17 találat a(z) útiköltség-térítés cimkére

Sportversenyre utazás költségtérítés Kérdés

Utazási költségtérítés megbízási jogviszony alapján Kérdés

Számlás partner részére foglalt szállás- és útiköltség 2. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönöm válaszát előző kérdésemre: https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_5_Szamlas_partner_reszere_foglalt_s_ent Válaszával kapcsolatban azonban újabb kérdés merült fel bennem. Az Szja tv 3. § 10. pontja határozza meg a hivatali, üzleti utazás fogalmát, a következőképpen: "(...) kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás (...) ideértve különösen a kiküldetés vagy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében más munkáltatónál történő munkavégzés miatt szükséges utazást(...)" A NAV a kiküldetés fogalmának változása miatt, saját honlapjára kikerül tájékoztatója úgy fogalmaz "Az Szja tv. 3. § 10. pontja szerint hivatali, üzleti utazás a munkáltató (kifizető) tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás." Egy vállalkozás és egy beszámlázó egyéni vállalkozó partner relációjában tekinthetjük-e a vállalkozást kifizetőnek, és ezáltal értelmezhető-e a szerződésben ellátandó tevékenységhez kapcsolódó út kiküldetésnek, így pedig a hivatali, üzleti utazásnak? Válaszát előre is köszönöm! Nagy Rita

Megbízott magánszemély részére fizetett útiköltség-térítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződéssel foglalkoztatott magánszemélyek alkalmanként a tevékenységüket a megbízó székhelyén/telephelyén látják el. A megbízottak lakóhelye és a megbízó telephelye/székhelye akár 50-200 kilométerre is lehet egymástól. A megbízottak saját gépjárműveikkel utaznak a lakóhelyükről a tevékenység végzésének helyére (megbízó székhelyére/telephelyére). Kérdésként merül fel, hogy van-e lehetőség az szja-törvény 3. § 10. pontja alapján hivatali, üzleti utazás címén elszámolni a megbízott magánszemély felmerülő utazási költségét (kiküldetési rendelvénnyel dokumentálva) szja-kötelezettség felmerülése nélkül, figyelemmel arra, hogy az utazásra a megbízott magánszemély jövedelme megszerzése céljából, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében van szükség, függetlenül attól, hogy a lakóhelyéről indul el a megbízott a tevékenységvégzés helyére (azaz megbízó székhelyére, telephelyére). Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm.

Hétvégi hazautazás céges autóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó állandó lakóhelyétől több mint 100 km-re végez munkát. Kérelmezte a hétvégi hazautazás kifizetését (max 4 alkalommal havonta). A 15 Ft/km költségtérítést kérte. (Az élettársának céges autó magáncélú használata van engedélyezve, ennél a költségvetési szervnél dolgozik ő is és az üzemeltetési költség egészét a költségvetési szerv fizeti.) A munkáltató szerint nem fizethető ki, mivel szolgálati autóval való munkába járás esetén – mivel annak összes üzemeltetési költsége nyilvánvalóan a költségvetést terheli – a magánszemélynél nem merül fel költség, így nincs is mit megtéríteni. A kérdésem, hogy kifizethető-e számára az útiköltség-térítés?

Útiköltség elszámolása Kérdés

Felnőttoktatással foglalkozó zrt. vagyunk. A képzést, vizsgáztatást külső vállalkozásokkal bonyolítjuk le (zrt., kft., bt., egyéni vállalkozó). A problémát az útiköltség elszámolása okozza. Erre útnyilvántartás alapján a képzés helyszíne, illetve a cég székhelye közötti km (NAV norma + 15 Ft/km) szerint kerül sor. Az így kiszámolt összeget kérjük, hogy a képzési vagy vizsgáztatási díj után tüntessék fel a számlán a fő szolgáltatás járulékos költségeként a főtevékenység áfatartalmával. Itt kezdődik a probléma: több cég nem hajlandó erre, mondván, hogy fizessük ki anélkül, mivel ez nekik nem bevétel, főleg nem kívánnak utána még áfát is fizetni. Bizonylat nélkül külső cégnek nem tudunk kifizetést biztosítani. Nehezíti a helyzetet egy képzési anyag, a "vizsgaelnöki továbbképzés pénzügyi-számviteli modul", amely kiemeli, hogy az útiköltséget nem kell a számlán feltüntetni!

Klinikai vizsgálatok kapcsán felmerülő donor-, útiköltség Kérdés

Szíves állásfoglalásukat szeretnénk kérni a következők tekintetében. Egyetemen futó klinikai vizsgálatok kapcsán a vizsgálatokba bevont betegek számára a klinikai vizsgálatot finanszírozó cégek (továbbiakban: gyógyszergyártók) legtöbb esetben fizetnek úgynevezett útiköltség-térítést. Ezen költségtérítést bizonyos esetekben az adott gyógyszergyártókon vagy harmadik félen keresztül térítik meg a betegeknek, azonban ennek kifizetését a gyógyszergyártók egyre inkább az egyetemen, mint a vizsgálatot lebonyolító intézményen keresztül várják el, azaz az egyetem számára utalnák ezen általuk megállapított átalánydíjazást, és az egyetem feladata lenne ennek kifizetése a betegek számára. A díjazások adómentességéről az szja-törvény 1. mellékletének 7.7 pontja rendelkezik. Útmutatást szeretnénk kérni arra vonatkozóan, hogy a hatályos jogszabályok, valamint a GDPR előírásait szem előtt tartva ezen díjazás betegek számára történő kifizetéséhez milyen bizonylatok szükségesek. Állásfoglalásukat kérem, indokolja. Válaszát előre is köszönjük.

Útiköltség-térítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkahelyem központja és a rendszeres munkavégzés helye nem egy városban van. A központba egyáltalán nem járok csak a munkavégzési helyre. A lakhelyemtől ez utóbbi 200 kilométerre van. Hetes váltásban dolgozok. Saját autóval járok, de csak a munkahét kezdetén és hazautazáskor. A köztes időben cég autó rendelkezésre áll. A saját autó használatára csak a munkába járás költségtéritése jár, vagy a NAV által közzétett fogyasztási norma és ár alapján költségtérítést kaphatok? Jelenleg kilométerenként 30 forintot fizetnek.A 15 Ft/ km feletti részt adókötelesen kapom. Köszönöm válaszát!

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol az ügyvezető csak megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges dolgok ügyintézésre. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudjuk neki az útiköltségét megtéríteni? Köszönettel: JT

Nem saját gépjárműnél útiköltség-térítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk tanulmányi szerződés alapján OKJ-s képzésben vett részt. A vizsga miatt három alkalommal utazott le a vizsga helyszínére. Utazása nem saját tulajdonában lévő személygépkocsival történt. Tulajdonában lévő autója nincs, és házastársa sincs. A tömegközlekedést pedig nem tudta választani. Hogyan tudjuk elszámolni számára az útiköltséget? Válaszát előre is köszönöm!

Sportegyesületnél alkalmazásban állók és tagok útiköltség-térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amatőr labdarúgó sportegyesületünknél az edzőknek, illetve néhány igazolt játékosnak kiküldetési rendelvény alapján fizetjük az edzésekre és a bajnoki meccsekre való járással kapcsolatosan az útiköltséget. Az utazás saját gépkocsijukkal történik. A költségeket a hivatalos NAV üzemanyagár alapján számoljuk ki, a 60/1992. Korm. rendeletet alkalmazva az üzemanyagköltségre, illetve ezen túl még 9 Ft/km (illetve idéntől 15 Ft/km) kocsifutást is fizetünk. Ezzel kapcsolatosan a kérdéseim: 1. Fizethetjük-e annak az edzőnek a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk? Az edző egyben az egyesület igazolt játékosa is (viszont nem tagja a sportegyesületnek). 2. Fizethetünk-e annak az edzőnek a fentiek alapján kocsifutást adómentesen, akit munkaviszony keretében alkalmazunk, de nem igazolt játékosa és nem is tagja az egyesületnek? 3. Fizethetjük-e annak az igazolt játékosnak a fentiek alapján a kocsifutást adómentesen, aki nem tagja a sportegyesületnek (csak MLSZ játékengedélye van nálunk)? 4. Fizethetjük-e az egyesületünk tagjainak, vezetőségi tagjainak a kocsifutást a fentiek alapján, akik tagjai a sportegyesületnek (de nincsenek alkalmazásban)? Válaszát előre is köszönöm.

Munkába járás költségtérítése az szja- és az áfa-törvény szemszögéből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 1 db személygépkocsit bérel 5 fő dolgozója számára munkába járás céljából. A dolgozók lakóhelye és a munkavégzés helye között nincs közvetlen tömegközlekedés, bejárásuk más módon nem biztosítható. 1. kérdés: Esetünkben az érintett 5 dolgozó részére a 15 Ft/km költségtérítés adható-e külön-külön adómentesen? Van-e lehetőségünk a személygépkocsi bérleti díját és a felmerült üzemanyagköltséget elszámolni? vagy 2. kérdés: A bejáráshoz szükséges személygépkocsi tekinthető-e csoportos személyszállításra alkalmas járműnek? Ha igen, akkor milyen formában számolható el a gépkocsira költség (pl: autópálya-matrica, üzemanyagköltség)? Így a bérleti díj áfája visszaigényelhető-e? Ha igen, akkor milyen mértékben? Szükséges-e ebben az esetben útnyilvántartás vezetése? 3. kérdés: A fenti esetben mi tekinthető szabályszerű eljárásnak, mely jogszabályhely(ek) pontosítják a helyes elszámolást? Válaszát előre is köszönöm.

Útiköltség-térítés 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egyik dolgozónk vidékről jár be dolgozni, eddig a 9 Ft/km útiköltséget térítettünk meg neki. Viszont dolgozónk jelezte: van rá módja, hogy számlát hozzon a tankolásáról, amit a cég elszámolhat. Kérdésem a következő: tényleg van ilyenre lehetősége, a cégnek kell-e utána valamilyen adót fizetni ezután. A számla áfája levonható. Várom válaszukat. Tisztelettel: Hbeton

Útiköltség-térítés dolgozónak Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség ! Az egyik dolgozónk vidéki bejárását fizetni szeretné a cég. Kérdésünk az, hogy a cég a 15 Ft útiköltség-térítés mellett fizetheti-e az autó tankolási számláját, ha a munkavállaló a cég nevére hozza a számlát. Tisztelettel: Urbán-Pap Zsoltné

Útiköltség-térítéshez kapcsolódó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Ha egy munkáltató útiköltség-térítést fizet (buszbérlet 86 %) a vidékről bejáró dolgozónak, akkor a dolgozó számlával (és bérlettel?) kell, hogy igazolja a bérlet megvásárlásának tényét a munkáltató felé? A bérletvásárlást igazoló számlából levonható annak áfatartalma? Kötelező megadni az utazási költségtérítést vidéki dolgozónak, vagy az megállapodás kérdése? Arra az esetre gondolok kizárólag, mikor X városban él a munkavállaló, a közeli Y városba jár dolgozni, de minden nap hazajár busszal. Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs