22 találat a(z) üzletrészeladás cimkére

Cégtörvény értelmezése Kérdés

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Üzletrész-értékesítés kapcsolódó könyvelési tételei Kérdés

Osztalékjövedelem Kérdés

Magánszemély üzletrészvásárlása Kérdés

Üzletrészeladás és tagi kölcsön engedményezése Kérdés

Üzletrészeladás adózása Kérdés

Üzletrészeladás Kérdés

Üzletrészeladás, végelszámolás Kérdés

Üzletrészeladás árfolyamnyeresége Kérdés

Üzletrészeladás Kérdés

Üzletrészeladás törzstőkeemelés után Kérdés

Üzletrészeladás – jövedelem megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ebben a témában Juhász Tibor írt egy több mindenre kiterjedő szakcikket ezen a portálon. Az alábbi kérdések merültek még fel ezzel kapcsolatosan: az üzletrészről szóló adásvételi szerződés megkötése napjára kell megállapítani a jövedelmet a törvény szerint [67. § (3)]. Az átruházással kapcsolatos számlákat a közreműködők ezt követően állítják ki. A jövedelem megállapítás napjára vonatkozóan ezeket a költségeket kalkulált összegben figyelembe lehet-e venni.a tanácsadói, ügyvédi szerződések szerint? A vételárat érintően peres eljárás van folyamatban, ami évekig elhúzódhat, további ügyvédi költségek merülnek fel. Ezekkel a költségekkel módosítani lehet-e a korábbi években megállapított jövedelmet (önellenőrzés)?

Üzletrészeladás adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társas vállalkozásnak 5 tulajdonosa van. Magánszemélyek részesedése: 44%, 40%; 3%; 3%; másik társas vállalkozás 10%. A többségi tulajdonosok úgy döntenek, hogy eladják az üzletrészüket. A 44%-os tulajdonos elad névértéken az üzletrészéből 1 - 1%-ot a 3%-al rendelkező magánszemélyeknek. A fennmaradó 42%-ot, valamint a másik 40%-os tulajdonos is a saját üzletrészét eladja az addig 10%-ban részesülő társas vállalkozásnak piaci áron. Kérdésem: a két kisebbségi részesedéssel rendelkező magánszemélynek van-e bármiféle adó-, illetve illetékfizetési kötelezettsége az 1%-os üzletrész szerzése után. A két magánszemélynek, akik értékesítették az üzletrészüket, az eladási ár és a névérték közötti részre van szja- és (tavaly eho-) szochofizetési kötelezettségük? Köszönöm.

Üzletrész-adásvétel illetéke – ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Alfa Kft.-nek jelenleg két tulajdonosa van: – Kis István 74 százalékos tulajdoni hányaddal (2220 eFt) – Béta Kft. 26 százalékos tulajdoni hányaddal (780 eFt). A tulajdonosok között nincs az adójogszabályok alapján kapcsoltsági viszony. A kft. utolsó közzétett beszámolójában az eszközök értéke 442 000 eFt, aminek a 97,94 százaléka ingatlan (432 895 eFt). A saját tőke 225 000 eFt. Kis István szeretné megvásárolni a másik tulajdonostól a 26 százalékos tulajdoni részesedését. Kérdéseim: – Az üzletrész értékének megállapításánál milyen tényezőket kell figyelembe venni? – Felvetődik-e az üzletrész-adásvételnél a vevő részéről fizetendő illeték? – Ha van illeték, annak mi az alapja és mennyi a mértéke? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink