640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Egy telken lévő családi ház bérbeadása esetén az értékcsökkenést hogyan lehet meghatározni, ha az adásvételi szerződésben csak egy összeg szerepel? Nem lehet tudni, hogy mennyi a telek, és mennyi a ház értéke? Köszönöm.

Kiva – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kkt. 2017. 01. 01-jétől a kiva hatálya alá tartozik. A kiva-időszak alatt beszerzett tárgyi eszközök, immateriális javak esetében nem számolunk el Tao. törvény szerint amortizációt, ha a vállalkozás visszatér a Tao. törvény hatálya alá? A kiva-belépés előtt meglévő eszközök esetében hogyan történik az amortizáció elszámolása? A Tao. törvény szerint nem számolunk értékcsökkenést, amíg a kiva hatálya alá tartozik a kft.? Ha visszatér a Tao. törvény hatálya alá, akkor folytatja tovább a Tao. tv. szerinti amortizáció elszámolását? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Megvásárolt vevőkör további sorsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2009-ben egy másik cégtől "megvásárolta" a vevői körét. Ezt immateriális javak között aktiváltuk 3 év alatti értékcsökkenés elszámolásával (szerződés szerint). 2012-ben számoltunk rá el utoljára értékcsökkenést. Azóta is az immateriális javak között tartjuk nyilván. A korábban átvett vevői kör közül vannak még, akik jelenleg is vevők, de többen már időközben megszűntek. Mi a teendő az immateriális javak között kimutatott összeggel? A cég megszűnéséig szerepeltetni kell, vagy mikor, milyen összegben lehet esetleg kivezetni?

Értékcsökkenés: lehet-e halasztani, egy összegben könyvelni? Cikk

Mi a teendő, ha egy vállalkozás a tárgyi eszköz aktiválásának évében (2013), és azóta sem számolt el értékcsökkenést? Egy összegben lekönyvelhető, vagy visszamenőleg kell évente módosítani? – kérdezte olvasónk. Tirpák Anita mérlegképes könyvelő, adószakértő válaszolt.

Támogatás, bevétel, értékcsökkenés elszámolása fiatal gazdánál Cikk

Fiatal gazdaként kapott támogatást a vállalkozó ültetvénytelepítéshez használta fel. Ezzel kapcsolatban számos kérdése adódott. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Személygépjármű-vásárlás – értékcsökkenés, költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó személygépjármű beszerzését tervezi. Az autót az alkalmazottja részére vásárolná, mivel olyan a tevékenysége, hogy rendszeresen fel kell keresni az ügyfeleket. Az autót kizárólag a vállalkozás érdekében használná, cégautóadót rendszeresen fizetne utána. Kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben milyen költségek számolhatók el (20 százalékos értékcsökkenés alkalmazható-e, üzemanyagköltség, javítási és fenntartási kiadások)? Válaszát előre is köszönöm.

Fejlesztési tartalék elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adótörvény szerinti értékcsökkenés elszámolásakor hányadik évtől kell kezdeni a bruttó összegből levonni a fejlesztési tartalék összegét?

Bérelt ingatlanon végzett átalakítás terven felüli értékcsökkenése Kérdés

Egy társaság több mint öt éve bérel egy ingatlant határozatlan idejű bérleti szerződés keretében. A bérleti szerződésben kikötött felmondási idő 6 hónap volt. A bérbevevő a bérleti jogviszony indításakor a bérbevett ingatlanon a bérbeadó hozzájárulásával átalakításokat végzett, mely átalakításokat aktiválta a könyveiben a tárgyi eszközök között. A megállapított használati idő 10 év volt. Az átalakítások a bérbevevő igényét szolgálják, a bérbeadó az eredeti állapot visszaállítását kéri. 2016 októberében a bérbeadó felmondta a bérleti szerződést, mely felmondás 2017. március 31-ével jár le. Kérdéseink: 1./ Helyesen jár-e el a bérbevevő társaság, ha 2016. december 31-ével az aktivált átalakításokra az Szt. 53. § 1. bekezdés a) pontja alapján terven felüli értékcsökkenést számol el oly mértékig, hogy a nyilvántartási érték lecsökken a 2017. évben még hátralévő 3 hónapnak megfelelő értékcsökkenés összegére? 2./ Lehetőség van-e abban az esetben is terven felüli értékcsökkenés elszámolására az Sztv. 53. § (1) bekezdés a) pontja szerint, ha a bérleti szerződésben nem rendelkezik arról, hogy a bérbeadó kéri az eredeti állapot visszaállítását, valamint a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérbeadó megtéríti a bérvevőnek az átalakítást piaci áron? Előre is köszönjük segítségnyújtásukat.

Ingatlanértékesítés éven belül számviteli besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tavaly év végén vásárolt egy garázst, amelyet bérbeadással hasznosít. A bérbevevő szeretné megvásárolni most az ingatlant, amelynek eladására a tulajdonosok is hajlandóságot mutatnak. A bérbevevő nem mondta teljesen biztosra a vételt, még elképzelhető, hogy visszalép. A kérdésem az lenne, hogy még mérlegkészítés előtt vagyunk, de az értékesítés (ha bekövetkezik) ez után fog megtörténni. A kérdésem, hogy el kell-e végezni a tárgyi eszköz átsorolását készletre, és ha igen, akkor milyen nappal? Az addig elszámolt értékcsökkenést vissza kell-e írni, egyáltalán elszámolható-e? Ha végül mégsem értékesítjük a garázst, akkor mi a teendő? Nem szeretnénk később abból megállapítást, hogy az ingatlanértékesítésből származó bevétel nem egyéb bevétel, és iparűzési adóban hiányunk legyen. Köszönöm.

Ingatlan bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Örökléssel vagy ajándékozással szerzett lakóingatlan esetében is lehet 2%-os értékcsökkenést elszámolni, ha az új tulajdonos bérbe adja azt tételes költségelszámolással? Ha igen, akkor ez esetben a bekerülési érték a közjegyző által, illetve az ajándékozási szerződésben meghatározott érték? Köszönettel: Szentesi Péter Virtus Kft.

Társaságiadó-alap módosítása Kérdés

A társas vállalkozás sertésállománya brucella suis fertőzöttség miatt teljes egészében leölésre került. A növendék és hizó állatokon kívül a tenyészállatok is. Elszámolásra került a nettó érték ráfordításként a tenyészállatok esetében is, igy a terven felüli értékcsökkenés és a maradványérték összegeként. Kérdés, hogy a társasági adó növelő tételei közül ki vonhatom-e a tenyészállatok fenti ok miatt elszámolt terven felüli értékcsökkenés és maradványérték összegét? A kártalanításra NÉBIH Gazdasági Igazgatósága útján került sor. Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel Berghoffer Sándorné ügyintéző

Amit a fejlesztési tartalékról tudni kell. Példákkal Cikk

Bár fejlesztési tartalék képzésére már a 2002. adóévtől lehetőség van, még mai is számtalan kérdés merül fel ezen szabállyal kapcsolatban. A cikk a 2016. adóévi kötelezettségnél figyelembe veendő előírásokat foglalja össze.

Ajándékba kapott ingatlan értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély által bérbe adott ingatlan adózása esetén, ha a bérbeadó a tételes költségelszámolást választja, elszámolható-e értékcsökkenés akkor, ha a bérbeadó az ingatlant ajándékba kapta közvetlen hozzátartozójától (édesanya)? Az ajándékozó rendelkezik adásvételi szerződéssel, tehát az ingatlan "értéke" egyértelműen megállapítható!

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérbeadás adózásával kapcsolatban van kérdésem. Bérbeadom a lakásom 80 e ft bérletidíj + rezsi, a rezsit én fizetem, amit a bérlő megfizet a részemre, elküldöm neki az én nevemre szóló számlákat, amit az én számlámról csoportos megbízással emel le a bank, a bérlő pedig az én számlámra utalja ezeket az összegeket. Kérdésem, hogy 1.) Választhatom azt a lehetőseg, hogy a 80 e ft -10% ktg= 72 000 ft és ennek a 15%-át fizetem meg? 2.) Vagy a 80 e bérleti díj +rezsi ez kb. 25 e= 105 e-10%= 94,5 e ft és ennek a 15% szja +az eho 3.) Vagy 80 e ft bérletidíj+25 e rezsi=94,5 e ft, ebből levonom a ktg-et 25 e és az ingatlan értékének 2%-a, itt az ingatlan értékét, hogy állapithatom meg? Az 1.) pont lenne a legegyszerűbb, tehát ha lehet, akkor nagyon ezt szeretném. Köszönöm előre is a választ!

Tao szerinti értékcsökkenés elszámolása, részben fejlesztési tartalékból vásárolt eszköznél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a 2016. évtől új tárgyi eszköz szoftvert vezetett be. Előtte manuálisan kartonokon vezettük az amortizációt, és egy összefoglaló táblázat segítségével számoltuk el az értékcsökkenést. Több nagy értékű ingatlanra részben fejlesztési tartalékot használtunk fel. Ezeknek az eszközöknek az adótörvény szerinti écs-jét nem a teljes bekerülési értékre számoltuk ki, hanem csak a tartalékkal csökkentett összegre. Évekig volt könyvvizsgálat nálunk, és mindig megfelelt ez a módszer. Most a gépi program bevezetésekor a gép a teljes bekerülési értékre számolta ki az adótörvény szerinti écs-t is. A tao 1. melléklet 12. pontja szerint ez helyes. Kérdésem: 2016. évtől, az új tárgyi eszköz program bevezetésére hivatkozva, változtathatok-e az elszámolás módszerén, és az eddig csak a különbözetre számolt tao szerinti écs helyett, 2016. évtől a teljes bekerülési értéket számolnám a tao szerinti écs-t is, ahogyan a gépi program számolja, minden érintett tárgyi eszköznél? Természetesem a számviteli politikámat e szerint módosítanám, azzal a megjegyzéssel, hogy ha az adott eszköz tao szerinti maradvány bekerülési értéke 0-ra csökken, utána már nem számolok tovább tao szerinti écs-t. Köszönöm megtisztelő figyelmét, várom a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close