17 találat a(z) NY bevallás cimkére

NY bevallás Kérdés

NY Jelű nyilatkozat 08-as bevallásra Kérdés

NY bevallás után csak önrevízió lehet? Kérdés

Nyugdíjas ügyvezető 2308-as bevallása Kérdés

Ny nyomtatvány 2021. évre Kérdés

Katás NY Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e katásnak (nincs alkalmazottja, sem autója) 01-es bevallást beadnia nullásan vagy NY nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó NY nyilatkozata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni vállalkozó év közben katás lett. Eddig beadta az '58-as bevallást a saját járulékairól, illetve '08-as bevallást üresen (nem volt alkalmazottja, de az adóhivatal azt javasolta, hogy azért adja be kitöltetlenül). Most, hogy katás lett, kell-e a fent nevezett bevallások közül valamelyiket is beadnia (gondolom, az '58-ast nem kell), vagy helyette NY nyilatkozatot kell tennie? Eddig a 01-re is beadtuk év elején a nyilatkozatot az éves bevallásra, mert előreláthatólag nem volt bevallani valója egyéb adónemekben sem. Ezt a katás vállalkozó szintén megteheti? Válaszát előre is köszönöm!

NY-nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e kisadózó vállalkozásnak beadni Ny-bevallást a 1701-re vonatkozóan (éves), ha a 1701-en lévő adónemek közül egyiknek sem alanya? Tisztelettel várom válaszukat.

A 1801-es bevallás és NY nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lakásszövetkezetnek nincs cégautója, 1 fő alkalmazottja van. A lakásszövetkezet taomentes, ha a vállalkozási tevékenységéből elért bevétele maximum 10 millió forint, és nem haladja meg az adóévben elért összes bevételének a 10 százalékát. A ’01-es bevallást annak az adózónak kell benyújtania, aki/amely a bevalláson szereplő bármely adónemnek (rehabilitációs hozzájárulás, cégautóadó stb.) alanya az adott időszakban. Amennyiben az adózó a bevalláson szereplő bármely adónemnek alanya, akkor az adott adónemre vonatkozó bevallási gyakoriság szerint kell kitöltenie a bevallást A bevallás benyújtásával egyenértékű, ha az adózó elektronikus űrlapon (NY) nyilatkozik arról, hogy a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett. A fentebb említettekre tekintettel, amennyiben az adózó bármely adónemnek alanya az adott időszakban, akkor köteles a bevallás, illetőleg a nulla értékadatot tartalmazó bevallást helyettesítő nyilatkozat valamelyikének benyújtására. A lakásszövetkezet eddig minden évben benyújtotta az NY nyilatkozatot éves gyakoriságú ’01-es bevallásra. Kell-e benyújtani NY nyilatkozatot a 1801-es bevallásra? Válaszukat előre is köszönöm!

NY-nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Ny-nyomtatvány a könyvelők tudomása szerint kiváltja azokat a bevallásokat amit jelölünk az Ny-en. Tévedünk? Miért kell a vállalkozás esetleges megszűnésénél vagy nyugdíjazásnál mégis nullásan beküldeni akár évekre visszamenőleg a nyomtatványt? Nem lenne egyszerűbb mindjárt havonta nullásan beküldeni? Mire való akkor az NY nyomtatvány? Ugyanis a leírt eseteknél a NAV nem fogadja el a beküldött NY-nyomtatványt, hanem kéri a nullás bevallást (például a '08-as járulékbevallást). Érdembeli válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozó 08-as, 58-as bevallás kiváltása (NY) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, alkalmazottja nincs, vállalkozói kivétet nem vesz ki év közben. Kiválthatja-e a 08-as és 58-as bevallásokat NY nyomtatványon? A NAV azt a tájékoztatást adta, hogy a 08-ast a szakképzési hozzájárulás miatt havonta kötelező beadni, még akkor is, ha nullás. Valóban így van ez? Ha egyik hónapban (igaz, hogy nullásan) beadta valamelyik nyomtatványt, akkor a következő hónaptól az év hátralevő részéig lehet még NY jelűt leadni? Válaszát előre is köszönöm!

1601,1701 bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves segítségét: 1.) Ha egy cég a 2016. évben éves adóbevalló volt (1601-es bevallás), de a cégautóadón kívül más adónak nem volt alanya, megfelelő-e, ha kizárólag a tavalyi évben negyedévente adott bevallást a cégautóadó tekintetében? Kell-e ilyenkor egyéb adók tekintetében éves nullást is benyújtani (vagy NY-t 2016. 01. 01-12. 31.)? 2.) 2017-től egy cég havi bevalló. Neki sincs semmilyen adófizetési kötelezettsége a cégautóadón kívül. Ebben az esetben megfelelő-e, ha most előre bead egy NY bevallást a 1701 tekintetében az egész évre előre, és negyedévente bead egy 1701-es bevallást a cégautóadóról? 3.) Ha egy cégnek semmilyen adófizetési kötelezettsége sincs a 1701-es vonatkozásában, akkor elegendő-e, ha most év elején előre bead egy NY bevallást egész évre (függetlenül attól, hogy havi, negyedéves, éves bevalló)? Előre is köszönöm a segítséget.

NY nyomtatvány és a 1758-as bevallás kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk könyvel olyan egyéni vállalkozásoknak, akiknek a vállalkozása 36 órát meghaladó munkaviszony mellett működik. Az év folyamán nem vesznek ki jövedelmet. A T101E nyomtatványon be vannak jelentve 36 órát meghaladó vállalkozónak. Ebből adódóan az NY-es nyomtatványon a 17108 mellett a 1758-as nyomtatványon is szerettük volna jelölni, hogy nincs kivétjük és nem kell a 1758-as nyomtatványt havonta beküldeni. Eddig is ezt tettük, kiírta a gép, hogy a NAV nem ad információt az ellátásokhoz, ettől függetlenül bejelöltük, ahogy most is szeretnénk. Egy ismerős könyvelővel beszélve kiderült, hogy ő is ezt a gyakorlatot követte, de behívták ellenőrzésre, és utólag elkészíttették vele a nullás havi 58-as bevallásokat. Szeretném kérdezni, hogy a jogszabály szerint mi a kötelezettségünk. Ha nem volt kivét, nem vett igénybe ellátást (táppénzt), akkor havonta jelentsem le nullásan, vagy jó az NY-es nyomtatvány továbbra is igazolásnak?

08-as bevallás Kérdés

A kft.-nek nincsenek alkalmazottai, a tulajdonos munkaviszonnyal rendelkezik Ausztriában. A 08-as bevallásban az M lapon szerepeltetni kell a tulajdonos adatait? Vagy elég az A lap beküldése? Ny nyomtatványt be lehet nyújtani? A tulajdonosnak nem keletkezik jövedelme a kft.-nél. Válaszukat köszönjük.

Járulékbevallás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésem lenne: Kell-e havi járulékbevallást beadni a következő esetekben: 1. Tag, aki rendelkezik 36 órás munkaviszonnyal, és a kérdéses cégben ügyvezető megbízással (többes jogviszony, 0 forint díjazással). 2. Nem tag, aki megbízási szerződéssel 0 forintért látja el az ügyvezetői feladatokat. A kérdésem arra irányul, hogy 08-as bevallást kell-e beadni a magánszemélyek adataival, vagy elég az NY-es bevallás? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31