mindent annak érdekében, hogy adóalanynak számlázunk, ezért nem számítunk fel áfát. (Megjegyzésben beírjuk, hogy a vevőt terheli az áfa.) Egy japán partnernek számláztunk, aki azt írta kérdésünkre, hogy nincs adószáma, ezért felszámítottuk az áfát. A partner nem akarja elfogadni a számlát, mert szerinte áfa nélkül kell számláznunk. Kértük, akkor küldjön egy igazolást, vagy nyilatkozzon, hogy adóalany, de sajnos eredménytelenül. Kérdésem, amikor harmadik országba számlázunk (nem magánszemélynek), mindenképpen kell igazolni a partnernek, hogy adóalany (vagy más, például USA)? Amennyiben nincs ilyen igazolásom, a NAV elfogadja a számlát? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, köszönöm válaszát a lenti kérdésben: http://adozona.hu/kerdesek/2016_10_18_Kulonbozeti_afa_gvp Egy kérdést szeretnék pontosítani, hogyha az Ön által leírt feltételek adottak a különbözeti áfára, akkor megteheti a kereskedő, hogy az egyik értékesítésnél alkalmazza a különbözeti a áfát, a másiknál nem? Mindkettő EU-s beszerzés és fennállnak a törvényben szereplő feltételek is. Az egyik egy EU-s nem adóalany, a másik olyan EU-s adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítése a 87. § szerint mentes az adó alól. Válaszát köszönöm!

Amit a számlázás átadásáról tudni kell Cikk

Az adóalany átadhatja másnak – akár egy másik állam adóalanyának is – számlakibocsátási kötelezettségét. Hogyan van erre lehetőség, hogyan és kinek kell bejelentenie a működtetett számlázóprogramot? Ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink