640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Evás kft.-nél értékcsökkenés Kérdés

Cégünk 2007-ben vásárolt egy személygépkocsit 5 millió forintért, maradványértéknek 3 milliót hagytunk, de ma már nem ér ennyit, így a maradványérték csak 500 ezer forint lenne, és 2,5 millió után 2017. január 1-jétől számolnánk a 20 százalékos leírási kulccsal, de a bruttó érték alapul vételével, azaz 5 millió 20 százalékát, míg a 2,5 millió értékcsökkenés el nem fogy. Kérdésem helyesen gondolom-e? Válaszukat köszönöm

NAV-vizsgálat Kérdés

Egy cégnél („A Kft.”) 2016-ban NAV-ellenőrzés volt. „A Kft.” korábban egy pályázaton vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázati pénzből beszerzett eszközöket, gépeket nem „A Kft.” használta, hanem egy másik cég, „B Kft.”. Mivel a pályázati feltétel szerint három évig a pályázatot nyerő cégnek kell hasznosítani a pályázati pénzen vásárolt eszközöket, „A Kft.” az eszközök használatáért nem számlázott ki díjat „B Kft.” felé. „A Kft.” elszámolta az eszközök értékcsökkenését (T 57– K 139) és a kapott pályázati összegből az értékcsökkenéshez kapcsolódó bevételt (T483 – K 96). A NAV megállapítása, hogy „A Kft.”-nek azon pályázati eszközök, gépek értékcsökkenését, amelyeket „B Kft.” használt, és „A Kft.” nem számlázott ki díjat az eszközök gépek használatáért „B Kft.”-nek, el kellett volna határolnia. „A Kft.” nem számolhatta volna el bevételként a kapott pályázati összegből az értékcsökkenéshez kapcsolódó bevételt. A NAV a fentiek miatt társaságiadó-hiányt állapított meg, amelyet „A Kft.” rendezett. Mivel az összeg jelentős volt, „A Kft.” a NAV megállapításai alapján időbelileg elhatárolta a kifogásolt értékcsökkenést (T 39 – K 57), a pályázati bevételből elszámolt összeget is visszakönyvelte (T 96 – K 483), és 2016-ban háromoszlopos mérleget készített. 2017-ben a 3 év eltelik, így „A Kft.” visszakönyveli a NAV megállapításai alapján. Helyesen járt el "A Kft."? Köszönettel: Négyökrűné

Tárgyi eszköz ráaktiválás után értékcsökkenés számítása Kérdés

A vállalkozás tárgyi eszköz nyilvántartásában szerepel egy 33%-os leírású kulcsú laptop, ami 2017. januárban már 0-ra íródott, de még használatban van. 2017. 06. hónapban volt benne bővítés és ezt ráaktiváltuk. A könyvelő program a havi értékcsökkenés-feladáskor a teljes bruttó érték után számolta el az értékcsökkenést, nem pedig csak a ráaktivált érték után. Kérdésünk, ez így helyes-e?

Fejlesztési tartalék feloldásának utólagos változtatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a 2015-ös évben a lekötött tartalék összegéből beruházások miatt a fejlesztési tartalékából feloldott bizonyos összeget egy meghatározott tárgyieszközkör tekintetében, majd annak megfelelően visszavezette az eredménytartalékba a feloldott összeget, és a társaságiadó- (tao) bevallást is a megfelelő értékcsökkentési korrekciók figyelembevételével elkészítette. Később van-e lehetősége megváltoztatnia a döntését a feloldás tekintetében: a.) a feloldás összege változatlan marad, de más tárgyi eszközökre oldja fel, emiatt változik az adótörvény szerint elszámolt értékcsökkenés, így a tao-bevallást szükséges önrevízióznia; b/ a feloldást teljes egészében "visszacsinálja", azzal az indokkal hogy azt későbbi – de határidőn belüli – más beruházásra kívánja felhasználni. Ebben az esetben szintén változik a tao-bevallása (kötelezettségcsökkenés lesz), és a döntés évében az eredménytartalékból visszavezeti a lekötött tartalékba az érintett fejlesztési tartalékot . Mielőbbi válaszukat előre is köszönjük!

Hűségidővel kedvezményesen kapott termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég a telefonszolgáltatótól/internetszolgáltatótól kap készüléket 0 forintos vagy 1 Ft-os áron, hűségidő vállalásáért cserébe. Milyen bekerülési értékkel kell feltüntetni a könyvelésben a tárgyi eszközök között? És számolunk-e rá el értékcsökkenést? Illetve könyveléstechnikailag hogy néz ki a könyvelése soronként? A szállítói számla kedvezményét mivel szemben vonjuk le, mire könyveljük? Pl. a számlán az szerepel, hogy iPad 238 990 Ft és külön soron készülék kedvezmény 238 889 Ft. Ez utóbbit hova tesszük ha a TE-t a tényleges értéken könyveljük? Ezt a hűségidő megszegése esetén ráadásul gondolom vissza kell fizetni. Egyéb bevétel lesz és az rögtön Halasztott bevétel, ami a hűség lejártával oldható fel? És ha kap még 1 Ft-ért SIM kártyát, azt kell TE-ként aktiválni?

Nyílt végű lízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban. Hogyan kell ezt könyvelni? Fel kell vinni tárgyi eszközök közé az autót, lehet-e elszámolni utána értékcsökkenést? Mi alapján vihetem fel a könyveimbe, mivel csak lízingszerződést kaptunk és az első tőkerészről és regisztrációs adóról szóló számlát? Hogy történik havonta a könyvelése a lízingdíjnak és az áfának?

Teherautó-üzembentartó költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy ha a magánszemély a teherautó üzembentartója, akkor hogyan lehet "átíratni" a teherautót, hogy ugyanezen személy mint egyéni vállalkozó legyen az üzembentartó? Ilyenkor át kell "íratni" az önkormányzatnál? A másik kérdésem, hogy az üzemben tartott teherautó (nem tulajdonos) esetén, az üzemanyag költségként történő elszámolása esetén (az áfát is szeretné levonni az egyéni vállalkozó) csak annyi üzemanyag számolható el számlával, amit a NAV által meghatározott üzemanyagnorma az adott futásteljesítményre megenged? A következő kérdésem, hogy ha az üzemben tartást engedő szerződés részletesen kitér arra, hogy milyen költségek terhelik az üzemben tartót, akkor ezek a költségek is elszámolhatók, illetve az áfája is levonható (ha van, és egyébként a jogszabály (áfatörvény) engedi? Elszámolható-e értékcsökkenés (ha jól értelmezem, akkor nem, és a tárgyi eszközök között sem kell szerepeltetni)? Ha a teherautóval el szeretné hagyni Magyarország területét, de az EU-n belül marad, akkor elég egy tulajdonosi nyilatkozat, hogy ezt megengedi az üzembentartó az egyéni vállalkozónak? Ezt érdemes hitelesen lefordíttatni angol nyelvre? Ezt például Németországban kérhetik? Köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Gulácsi Jánosné

Egy kft. bérleti jogot vásárolt Kérdés

Egy KFT bérleti jogot vásárolt, melyhez bérleti szerződés is kapcsolódott. A szerződés 3 hónap után meg szűnt. Végelszámolással szeretnénk megszüntetni a céget. Helyesen járunk el, ha a bérleti jog el nem számolt értékcsökkenését terven felüli értékcsökkentésként számoljuk el, valamint keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? A szerződést 2013-ban kötötték.

Mocsár besorolása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Szeretném megkérdezni, hogy a külterületen lévő kivett mocsárként nyilvántartott ingatlant a befektetett eszközök között hová kell sorolni? Értékcsökkenést kell-e számolni? A választ előre is köszönöm

Óraadó, lakást ad bérbe? Így számolhatja ki adóelőlegét Cikk

Közeledik a negyedéves adó- és eho-előleg befizetésének határideje. Összefoglaltuk, hogy a magánszemélyekre milyen elszámolási szabályok vonatkoznak.

Új adózási szabályok a praxisjog értékesítésére Cikk

Az orvosi praxisjog értékesítéséből származó jövedelem adózási szabályait is változtak a nemrégiben elfogadott legújabb adótörvény-módosítási csomagban.

Műemlék-amortizáció Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem műemlék jellegű épületet vásárolt, amely – nyilatkozata szerint – 20 év múlva többet ér, mint most, ezért amortizációt nem számolunk el. Kérdésem, hogy adótörvény szerint kötelező elszámolni az épület után 2 százalékos amortizációt? Válaszukat köszönöm

Tenyészállatok értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasági tevékenységet folytat, tejelőtehén-tenyésztéssel is foglalkozunk. A tehenek értékcsökkenési leírásával kapcsolatban lenne kérdésem. A számviteli törvény szerint a tehenek értékcsökkenése 25 százalék, tehát négy év alatt írjuk le őket a maradványértékig. A társaságiadó-törvény szerint hogyan helyes a tehenek értékcsökkenése? A társaságiadó-törvény az alábbiakat tartalmazza az 1. számú mellékletben: a számvitelről szóló törvény szerint megállapított terv szerinti értékcsökkenés (ideértve az egy összegben elszámolt értékcsökkenési leírást is) érvényesíthető (...) f) tenyészállatok esetében. Ezen pont alapján a társasági adó szerinti értékcsökkenésnél alkalmazhatjuk ugyanúgy a 25 százalékos leírási kulcsot? Maradványértékkel a taotörvény szerint nem számolhatunk? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Gál Veronika

Magánszemélyek tulajdonában lévő területen történő bányászat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több magánszemély tulajdonában lévő bányatelken egy kft. 10 évre bányászati jogra kapott engedélyt a Pécsi Bányakapitányságtól, melynek fejében bányajáradékot fizet. Ezt a magántulajdonban lévő bányatelket a kft.-nek nyilván kell-e tartania? Ha igen, milyen főkönyvi számon? (A telektulajdonosok egyben a nevezett kft. tulajdonosai is.). A bányához vezető utat beruházásként a kft. kiépítette, mivel a bányászati jog 10 évre szól, ezért 10 év alatt, értékcsökkenéssel elszámolja a vállalkozás. Helyes-e számvitelileg ez a módszer?

Ingatlanhoz kapcsolódó vagyon értékcsökkenése Cikk

Ingatlan elektromos hálózatának fejlesztését és bővítését hány év alatt lehet leírni? Hiszen, ha kiépl a rendszer, akkor az folyamatosan használható, amíg a szolgáltatóval más megállapodás nem köttetik. Hogyan állapítható meg a hasznos élettartam, s mekkora értékcsökkenéssel lehet számolni? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi és járulékszakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close