21 találat a(z) életjáradék cimkére

Életjáradék Kérdés

Üzletrész-értékesítés életjáradékért Kérdés

Táncművészeti életjáradék Kérdés

Szja-bevallás: ingatlanértékesítésből származó jövedelem Cikk

A 2019. évi adóbevallási tervezetet köteles kiegészíteni az, akinek a 2019. évben ingatlanértékesítésből származott jövedelme. A tervezet kiegészítése helyett választható a bevallás kitöltése is. Ebben az írásban ismertetjük a fontosabb tudnivalókat figyelemmel az szja-törvény 59–64/A §-aira.

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Kedves Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy egy cég ügyvezetője, aki táncművészeti életjáradékos nyugdíjas, vehet-e mellette ki fizetési nélküli szabadságot? Amennyiben kivehet, ezt jelenteni kell-e a 20T1041-es nyomtatványon? Köszönettel: Mónika

Táncművészeti életjáradék Kérdés

Kedves Adózóna! Meg szeretném kérdezni, hogy ha valaki táncművészeti életjáradékot kap, és teljes munkaidőben foglalkoztatott, akkor milyen járulékokat kell utána vonni?

Életjáradék minden olimpiai érem után, dupla kiadás a büdzséből Cikk

Emelkedik az olimpiai érmesek és edzőik életjáradéka, ha a parlament elfogadja az erről szóló javaslatot.

Havi 30 ezer forinttal nő az MMA-tagok életjáradéka Cikk

2019 januárjától havi 30 ezer forinttal emelkedik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak életjáradéka – derül ki a kormány 193/2018. számú rendeletéből.

Életjáradék is igényelhető az OTP Nyugdíjpénztártól Cikk

Nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését idén év elejétől az OTP Nyugdíjpénztár tagjai életjáradék formájában is igényelhetik – tájékoztatta az MTI-t az önkéntes nyugdíjpénztár.

Ingatlan aktiválása életjáradékkal való vásárlás esetén Kérdés

Gazdasági társaság lakóingatlant vásárolt egy egyösszegű vételárért plusz életjáradékért. Az ingatlanvásárlás célja a hosszú távú bérbeadás, a cég fő tevékenysége is ez. Az adóhatóság állásfoglalása szerint az ingatlan bekerülésébe beleszámít a használatba vételig eltelt idő alatt kifizetett életjáradék. „A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 47. § (1) bekezdése az eszköz bekerülési értéke részének tekinti mindazon tételeket, amelyek az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig felmerültek és azok az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolhatók. Az életjáradéki szerződés alapján teljesített életjáradék üzembehelyezésig felmerült részét tehát – a számviteli törvény előírásait figyelembe véve – a társaságnak az eszköz beszerzési értékeként kell elszámolni. Az eszköz üzembehelyezéséig (használatba vételéig) így felmerült ráfordítást a beruházások között kell nyilvántartani az eszköz aktiválásáig. Amennyiben az eszköz (az ingatlan) használatba vétele az életjáradékot fizető részéről megtörtént, azt követően a teljesített életjáradék már költségként számolandó el.” Kérdésünk ahhoz kapcsolódik, hogy számviteli értelemben mikor kerül használatba vételre sor? Akkor, amikor a tulajdonszerzést bejegyezték, függetlenül attól, hogy az eladók még lakják az ingatlant, tehát annak bérbeadásáról nem lehet szó? Vagy akkor, amikor ténylegesen az életjáradékra jogosultak elhaláloznak? Esetleg a tényleges adásvételkor?

Jócskán nő az MMA-tagok havi életjáradéka Cikk

Januártól havi 30-30 ezer forinttal nő a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életjáradéka – derül ki a 179. számú Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből.

Szja életjáradék után Kérdés

Kell-e szjá-t fizetni életjáradék után?

Életjáradék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég életjáradék-szerződést kötött egy magánszeméllyel, havonta 25 ezer forintot utal számára. Szeretném megkérdezni, hogy havonta ez a magánszemélynek egyéb bevétele lesz, és a 08 bevallásban szerepeltetem vagy egyes meghatározott juttatásként számfejtem le havonta? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Lakáshoz kapcsolódó életjáradékos szerződés megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2-3 évvel ezelőtt életjáradék fejében átadta a lakását egy másik magánszemély részére. A NAV által kiszabott illetéket megfizette. Az életjáradéki szerződésben foglaltakat az életjáradékot adó/fizető (aki megkapta a lakás tulajdonjogát, s jelenleg tulajdonosként szerepel a tulajdoni lapon) nem teljesítette (nem fizette az életjáradékot), ezért a felek közös megegyezéssel felbontanák a szerződést, s az eredeti állapotot kívánják helyreállítani. Kérdés, hogy merül-e fel valamelyik fél részéről adó- vagy járulékfizetési kötelezettség? Ha merül fel, milyen adó- és járulékfizetés szükséges, s hány százalékban? Ha merül fel, mi az adó-, járulékfizetés alapja? Levonható-e (visszaigényelhető-e) az eredeti ügylet megkötésekor kifizetett illeték? Üdvözlettel. Oszlánszky Gábor

Üzletrész-értékesítés életjáradéki szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély kft.-ben lévő üzletrészét életjáradéki szerződéssel adná át egy másik magánszemély részére. Az üzletrész az szja-törvény értelmében értékpapírnak minősül, amire szerintem nem terjed ki a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződésekből származó jövedelemre vonatkozó szabályozás, mivel ezen részben csak az ingó, ingatlan és vagyoni értékű jogokat nevesítik. Az ügyvéd szerint jogilag van rá lehetőség. Ha igen, akkor hogyan és mikor adózik az életjáradék formájában megszerzett bevétel (ellenszolgáltatás egy üzletrész)? Vonatkozhat rá az szja-törvény 1. számú melléklet 7.1 pontjában említett adómentességi szabály? Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs