5 találat a(z) 10 ezer eurós értékhatár cimkére

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségi adószámmal Kérdés

Útmutató az egyablakos (OSS) rendszerhez Cikk

Az elektronikus kereskedelemre vonatkozó új áfaszabályok célja, hogy megkönnyítse az adózók adófizetési kötelezettségeik teljesítését az Európai Uniós tagországokban, olvasható a BDO Magyarország elemzésében.

Nyártól jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai a külső uniós határokon Cikk

Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain. Szigorúbbá válik az ellenőrzés, és ezentúl egyebek mellett az aranyérmék, aranyrudak értéke is beleszámít az összeghatárba, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzé tett tájékoztatóban.

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája Cikk

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Egyéni vállalkozó alanyi adómentes, átalányadózó vállalkozó. Hollandiából használt és új cipőket hoz be és értékesíti. Az egyéni vállalkozónak 2012-től van érvényes közösségi adószáma. A szállítói számlán a behozott termék értéke egyösszegben szerepel, feltüntetve a termék bruttó és nettó súlya, valamint midkét fél közösségi adószáma. A számlán nincs feltüntetve, hogy női vagy férfi, nyári vagy téli cipőt hoz be. Kérdésem: a termék beszerzőjének a teljesítés időpontját követő hónap 20-áig kellett volna-e áfát fizetnie és soron kívüli áfabevallást beadni? Honnét tudhatjuk azt, hogy az eladó cég a kinti országban szintén alanyi adómentességet válaszott? A vázolt esetbent ki fizeti meg az áfa összegét? A termék beszerzője, mivel alanyai adómentes, így nem vonhatja le az áfa összegét? A termék beszerzőjének, mivel rendelkezik közösségi adószámmal, de éves szinten nem éri el a 10 000 eurós értékhatárt, akkor is közösségen belüli beszerzésként kell-e kezelni az árubeszerzést, mert ebben a tekintetetben bejelentkezett áfaalanynak? Zavar, hogy nem látni egyik oldalról sem az áfafizetést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs