6 találat a(z) Büntető törvénykönyv cimkére

A feketepénzt elfogadó munkás is csal: két év börtön is járhat érte Cikk

Évek óta visszatérő probléma a fekete-, illetve szürkegazdaság virágzása, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni. A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha "tisztességes" bérért kíván dolgozni, azonban ha fény derül rá, mindkét félnek van veszíteni valója.

Táppénz kontra betegszabadság: csak a saját zsebét félti a kormány? Cikk

Alig egy hete, hogy az Országgyűlés elfogadta a Büntető Törkénykönyv módosítását a költségvetési csalásról. Írtunk már arról, hogy milyen esetekben jár börtönbüntetés és a módosítás értelmében ki számít csalónak. Most azt vesszük sorra, hogy milyen szabályok vonatkoznak a jogosulatlan vagy céltól eltérő felhasználásra.

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált Cikk

Több szakértő szerint is jó irányba mutat a tb- és szociális juttatásokkal való visszaélések büntetésének szigorítása. Fontos ugyanakkor, hogy a táppénzzel, rokkantsági nyugdíjjal történő csalás esetén csak a jogosultságot megállapítót fenyegeti börtön.

Megszavazták: két évet is kaphatnak a táppénzcsalók Cikk

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) kedden az Országgyűlés. A táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

A költségvetési csalás büntethető lehet Cikk

Az Országgyűlés két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítheti ki a Büntető törvénykönyvet. A képviselők a parlament kedden kezdődő kétnapos ülésén emellett módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hatáskörét.

Munkáltatással összefüggő adócsalás: kit büntetnének és hány évre? Cikk

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztés már azért is járhat, ha a vállalkozó hat alkalmazottat minimálbérre jelent be a munkáltató, ám havonta nekik 60 ezer forint helyett 90 ezer forintot fizet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs