7 találat a(z) üzemi konyha cimkére

Tevékenységi kör és az áfa Kérdés

Nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíja Kérdés

A dolgozó 2021. májusában éri el a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges szolgálati időt. A kialakult koronavírus helyzet miatt az üzemi konyhákat működtető vállalkozás közös megegyezés alapján 8 óráról 6 órára csökkentette a dolgozó munkaviszonyát. A munkáltató a kifizetett munkabérből nem von nyugdíjjárulékot. Kérdésem: a fent leírtak befolyásolják-e a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés; beletartozik-e ez az időszak a szolgálati időbe? Mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés,a kifizetett bér beletartozik-e a nyugdíjalapba? Várom megtisztelő válaszát.

5 százalék áfa a vendéglátásban Kérdés

Egy cég átveszi egy nagyvállalt üzemi konyhájának üzemeztetését (bérleti díjat fizet). Innentől fogva az utcáról betérő emberek is ehetnek az étteremben, de nyilván a vásárlói közönség döntő többsége a bérbeadó vállalat dolgozói közül kerül ki. Alkalmazhatja-e a cég az 5 százalékos áfát.

Munkahelyi étkezés támogatása 2019 Kérdés

Kedves Szakértő! Egy munkáltató saját tulajdonú üzemi konyhát üzemeltet munkavállalói számára. Az üzemi konyhán történő étkezés – jelképes összeg ellenében – minden munkavállaló számára elérhető. A munkavállalók tetszőlegesen döntenek arról, hogy étkeznek-e az üzemi konyhán vagy sem, az igénybevétel teljesen tetszőleges, viszont fizetéshez kötött. A munkáltató hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállalók kedvezményesen étkezhessenek az üzemi konyhán. Az ebédjegy ára és a költségek különbözete adja a munkáltatói juttatást, amit 2018. évben az szja-törvény 70. § (1) bekezdés (a) értelmében egyes meghatározott juttatásként adóztunk meg. Megfelelnek-e a fentiek a 2019. január 1-jétől hatályos szja-törvény 70. § (6) bekezdés szerinti egyes meghatározott juttatás feltételeinek? Válaszát előre is köszönöm!

Kölcsönzött munkavállók egyéb juttatásainak áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég. Az általa kölcsönzött munkavállalók étkezését mostanáig a kölcsönbe vevő cég saját munkahelyi étkezdéjében biztosította, külön ellenszolgáltatás nélkül. A kölcsönbevevő cég azonban jelezte, hogy nem tudja tovább üzemeltetni a konyhát, kiadta azt külsős vállalkozónak. Az emiatt felmerülő többletköltséget vállalja, vagyis a kölcsönzött munkavállalók étkezésére havi szinten egy fix összeget/fő megtérít nekünk, viszont a konyhát üzemeltető vállalkozás felénk számlázza a havonta felmerült költséget az igénybevett adagok alapján. Mivel ezt nekünk megtéríti a kölcsönbevevő, így az eredeti szerződést kiegészítettük erre vonatkozóan egy résszel, miszerint kölcsönzött munkavállalónként x Ft/fő összeget kiszámlázunk részére dolgozói étkezés címen. A kérdésem arra vonatkozik, hogy ez az utólagos megállapodás alapján teljesített „szolgáltatás”, amit mi számlázunk a kölcsönbe vevőnek, áfás szolgáltatásnak (közvetített szolgáltatásnak) minősül, vagy osztozik a munkaerő-kölcsönzés áfa megítélésében, és fordítottan adózik? A másik kérdés a természetbeni juttatás része, vagyis mi megkapjuk az üzemeltetőtől az áfásan kiállított számlát, és az áfás összeg lesz a természetbeni alapja, vagy ha ez egy közvetített szolgáltatásnak minősül esetleg, nem merül fel a természetbeni juttatás a kölcsönbe adónál? Válaszát előre is köszönöm!

Üzemi konyha II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett kérdésemmel(http://adozona.hu/kerdesek/2015_10_30_uzemi_konyha_ota) kapcsolatban szeretnék még tovább kérdezni: Egy címen van a két cég bejegyezve, tehát azonos a székhelyük, de két külön cégről van szó. Az étterem és a hotel egy épületben vannak, mindkettő cég egy harmadik cégtől bérli az épületet. Mindhárom cég egy család tulajdonában van, a tulajdonosi viszonyok így összemosódnak, de gondolom a munkahelyi étkeztetés megítélését ez nem befolyásolja. Abban az esetben tehát, ha a hotel dolgozói is igénybe veszik az étkezést, és ezt az étterem leszámlázza a hotel felé, akkor mi a megoldás? A hotelnak ezt a juttatást milyen adóval kell leadóznia?

Üzemi konyha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy étterem a saját dolgozóit a saját konyháján étkeztetné. Ez a kedvezőbb adózású juttatások közé tartozik 12 500 forint/fő/hó összegig. Mi ennek az elszámolási módja, technikai lebonyolítása? Ki kell állítani az étteremnek étkezési jegyeket, vagy simán jegyek nélkül, a dolgozói létszám arányában kell kiszámolni az adóvonzatot? Ha az azonos telephelyen működő szálloda dolgozói is itt étkeznének, és a szálloda is ezt a fajta juttatást szeretné adni, akkor neki kell kiállítani utalványt vagy jegyeket a felhasználás nyomon követésére? Hogyan működik ez a való életben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószámos magánszemély, megszüntetés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Anyavállalatnak továbbszámlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 április
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Együttműködő partnereink