269 találat a(z) Németország cimkére

Egészségbiztosítási járulék EU-tagállam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm 2018. január 1-jétől Németországban dolgozik hivatalosan, munkaszerződéssel, feltehetőleg több évig. Idáig fizette maga után a havi 7110 forintot, mivel egy évig nem volt munkahelye. Megnéztem a 18T1011 kitöltési útmutatóját, abból úgy értettem, hogy annak ellenére fizetnie kell a 2018-tól érvényes egészségbiztosítási járulékot, hogy EU-tagállamban dolgozik. Kérem segítségét, hogy ezzel kapcsolatban kell-e változást bejelenteni, esetleg valamilyen igazolást kérni a német munkáltatótól. Köszönöm szépen.

Ettől mindenkinek leesett az álla Németországban Cikk

Megemelte a 2017-es GDP-növekedési becslését a német kormány: a tavaly októberben prognosztizált 2 százalék helyett már 2,2 százalékos bővülésre számít. Németországban – nyolc éve a legnagyobb ütemben –, az előző havihoz képest 3,4 százalékkal nőtt a német ipari termelés.

Bekeményít a legnagyobb német szakszervezet, ennyit akarnak dolgozni Cikk

Figyelmeztető sztrájkot tartott ma a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, amely a többi között azt követeli, hogy vezessék be a 28 órás munkahetet.

Családi gazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi magánszemélynek Németországban van főállása, Magyarországon családi gazdálkodóként tevékenykedik, ahol tételes költségelszámolást választott. Jelezte a német egészségbiztosítónál, hogy Magyarországon is keletkezik jövedelme. A német tb szerv a magyar bevételét hozzávette a német bevételéhez (feltételezhetően helyesen, figyelemmel a 883/2004 EK rendelet 13. cikkére, hiszen csak egy tagállamban lehet valaki biztosított), és ez alapján állapította meg a járulékot. Kérdésként merül fel, hogy a Németországban a magyar őstermelői bevételre megállapított járulékokat ő Magyarországon – tekintettel, hogy tételes költségelszámoló – levonhatja-e költségként vagy figyelembe veheti-e jövedelemcsökkentő tételként? Ha igen, akkor milyen jogszabály alapján, és kell-e ehhez valamilyen igazolás a külföldi tb szervtől? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva – kettős adóztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. Németországba küldi ki dolgozóit, itthon biztosítottak a munkavállalók. Mit ért a Kiva tv. "a külföldön adóztatható" adóalapon, amit le lehet vonni az adóalapból? Ibolya

Az Opel csökkenti a németországi dolgozók munkaidejét Cikk

Az Opel német autógyártó vezetősége és a munkavállalók képviselői megállapodtak a költségek mérséklését célzó tervről, amelynek keretében csökkentik a németországi munkahelyeken foglalkoztatottak munkaidejét.

Németországi munkavállalás Kérdés

Magyarországon alapított, magyar bt. magyar állampolgárságú, magyar lakcímmel rendelkező bel- és kültagjának németországi munkavégzésekor hogyan alakul a járulékfizetése? A beltag főfoglalkozású vállalkozó, gázszerelésre szakképzett. A kültag alkalmazott, ügyvezető és gázszerelésre betanított munkás (2014.03.15-től az ügyvezetés csak alkalmazottként, vagy megbízási szerződés alapján lehetséges). Németországi munkavégzésük huzamos időre szólna. Hol kell megfizetni a járulékokat, a magyar vagy a német szabályok szerint?

Járulékfizetési kötelezettség Németországba települt kft.-tulajdonosnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni egy számomra igen érdekes kérdésben. Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten munkaviszonyban dolgoznak a kft.-ben. Egyikük az ügyvezető, másikuk a szakmai feltételeket teljesíti a tevékenység végzéséhez, illetve szerel is (neki van a tevékenység folytatásához szükséges végzettsége – mestervizsgája csak neki van a munkavállalók közül). A mestervizsgás tag megnősül, és kiköltözik Németországba. A feleségnek Németországban van munkahelye és – állítólag – az ő betegbiztosítása kiterjed a családtagokra is, így a férj – egészségügyi ellátás szempontjából – biztosítottá vált Németországban. Munkaviszonnyal, egyéb jogviszonnyal Németországban nem rendelkezik, nyelviskolába jár, nyelvet tanul. A kérdésem az lenne, hogy Magyarországon kell-e Németországban tartózkodó tag után járulékot fizetni, illetve mit kell kezdeni a munkaviszonyával? Át kellene minősíteni tagi jogviszonnyá a munkaviszonyt, és mint tulajdonos szerepelne tovább? A választ előre is köszönöm. Ildikó

Lazább munkaidő-szabályozást javasolnak Németországban Cikk

A német gazdaság versenyképességének érdekében rugalmasabbá kell tenni a munkaidőről szóló szabályokat – sürgeti a német kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Munkaerő-kölcsönzés Németországba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy magyarországi székhelyű munkaerő-kölcsönző cég magyar munkavállalókat szeretne Németországba kölcsönözni. Tudomásom szerint a munkaerő-kölcsönző cégek nem kapnak A1-es igazolást.Ha ez igaz, akkor a dolgozók nem Magyarországon lesznek biztosítottak? Milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van a munkaerő-kölcsönző cégnek a Németországba kölcsönzött munkavállalók után? Melyik országban történik a dolgozók utáni járulék- és az adófizetés? A munkaerő-kölcsönző cégnek kell Németországban telephelyet létesítenie? Válaszát előre is köszönöm!

Németországban végzett csőszerelési munka hol és hogyan adózik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhellyel rendelkező, magyar adóalany új ingatlanon csőszerelési munkát végez Németországban, a megrendelő magyar kft., amely érvényes német közösségi adószámmal rendelkezik. A számláit hogyan állítsa ki, és be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanyként? Köszönöm a válaszát! Üdv, Horváthné

Szakmunkások, akik nagyon hiányoznak Németországban Cikk

Összesen 19 ezer szakmunkás hiányzik a német cégeknél, különösen a keleti országrészben van hiány a munkáskézből. A szakképzésben ugyan egyre több a tanuló, mégsem elég a nyitott állások betöltésére – írja a piacesprofit.hu.

Adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a német James Bondot Cikk

Kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön egy német bíróság Werner Maussra, a helyi sajtóban „német James Bondként” emlegetett egykori titkos ügynökre 14 millió eurós adócsalás miatt.

Bérelt autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magyar adóalany Németországból bérel személyautót, és a számlán fel van tüntetve, hogy fordított adózás (közösségi szolgáltatás), akkor ebben az esetben keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magyar bérbevevőnek, valamint az áfát levonhatja-e (személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatás)? Be kell-e vallani az áfabevalláson, és ha igen, akkor melyik sorokon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gulácsiné

Ezzel a tudással biztosan lehet boldogulni Németországban Cikk

A megfelelően átképzett munkanélküliek nagy arányban, hosszú távon el tudnak helyezkedni az idősgondozás területén Németországban – derül ki a nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung) felméréséből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close