224 találat a(z) Lízing cimkére

Személygépkocsi nyílt végű lízingje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Ügyvédi Iroda személygépkocsit vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében, 36 hónapos futamidőre. 100 százalékban céges használatban lesz. Paraméterek: - bruttó vételár: 18 800 000 Ft - vételár regisztrációs adó nélkül: 14 629 961 Ft + 3 950 089 Ft = 18 580 050 Ft - 1.lízingíj: 7 424 955 Ft + 2 004 738 Ft áfa = 9 429 693 Ft - finanszírozott összeg: 4 472 375 Ft + 1 207 541 Ft áfa = 5 679 916 Ft - maradványérték összege: 2 732 631 Ft + 737 810 Ft áfa + 219 950 Ft regisztrációs adó = 3 690 391 Ft Helyes-e az alábbi könyvviteli elszámolás? (Az 1. lízingdíj áfáját levonásba helyeztük, a finanszírozott összeg áfáját havonta levonásba helyezzük.) Bekerülési érték: 14 629 961 Ft + 737 810 Ft + 219 950 Ft = 15 587 721 Ft (nettó beszerzési ár + maradványérték le nem vonható áfája + regisztrációs adó) – Szt szerinti értékcsökkenés: 15 587 721 Ft - 2 732 631 Ft = 12 855 090 Ft 36 hónapra felosztva (bekerülési érték a nettó maradványértékkel csökkentve) – Tao-törvény szerinti értékcsökkenés 15 587 721 Ft 20 százaléka/év Amennyiben nem helyes, mi a helyes számítás? Köszönöm: Mónus Gyöngyi

Személygépkocsi, áfa-visszafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfél 2016. évben nyíltvégű lízinggel vásárolt személygépkocsit amelyet cégautóként használt. Az első törlesztés (bérleti díj) áfáját 100 százalékban visszaigényelte. A későbbiekben viszont a tényleges használat arányában. 2017. évben a személygépkocsit értékesítette, de előtte a teljes vételárat megfizette. Ez után nem igényeltük az áfát. Kérdésem, hogy a visszaigényelt áfát ilyenkor vissza kell-e fizetnie, és ha igen, akkor milyen arányban?

Lízingelt személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű lízingelt személygépkocsit kft. tárgyi eszközei között fel kell-e tüntetni? Értékcsökkenést lehet-e utána számolni? Segítségét köszönöm, Ildi

Regisztrációs adó továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízingszerződés keretében személygépkocsit értékesít lízingbe adó cég lízingbe vevőnek. A bejövő szállítói számlán regisztrációs adó is szerepel, melyet a lízingbe adó cég kiszámláz áfa hatályon kívüli tételként a lízingbe vevőnek, aki a forgalmi engedélybe üzembentartóként kerül feltüntetésre. Kérem, mutassa be, pénzügyi vállalkozásnál hogyan kell könyvelni az átfutó regisztrációs adót. Ha eredményszámlát érint, egyéb bevétel/ráfordításon kell megjeleníteni, vagy közvetített szolgáltatásként is megjelenhet? Köszönettel: Mónika

Személygépkocsi-eladás Kérdés

Egy áfakörös bt. 2016-ban zárt pénzügyi lízing keretében vásárolt egy személygépkocsit. A számlát a lízingcég adómentesen állította ki. 2018-ban ezt az autót el akarják adni. Kérdés, hogy eladás is történhet adómentesen? Köszönettel

A fogyasztókra hátrányos szerződési kikötések: az MNB közbenjárt Cikk

Az MNB az elmúlt időszakban összesen 20 jelentősebb pénzügyi intézmény – hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások – általános szerződési feltételeit tekintette át a fogyasztókra hátrányos egyes szerződéses gyakorlatok megszüntetése érdekében. A jegybanki fellépés révén a piaci szereplők több mint 150 ezer fogyasztói kölcsönszerződésből törölték további jogi lépések nélkül az ügyfelekre hátrányos vagy nem egyértelmű kikötéseket.

Cégautóadó, áfa Kérdés

Egy kft. jelenleg nyílt végű lízingszerződés keretében használ egy személyautót. Eddig a lízingdíj után visszaigényelte az áfát és fizette a cégautóadót is. Most úgy döntött, hogy kifizeti a hátralévő lízingdíjat, és meg szeretné vásárolni a személygépkocsit, amit utána egy magánszemélynek akar bérbe adni, úgy hogy a magánszemély legyen a forgalmiban az üzembentartó. Ezt megteheti-e, illetve mi lesz ebben az esetben az eddig levont áfával, kell-e arányosítani vagy befizetni, és kell-e cégautóadót fizetnie, ha más az üzembentartó? A válaszukat előre is köszönöm.

Törzskönyv Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lízinges személygépkocsijának törzskönyve a banknál van mindaddig, amit az autó ára teljes összegben kifizetésre nem kerül. Ebben az esetben a magánszemélynek a saját tulajdonú gépjármű tulajdonjogát mivel kell igazolnia? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi-értékesítés áfája. Kérdés

T. Szakértő! Társaságunk személygépkocsit lízingelt saját használatra. A lizing lejártakor a lizingbeadó a maradványértéket áfásan leszámlázta, ezen aktiváltuk, az áfát nem vontuk le. A gépkocsit értékesíteni szeretnénk a maradványértéket lényegesen meghaladó értéken. Kérdés: értékesitéskor a teljes eladási ár áfamentes, vagy csak az a rész, mely összeg után az áfát nem vontuk le?

Személygépkocsi-törlesztés Kérdés

Ügyfelünk nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Havonta fizeti a tökerészletet és a kamatot. Kérdésem, hogy a havi tőkerészlet költségként, bérleti díjként elszámolható-e, vagy hiteltörlesztésként egyéni vállalkozónál nem jelent költséget?

Ingatlanhoz kapcsolódó költség továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lízingbeadó cég ingatlant ad lízingbe. Társasházi lakóingatlan esetén hogyan terhelhető tovább a tulajdonost terhelő közös költség? Egyéb ingatlan esetén a felmerülő építményadó hogyan terhelhető tovább a lízingbevevő felé? Ezen díjakat a lízingdíjakba nem építették be. Köszönettel: Mónika

Nyílt végű lízing személygépkocsi beszerzésekor Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelelem nyílt végű lízinggel vásárol 20 millió forint értékű személygépkocsit. Befizet 10 millió forint önrészt, de nem tudom, ennek is levonható-e az áfája? Én úgy tudom, a maradványérték áfája nem vonható le. Válaszukat köszönöm

Értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakért! Háziorvosi tevékenységet végző kft. személygépkocsit lízingelne, havonta fizetné a lízingdíjat (áfásan). Hogyan kellene szabályosan elszámolni az értékcsökkenést? A számla szerinti értéken nyilvántartásba vesszük, és évente egyszer elszámolhatjuk az értékcsökkenést?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem 2013-ban 10 millió forint fejlesztési tartalékot képzett tárgyi eszköz vásárlására. Úgy döntött, személygépkocsit lízingel, a lízing nyílt végű. Elindította az ügyletet még októberben, és most úgy néz ki, csak 2018. január hóban jegyzik be a forgalmiba, mint üzembe tartót. Kérdésem az, hogy ez probléma lesz-e, mert 2017. december 31-ével lejár a határidő, és ha a lízingszerződés 2017. december 31-én lesz aláírva, akkor mint beruházást lekönyvelhetem-e? Az önrész természetesen ügyfelem részéről ki lesz fizetve. Válaszukat köszönöm.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

A vállalkozások jelentős része működéséhez hitelt, pénzügyi lízingszolgáltatást is igénybe vesz. Érdemes tehát azzal is tisztában lenniük, hogyan kell kimutatni a könyvekben a hitel- és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs