7 találat a(z) A60-as nyomtatvány cimkére

Közösségen belüli szolgáltatásnyújtás áfa megitélése Kérdés

Külföldi netszolgáltató magyar számlája Kérdés

Vásárlás külföldi magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. az interneten vásárolt, valószínűleg eu-s cégtől, de a letöltött bizonylaton nem volt eu-s adószám. Hogyan szerepeltessem ezt az áfabevallásban? Ha nem válaszolnak a kérésünkre, hogy küldjenek olyan számlát, amelyen fel van tüntetve a közösségi adószám, akkor hogyan lehet ezt kideríteni? Cégvezető egy szlovák magánszemélytől vásárolt alkatrészeket, és egy német magánszemélytől számítógépet. Hogyan kell ezt az áfabevallásban szerepeltetni? Az egyik magánszemély a másik olyan kisvállalkozó, aki alanyi mentes a saját országában és nincs eu-s adószáma. Ezeket az eseteket hogyan kell kezelni az áfabevallásban és az A60-as nyomtatványban?

Különbözeti áfás beszerzés és értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedés közösségen belülről gépjárművet vásárol, aukciós értékesítés keretében. A gépjárművételről áfamentes számlát kap, valamint a járulékos költségekről (jutalék, aukciós díj) úgyszintén. A külföldi értékesítő is a különbözet szerint adózik az áfában. Kérdésem, hogy a járulékos költségek – mint szolgáltatások – osztják-e a termék beszerzésére vonatkozó áfamentességet, vagy azokról külön A60-as adatszolgáltatást kell készíteni? A gépjárművek beszerzéséről – mint közösségi termékbeszerzésről – kell-e adatot szolgáltatni? Illetve még egy kérdés, hogy az értékesítéskor mi lesz a különbözeti áfa alapja? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Használt cikk áfabevallás Kérdés

Franciaországból beszerzett bontottgépjármű-alkatrészek értékesítésével foglalkozik a vállalkozás. A francia törvények szerint a beérkező számlán 10 százalékos áfa van felszámolva, és a számlán fel van tüntetve, hogy használt, és, hogy az áfa benne van az árban és nem igényelhető vissza. Mivel EU-s beszerzés, ezt hogy kell jól jelentem az áfabevallásban és az A60-asban? A számlák többségén rajta van az EU-s adószám, ezeket – mint árubeszerzést – jelentjük, és értékesítéskor megfizetjük a 27 százalékos áfát. Vagy mivel, hogy használt cikkről van szó, csak különbözeti áfát kell felszámolni? De akkor nem jelenthetem árubeszerzésként, és nem számíthatom fel és vonhatom le az áfát. De vannak, akiknek nincs EU-s adószámuk és használtcikk-kereskedők, és ugyanúgy benne van az árban a 10 százalékos áfa. Az ezektől beszerzett árut hol kell jelentem? Az ilyen termék – mint viszonteladótól beszerzett – árrésadózással kerül értékesítésre. Megfelelő így? (De sajnos többnyire 27 százalékos áfával is került kiszámlázásra, mert nehezen követhető a beszerzés.) Általános szabályok szerint van bejelentkezve az áfakörben. Viszonteladóként mindenképpen be kell jelentkeznie, ha a különbözeti adózással számol el? Ha a fentiek szerint beszerzett terméket továbbértékesítjük EU-s tagállamba, akkor megállapítom az árrésre eső áfát, és az áfabevallás 9. sorába beállítom. De, ha a 02. sorba is beállítom, mint EU-s értékesítést, és a A60-asba is, akkor az áfabevallásban az árbevétel duplán jelentkezik.

Bírság mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásom az áfabevallás mellé nem adott be A60-as nyomtatványt a közösségi beszerzésről. Az áfabevallásban sem szerepelt a közösségi beszerzés. Ez ellenőrzés alkalmával derült ki, ahol már beállt az önellenőrzési tilalom. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor milyen összegre bírságolhatják a cégemet? Köszönettel.

Nem az importáló országában szabad forgalomba helyezett termék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki Kínából importál, az EU egyik tagállamában vámkezeltet és szabad forgalomba helyezteti az árut. Ilyen esetben innentől közösségi beszerzésként kell kezelni az ügyletet és az A60-as nyilatkozaton az A oszlopban a vámoltató tagország országkódja, valamint a b oszlopban 1-essel kell feltüntetni? Van erre egyátalán lehetősége, vagy ez csak külön engedéllyel rendelkezőknek lehetséges? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close