7 találat a(z) új tag cimkére

Őcsg bevételének megosztása Kérdés

Családi gazdaság vezetőjének halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kéttagú családi gazdaság vezetője 07.31-én sajnos meghalt. A másik tag is rendelkezik adószámmal, így 08.01-től ő fogja kiállítani a számlákat, és az ő nevére fogják kérni a költségszámlákat is. Az alkalmazottakat 08.01-től bejelentettük a másik taghoz. Ha jól tudom, bevallásokat már nem küldhetünk be az elhunyt nevében, hanem a NAV hivatalból fog mindent elkészíteni (járulékok, áfa, szja tekintetében is). Kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet azokkal a számlákkal, amelyeket még életében állított ki, de a halál időpontjáig nem érkezett meg a pénz? Ezt még a két tag között kell felosztani, vagy a megmaradt tag és az újonnan csatlakozó tagok bevétele lesz? Vannak még leadott alkatrészmegrendelések, amikről a számla még az elhunyt magánszemély nevére érkezik majd, illetve vannak egyéb kifizetetlen költségszámlák is. A kérdés ugyanaz: ezeket még a két tag között kell felosztani, függetlenül attól, hogy csak a halál időpontja után kerülnek kiegyenlítésre, vagy a pénzmozgás időpontja a meghatározó a jövedelem szempontjából? Áfa esetében jól gondolom, hogy az a mérvadó, hogy kinek a nevére szól a számla (vagyis például azoknak a számláknak az áfáját is jogosult lesz visszaigényelni, amelyek a halál időpontja után lesznek kifizetve)? Az alkalmazottaknak még számfejtjük a júliusi bérét, kifizetjük nekik a pénzt, a járulékokat pedig majd a NAV fogja megállapítani, vagy fizessük most be az általunk helyesnek gondolt összegeket az elhunyt folyószámlájára? Köszönöm!

Osztalék sorsa tulajdonosváltozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 06..30-án "A" Kft.-ben tulajdonosváltozás történt: két magánszemély tag 50-50 százalékos részesedését vásárolt a meg "B" Kft., melynek így a részesedése 100 százalék lett. Az "A" Kft.-ben 2014. és 2015. évekre még a régi tagok osztalékot állapítottak meg, azonban ezek nem lettek kifizetve, az üzletrészt pedig átruházták. Az osztalékra vonatkozólag nem született semmilyen megállapodás az üzletrész átruházásakor. Kérdésem: Követelhetik-e a régi tagok az osztalék kifizetését, vagy az már az új tagot, B. Kft.-t illeti meg?

Osztalék belépő tagnál Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nek 4 tulajdonosa van, az alapítói okirat szerint a tulajdoni arányuk szerint jár nekik az osztalék is. 2015 második felében a korábbi 4 tag mellé belép egy 5. tag. Az 5. tag a szerződés szerint csak a 2015-ben keletkezett nyereségből részesülhet. 2013-2014-2015-ös évekre a kft. jóváhagyott osztalékot, amelynek kifizetése folyamatosan, részletekben történik. Jelenleg a korábbi 4 tulajdonosnak még nem került kifizetésre a 2014-es osztalék nagy része. Az osztalék fizetésével kapcsolatosan szeretnénk kérdezni (Ptk. illetve számviteli törvényi szempontból): 1. Most szeretnének osztalékot kifizetni, mi a helyes eljárási sorrend? A kifizetéseknél figyelemmel kell-e lenni a keletkezés sorrendjére? 2. Az egyes kifizetéseknél a tagok megállapodhatnak-e abban, hogy az egyes tagoknak juttatott kifizetések időpontja eltérő? (Tehát az egyik tag megkapja októberben, további három pedig novemberben kap a 2014-es osztalékból.) 3. Milyen korlátozó rendelkezés van arra vonatkozóan, hogy a 2015-ben felosztott nyereségből az 5. tag most októberben részesül, míg a korábbi 4 tag a korábbi év osztalékát kapja meg. 4. A fentiek esetében felmerülhet-e a Ptk. 3:187.§-ában kikötött tilalom? Tisztelettel: Pálkerti Judit

Jegyzett tőke emelése, társasági szerződés módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. jegyzett tőkéje 500 ezer forint volt. 2015-ben társaságiszerződés-módosítás történt. Új tag lépett be 90 százalékos részesedéssel, és a régi tagnak csak 10 százalékos részesedése maradt a kft.-ben. Kérdésem: kinek kell a törzstőkét felemelni? A társasági szerződésben az áll, hogy a régi tagnak 300 ezer forint, az új tagnak 2 millió 700 ezer forint része van. Van-e valamilyen kötelezettsége a társaságnak a jegyzett tőkének ezen változásával? Köszönöm válaszát.

Egyszemélyes kft. részmunkaidő mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg napi 8 órás munkaviszonyom mellett van egy egyszemélyes kft.-m. Februártól viszont már csak napi 6 órás munkaviszonyom lesz. Van-e lehetőségem a kft.-ben bejelenteni magamat napi 2 órás munkaviszonyra (ügyvezetést és személyes közreműködést is végeznék)? Ha nincs, akkor más jogviszonyban be kell-e jelentkeznem, hogy meglegyen a heti 36 órát meghaladó jogviszonyom (ennek egy munkaviszonyból kell összejönni, vagy lehet több különböző is)? Esetleg érdemes lenne a társasági szerződést módosítani egy új tag felvételével? Ha igen, akkor van jelentősége a tagok tulajdoni részarányának? Köszönettel: Hartai Zoltán

Pótbefizetés Kérdés

Kérdésem pótbefizetéssel kapcsolatos. Amikor tagváltozás történt, a korábbi tag pótbefizetése átszállt az új tulajdonosra. Milyen adójogi következményei vannak, lehetnek, és mikor? Gondolok arra, hogy az üzletrész átszállásakor keletkezhet jövedelem, vagy ajándékozási illeték alap, esetleg amikor visszakapja a pótbefizetés összegét az új tag, vagy amikor az új tag eladja az üzletrészét? Válaszukat előre is megköszönve: Sz.R.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1