4 találat a(z) üzlethelyiség bérlése cimkére

Társasházi bérbeadás szja-bevallása Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozóként pár hónapja egy társasháztól bérelek üzlethelyiséget. Az szja-t a szerződés szerint én vonom le, és fizetem be a NAV részére. Év végén kiadtam az igazolást a társasház részére az szja levonásáról. Kérdésem az lenne, hogy a 08-as bevallás melyik sorában kell ezt bevallani? Eddig a más kifizetőt terhelő adó sorba állítottam be, és a 103-as kódra fizettem. Most vettem észre, hogy a 290-es kódra kellett volna bevallani és fizetni. Ez jó-e így, vagy emiatt kell-e helyesbíteni a bevallást, és hogyan? Köszönettel várom a választ.

Bérelt ingatlan után fizetett szja-előleg elszámolása Kérdés

Magánszemélytől bérlünk üzlethelyiséget pár hónapja. Mi a helyes módja a vállalkozás által fizetett szja-előleg elszámolásának, és mennyi bérleti díj utalható a tulajdonosnak? Mi alapján tudom elszámolni a bérleti díjat, mint költséget, ha számlát nem kapunk róla? Elegendő a bérleti szerződésre hivatkozni? A magánszemély tulajdonos 10 százalék költséget számol el, nem rendelkezik adószámmal, áfát nem számol fel. Például, ha 80 000 forint a bérleti díj a megállapodás szerint, akkor a 10 százalékos költséghányad levonása után, a 72 000 forint szja-előlege 11 520 forint. Ez elszámolható költségként, vagy ezzel csökkenteni kell a tulajdonos felé fizetendő megállapodás szerinti bérleti díjat, ez esetben a 80 000 forintot?

Bérelt üzlet telephely? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha bérelünk egy üzlethelyiséget, azt be kell jelenteni telephelynek változásbejelentőn? Más: van egy ingatlanunk, mely nem a székhelyen van, be is van jelentve telephelynek. Vásároltunk két telket ugyanebben a faluban, ezeket is külön-külön be kell jelenteni telephelynek? Itt nem folyik egyelőre gazdasági tevékenység, ezek üres telkek.

"Bolhapiac" működtetésének feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy egyéni vállalkozó úgynevezett bolhapiacot szeretne nyitni: az általa bérelt üzlethelyiséget berendezi polcokkal, ahol saját áru értékesítése nem történne, csupán magánszemélyek által eladásra kínált használt termékek értékesítése. A magánszemélyek polcokat bérelnének az árujuk számára, a vállalkozónak csupán a polc bérleti díjból származna bevétele, az eladásra kínált termékek vételára 100 százalékban az eladó magánszemélyt illetné. Ezzel kapcsolatos kérdéseim: – Be kell-e jelentenie a vállalkozónak a helyi önkormányzatnál a tevékenység végzését, mint kereskedelmi tevékenységet? – Kell-e az egyéni vállalkozónak pénztárgépet üzemeltetnie ezzel a tevékenységével kapcsolatban? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1