474 találat a(z) önellenőrzés cimkére

Önellenőrzések nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen rendelkezés vonatkozik a NAV részére benyújtott önellenőrzések nyilvántartására? Válaszát előre is köszönöm!

Személyi jövedelemadó – önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély megkeresett bennünket, hogy ingatlant értékesített (4 évig volt a tulajdonában), és az adóbevallását elkészítő személy azt mondta, hogy nem keletkezett befizetendő adója. Megnéztük a bevallást (2018SZJA) és láttuk, hogy cél szerinti felhasználásba írta be a fizetendő adó összegét. Megnéztük ezt a sort, kérdeztük, hogy olyan ingatlanba fektette, mint például öregek otthona? Mondta, hogy nem, egy nagyobb ingatlant vett még ugyanabban az évben, mert nősül, gyerekeket szeretnének és kellett a nagyobb lakás. Azt szeretnénk kérdezni, hogy megvárjuk, míg esetleg 5 év alatt ellenőrzik és nem tud bemutatni ilyen szerződést (öregek otthoni lakás/szoba vásárlás saját vagy rokona részére), vagy elvégezzük az önellenőrzést. Köszönjük válaszát előre is.

Áfa önellenőrzés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_19_Berelt_ingatlanon_vegzett_beruhaz_vfn Tisztelt Szakértő! Köszönet a fenti hivatkozásra adott gyors és pontos válaszért! Már csak az a kérdés merült fel benenm, hogy mivel kezdő vállalkozásról van szó, amely havi áfabevalló, így az első áfabevallás már április 20-áig beadásra került a fent említett számlák áfatartalmának levonása nélkül. Van -e lehetőségem az áfabevallás önellelnőrzésére, vagy jogot vesztettem a márciusi áfa beadásakor. Köszönettel: Móricz Hajnalka

Nullás bevallás Kérdés

Egy vállalkozó (kft) időszaki áfa- és járulékbevallását is "nullás" adótartalommal, de határidőben benyújtja, miközben működött, volt folyamatosan bevétele, ráadásul online pénztárgépe is van, és alkalmazottjai is (vendéglátás). Később ezt "önellenőrzéssel pótolja". Ez a vállalkozói magatartás miként minősíthető? Mit szeg meg az, aki azért nyújt be "nullás" adattartalommal egy bevallást, mert nem tud adót fizetni, vagy nincs naprakész könyvelése?

Szja-bevallásból kimaradt önkéntes pénztári jóváírás Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 2020.04.23-án beadásra került a 2019. évi szja-bevallás, amiből kimaradt az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetett összeg 20 százaléka (131-es sor). Kérdésem: ez önellenőrzés vagy adózói javítás és május 20-a előtt is beadható-e? Válaszát előre is köszönöm

Katás bt. – Covid-19 miatti kedvezmény Kérdés

Adott egy katás bt., akinek az adófolyószámláján megjelent COVID-19 nemzetgazdasági enyhítés címszóval a 3. havi havi kata törlése. Gondolom, ez azért történhetett, mert a tevékenységi körei között szerepelt olyan, ami miatt mentességet kapott. Viszont a rendelet szerinti főtevékenysége (vagyis amiből az elmúlt 6 hónapban a legtöbb bevétele keletkezett) nem tartozik a mentesített tevékenységi körök közé. Ebben az esetben mi a teendő? A bt.-nek kellene külön kérni, hogy ne törölje a NAV a katakötelezettségét? Gondolom, ez egy utólagos ellenőrzésnél derülhetne ki, ahol igazolni kellene a tényleges főtevékenységet? A cég befizette a havi katát, így most túlfizetése van a folyószámla szerint.

MKB SZÉP-kártya, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: Áfás kft. részére 2019. évben az MKB SZÉP-kártya forgalmáról az MKB Nyrt. áfás számlát állított ki a forgalmi jutalékról, most ezt egy könyvvizsgáló kifogásolta és 2020. 02.hónapban: számla kelte 2020.02.05 teljesítés pl.2019.06.30, 2019.07.31. és 2019.08.31 számlával egy tekintet alá eső okiraton visszastornózta és új számlát kapott a kft. áfa nélkül. Ebben az esetben a számlával egy tekintet alá eső okiraton lévő áfát 2019. évben II. és III. negyedévben önellenőrizni kell? A II. negyedév csak 103 forint, a III. negyedév visszastornózott áfa 5224 forint. 2020.02.05-én a kft. részére a 103 és az 5224 forintot visszautalták a bankszámlára, ezek a tételek még 2019. évi bevételek, hogyan kell kettős könyvelésben könyvelni ebben az esetben? Köszönöm segítséget.

Áfás önellenőrzés során tévesen fizetett összeg visszatérítésének rendezéséről döntött a Kúria Cikk

Az elévült adómegállapítási időszak adófizetési kötelezettségének rendezése során bizonyítási eljárás nem folytatható le, a rendezésnek számviteli eszközökkel kell megtörténni – mondta ki a Kfv.I.35.160/2019/8. számú ügyben hozott határozatában a Kúria illetékes tanácsa. A Kúria sajtótitkárságának összefoglalóját az alábbiakban olvashatják.

Elévülés Kérdés

A vállalkozás a 2013. 04. negyedévi, határidőben leadott áfabevallásában 337 ezer forint fizetendő áfát vallott be. Ezt a bevallást a cég 2015. január 19-én önellenőrizte, melynek során 3 millió 526 ezer forinta módosította a fizetendő áfát. Kérdésem az, hogy az önellenőrzéssel pótlólag bevallott 3 millió 189 ezer forint áfa elévülésének kezdete az alapbevallást követő év, vagy az önellenőrzést követő év január 1-je? Ugyanis a később bevallott áfát is 2014. január 20-án kellett volna bevallani. Az önellenőrzés ugyanis ez esetben nem az elévülést megelőző 6 hónapban történt. Válaszukat előre is köszönve, tisztelettel: Bíró Albin

Egyéni vállalkozó – fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozás esetén önellenőrzéssel kell helyesbíteni a 2017. adóévet? Utólagosan önellenőrzés keretein belül képezhető fejlesztési tartalék a 2017. évben?

Vállalkozói osztalékalap önellenőrzése Kérdés

A 2017. évi jövedelemadó bevallást szeretném önellenőrízni. Az önellenőrzés a következők miatt lenne indokolt. A bevallásban nem szerepeltettem bevételcsökkentő tételként a kisvállalkozói kedvezmény elszámolható összegét (17SZJA-13-13 lap 36. sor). Továbbá szintén kimaradt az adózás utáni vállalkozói jövedelmet csökkentő, 2017-ben értékcsökkenési leírás alá vont tárgyi eszközök nettó értéke (17SZJA -13-05 lap 97 sor). Vagyis a fenti tételek figyelembevételével a vállalkozói osztalékalapot érintő tételeket lehet-e önellenőrizni? Várom megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel: Gaál Károly

Szja-bevallás önellenőrzése súlyos fogyatékosság miatt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2019. évben 10 évre visszamenőleg súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló végleges állapotú orvosi igazolást kapott. Öt évre visszamenőleg elkészítettük az szja-bevallások önrevízióját, melyekből egy évben problémánk merült fel, mellyel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy mi a helyes megoldás. 2017. évben csak mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott jövedelme. A bevallásban igénybe vette a 100 ezer forint mezőgazdasági őstermelői adókedvezményt, melyen felüli összeget befizette. A kérdésem az lenne, hogy a személyi kedvezmény teljes összegű igénybevételéhez a 100 ezer forint őstermelői adókedvezmény csökkenthető-e, vagy személyi kedvezményként csak a befizetett összeg vehető igénybe? Köszönöm válaszát.

Bérként adózó juttatás bevallási időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna, Dolgozók részére nyújtott, bérként adózó juttatásról beérkezett, késett számla esetében felmerül, hogy mi a helyes eljárás: önellenőrzéssel a számla teljesítésének időpontjára, azaz a juttatás tényleges megvalósulásának időpontjára önellenőrzést nyújtunk be, vagy a számla kézhezvételét tekintjük a "juttatás szempontjából" irányadónak és erre a hónapra adózzuk le a juttatást. Kérdésként merül még föl, hogy az első lehetőség esetén (önellenőrzés) adott esetben az éves - a dolgozóknak január 31-ével már kiadott - adóigazolásokat kell és lehet-e szintén önellenőrzéssel módosítani? Köszönettel várom válaszukat! Czelnai Zsolt Farkas gazdasági igazgató NM Zrt.

Egyesület beszámolójának javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesület beszámolója a Fővárosi Törvényszékre hibásan került beküldésre a 2016. évi beszámoló. Hogyan lehet ezt javítani, önellenőrizni? Köszönettel!

Fejlesztési tartalék feloldása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015-ben képezett fejlesztési tartalékot, melyet eddig nem oldott fel, holott 2017-ben vásárolt egy lakást. Lehet-e ezt utólag beszámítani és feloldani? Az értékcsökkenés miatt önellenőrizni kellene a 2017. és 2018. évi társaságiadó-bevallást, ha egyáltalán van mód rá, hogy ezt visszamenőleg meg lehet csinálni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close