15 találat a(z) özvegy cimkére

Egyéni vállalkozás özvegyi jogon – 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó elhunyt augusztus 12-én. Felesége özvegyi jogon folytatja a vállalkozást. Kiváltotta az egyéni vállalkozói igazolványt, a NAV-hoz bejelentette, hogy a férje vállalkozását folytatja. Az elhunytnak voltak alkalmazottai, munkaviszonyuk a vállalkozó halálával megszűnt (?) Az özvegy a következő nappal bejelentette őket saját munkavállalóinak. Az augusztusi 08-as bevallást (az elhunyt adószámával nem lehet) az özvegy teljes hónapra adja le? Nem okoz anomáliát, hogy olyan időszakra adok bevallást, amikor az adószám még nem "élt"? Köszönöm válaszát: CsCs

Új információk a gyermekvállalási kedvezményről Cikk

A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

2016. októberben elhunyt férj után a feleség egy évig kapta az özvegyi nyugdíj emelt összegét, majd idén novembertől a nyugdíj 30%-át kapja. A feleség két gyermeket nevel, az egyik 20 éves, a másik 15 éves, mindkettő nappali tagozaton tanul. Árvaellátásra jogosultak. Kérdésem a következő: a nyugdíj mértéke kérelemre növelhető-e vagy csak a 30% jár továbbra is? Az özvegy nem dolgozik, és előtte a férj kft.-jében volt alkalmazott, az viszont az esemény után nem működik tovább, tekintve hogy a férj volt az egyszemélyes tulajdonos, jelenleg még tart az örökösödési "viszály" az örökösök között.

Nyugdíjprémium fogyatékossági ellátásban részesülőknek, megváltozott munkaképességűeknek Cikk

Nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött idősek, hanem a fiatalabb, nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják novemberben a nyugdíjprémiumot a kormány legutóbbi ülésén hozott döntés értelmében – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Megerősítette: a nyugdíjprémiumot és az egyszeri kiegészítést is a novemberi nyugdíjakkal együtt fizetik ki.

Egyéni vállalkozás özvegyi jogon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár mindkét tagja egyéni vállalkozó. A feleség katás, alanyi mentes fodrász és egyéb szálláshely-üzemeltető. A férj éttermet üzemeltető, általános szabályok szerint adózó áfa-alany. A férj halála esetén házastársa özvegyi jogon tudja-e folytatni férje tevékenységét? A feleség év közben bejelentkezhet áfa-alanynak? Köszönöm válaszát: CSCS

Ezektől függ a hozzátartozói nyugdíjak és ellátások összege Cikk

Mitől függ, hogy mekkora az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj összege? Hol kell kérni ezeket az ellátásokat? Összefoglaltuk.

63 évesen és özvegyen rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba Kérdés

2009. december 15-étől rokkantsági nyugdíjba mentem, és özvegyi nyugdíjat is kapok.1953-as születésű vagyok, és október 12-én betöltöm a nyugdíjas korhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjam újbóli megállapítását, illetve az özvegyi nyugdíjét is? A férjem rokkantnyugdíjasként halt meg, és az alapján kaptam a 30 százalékos nyugdíját. Melyik az a nyomtatvány, ahol bejelölöm az új számítást vagy személyesen kell intéznem? Köszönöm előre is a segítséget.

Költségvetési megszorítások: itt az ezermilliárdos lecsippentés Cikk

A Start munkaprogramra, az árva-, az özvegyi, a rokkantsági és korhatár alatti ellátásokra, valamint a családi pótlékra is kevesebb jut az ideinél a 2017-es büdzsében. A költségvetési vita nyitányára a Világgazdaság megnézte, hol spórol a kormány jövőre: itt az ezermilliárdos lefaragás.

Özvegyen maradt háztartásbeli II. Kérdés

A kapott válaszhoz kapcsolódó kérdésem: Az 1 év 60 százalék özvegyi nyugdíj ebben az esetben is kérhető? Hiszen, mint írtam, az elhunyt csak júniusban érte volna el a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt?

Ok a családi perpatvarra: közös tulajdon, haszonélvezet Cikk

Gyakori, hogy hozzátartozó halála esetén többen örökölnek egy ingatlant, amelyen közös tulajdon keletkezik, nem ritkán az özvegy haszonélvezeti jogot is szerez az ingatlanon.

Az özvegyi nyugdíj feltételei Cikk

Ha elhunyt a házastárs, az élettárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs, utána hozzátartozói ellátás, többek között özvegyi nyugdíj állapítható meg. Összefoglaltuk e jogosultság feltételeit.

Ennyi a kárpótlási nyugdíjkiegészítés Cikk

A korábbi legalább három év helyett a legalább egy évre elítélt 56-osoknak, munkatáborban fogvatartottaknak, 1944 után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltaknak, továbbá özvegyeiknek is jár kárpótlási célú nyugdíj-kiegészítés.

Az élettársak többet örökölhetnek, az özvegyek kevesebbet Cikk

Az özvegy az eddigieknél kevesebbet, az élettárs viszont többet örököl akkor is, ha az elhunyt nem hagyott hátra végrendeletet. Ez olvasható ki az új Polgári törvénykönyv tervezetéből, melyet ősszel kezd el tárgyalni a parlament, írja a hvg.hu.

Legfontosabb változások az özvegyi- és a rokkantnyugdíj-rendszerben Cikk

Az idei évtől a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből kikerültek a korhatár előtti ellátásra jogosultak és a rokkantsági nyugdíjasok, emellett változtak a hozzátartozói nyugellátásokra vonatkozó szabályok. Hulák Zsuzsanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője összefoglalta a legfontosabb változásokat.

Özvegyi nyugdíj és árvaellátás: ki, mikor és mennyire jogosult? Cikk

A hozzátartozók ellátásának alapvető feltétele az, hogy az elhunyt az öregségi, illetve a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close