45 találat a(z) EKÁER-szám cimkére

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Faipari cég felvásárló cégek részére faládákat gyárt. A faáru megvásárlásakor ekáer-számot igényel. A faládák súlya az értékesítéskor 0,50 kg-tól 1 kg-ig terjed. A ládák összsúlya az értékesítéskor nem éri el a 2500 kg-ot, az értéke 500 ezer forint alatt van. Kérdésem az, hogy kell-e az értékesítéskor ekáer-számot igényelni? Válaszát köszönöm!

Ekáer – murvaszállíttatás Kérdés

Tisztelt Cím! Murvabányából vásárolunk murvát – ami a rendelet szerint kockázatos termék –, viszont nem közvetlenül a murvabánya számlázza részünkre a murvát, mivel azt egy másik cég veszi meg, amely elvileg a szállítást is rendezi, és ő számlázza felénk a murvát szállítással együtt. A murvát a közvetlenül az építkezésekre szállítják. Kinek kell ebben az esetben ekáerszámot kérni, illetve a kockázati biztosítékot megfizetni? Értelmezésem szerint a címzett abban az esetben jelentheti be, ha nem kockázatos terméket szállít vagy szállíttat. Kérem szíves tájékoztatásukat.

Ekáer használt gépjármű szállításánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépjárműszerelő vállalkozás lerobbant gépjárművek szállításával is foglalkozik. hH jól értelmezem, nem kell ekáerszámot kérniük a tevékenységükre? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tislérné

Ekáer – mezőgazdaság Kérdés

Szeretném kérni, hogy a mezőgazdasági őstermelők szemszögéből legyenek szívesek összefoglalni az ekáerrendszert! Kikre vonatkozik: alanyi mentes, kompenzációs feláras, áfakörös? Mi van abban az esetben, ha a szántóföldön learatott termést (például napraforgót) fuvarozó céggel szállítatja be idegen raktárba, ebben az esetben kell bejelentést tenni, vagy ez a kötelezettség csak az értékesítésre vonatkozik?

Ekáer – hajóról tehergépjárműre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk dunai hajóállomáson kirakodást végez. A gabona Ausztriából érkezik hajón, és cégünk végzi a a gabona kirakodását útdíjköteles teherautókra. A fuvart minden esetben vagy speditőr cég, vagy az áru beszerzője biztosítja. Cégünk kizárólag rakodik, illetve elvégzi a gabona mérlegelését, és szállítólevelet állít ki. Ebben az esetben kinek kell kikérnie az ekáerszámot? Álláspontunk szerint a gabona vevőjének. Ha így van, akkor cégünknek kötelessége megbizonyosodni az ekáerszám meglétéről? Esetleg azt rá kell írnunk a szállítólevélre? Mi a helyzet akkor, ha cégünk berakodást végez, és a gabonát uniós tagországba szállítják? Ebben az esetben is kizárólag a rakodást végzi cégünk. Álláspontunk szerint a gabona eladója kéri ki az ekáerszámot. Cégünknek ezt kötelessége ellenőrizni? Megtisztelő válaszát köszönöm.

EKÁER – első adóköteles értékesítés Kérdés

A törvény szerint EKÁER-számot az első adóköteles értékesítéskor kell kérni. Jelen esetben 100 tonna kukoricát adok el, melyet négy kamionnal tudok csak elszállítatni fuvarozó cégen keresztül. Ez esetben ki kéri az EKÁER-számot, illetve hány EKÁER-szám kell; elég egy vagy négy kell?

EKÁER – örökölt egyéni vállalkozás Kérdés

Az egyéni vállalkozás örökösödési jog folytán megy tovább, ez esetben kezdőnek minősül-e, és be kell-e fizetni a biztosítéki dijat a NAV-hoz?

EKÁER-szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vegyiáru-forgalmazó, magyar székhelyű vállalkozás termékeit adóalanyoknak értékesíti. A szállítmányozást osztrák fuvarozó céggel végezteti, a fuvardíjról számlát kap. A termék a beszerzőjétől közvetlenül a vevőjéhez kerül, a magyar cég csak a számlázásba kapcsolódik be: - osztrák adóalanytól beszerzés és osztrák adóalanynak értékesítés - olasz adóalanytól beszerzés és osztrák adóalanynak értékesítés - olasz adóalanytól beszerzés és svájci értékesítés - osztrák adóalanytól beszerzés és magyarországi vevő felé értékesítés - magyar adóalanytól beszerzés és bosnyák értékesítés Mely esetekben, és kinek kellene EKÁER-számot igényelnie? Köszönettel.

EKÁER – vásárlás nagybani piacon Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfelem zöldség- és gyümölcs kiskereskedő, aki a nagybani piacon vásárol, az ott megvásárolt termékeket saját útdíjköteles járművével szállítja az üzletébe. Amikor piacra indul, még nem tudja, pontosan mit fog vásárolni, mert az nagyban a jelenlévő termelőktől, értékesítőktől, illetve az árujuk minőségétől is függ. Vásárol mezőgazdasági őstermelőtől (kompenzációs felárral), alanyi mentes értékesítőtől, akiknek nem kell EKÁER-számot igényelni. A maradék áru viszont áfaalanyoktól származik, akiknek nyilván rendelkezniük kell EKÁER-számmal. A zöldség és gyümölcs kockázatos terméknek lett minősítve. A megítélésünk nagyon vegyes, egyelőre úgy tűnik, csak az a mentesség vonatkozik ügyfelemre, ami a kockázatos élelmiszerek esetén 200 kilogrammot meg nem haladó súlyt, illetve 250 ezer forintot meg nem haladó értéket ír elő. Ügyfelem várhatóan a súly-, vagy értékhatárt át fogja lépni szállításonként. Miképp kell eljárnia, tekintettel a neki értesítők vegyes körére? Egy alkalommal sok eladó termékét fogja (immár saját tulajdonaként) egy fuvarral az üzletébe szállítani. Válaszukat előre is köszönöm!

EKÁER – kartondoboz szállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha nem kockázatos terméket (kartondobozt) értékesítünk, szállítunk , s egy fuvarozás keretében nem haladja meg a szállított áru súlya a 2500 kilogrammot, akkor mentesek vagyunk, tehát nem kell EKÁER-számot kérnünk? Jól gondolom? Köszönettel a választ.

EKÁER – másodlagos felhasználó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értelmezésem szerint az EKÁER-ben másodlagos felhasználó NAV-os meghatalmazás és a magyarország.hu-n történő ügyfél-regisztráció nélkül tehet bejelentést, illetve jelentheti be az áru megérkezését. A rendszer mégsem engedi. Rosszul értelmeztem, és kell NAV-os meghatalmazás? Köszönöm.

Élelmiszerbolt + EKÁER Kérdés

Kedves Szakértő ! Kft. élelmiszerboltot és vendéglátó helyet is üzemeltet. A diszkontáruházban beszerzi az anyagokat és árukat, tej, kenyér, cukor, olaj, stb.a, mik szükségesek a boltban, és a vendéglőben. A szállítás egy kis furgonnal történik, ami nem útdíjköteles jármű. Ezek a törvény szerint kockázatosnak minősített élelmiszerek. Kell-e regisztrálni az EKÁER-rendszerben, jelenteni kell-e ezeket a fuvarokat, mi a teendőjük ezeknek a cégeknek, mivel sok a bizonytalanság ebben a kérdésben. Nagyon köszönöm a választ.

EKÁER – nagybani felvásárlónál Kérdés

Felvásárlás őstermelőtől – EKÁER nem kell? A következőket olvasom: "az Art. szerint a bejelentésre kötelezett személyi kör tekintetében az őstermelők, kistermelők sincsenek mentesítve, azonban az Áfatv. szerint kompenzációs felárra jogosult mezőgazdasági termelőnek – ezen tevékenységük esetén – nem kell EKÁER-számot kérnie...." Kérdésem: a kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől vásárló zöldségboltos (amennyiben 250 kilogrammot meghaladó mennyiségben vásárol) a nagybani piacról hazaszállíthatja az árut EKÁER nélkül ? Köszönöm előre is a választ.

EKÁER – takarmánykereskedő Kérdés

Takarmánykereskedő cég részére terménytárolót adunk bérbe, a ki-betárolást, értékesítéskor a kamionra felrakást, mérlegelést mi végezzük. A kérdésem az, hogy a kamion indulása előtt nekünk be kell-e jelenteni az EKÁER-be a szállítmányt? A CMR-en nem mi vagyunk az eladók. Ha mi nem jelentjük, akkor kinek kell bejelentenie? Köszönöm.

EKÁER – bérmunka fedezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezzük-e a törvényt, hogy ha csak bérmunkáról van szó (tréningruha varrása), akkor az EKÁER-ben meghatározott fedezetet nem kell nyújtani? Másik kérdésem pedig, hogy amennyiben a bérmunkához az alapanyag árukísérő okmánnyal érkezik, amin nem szerepel érték, akkor hogyan kell meghatározni az értéket? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs