310 találat a(z) árfolyam cimkére

Számla javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan lehet beszámolóval lezárt évben kibocsájtott számlát stornózni, illetve helyesbíteni? Milyen teljesítési dátumot tüntetek fel a számlán? Kapcsolódik-e hozzá áfa- és társaságiadó-bevallási önellenőrzés? Eljárásban van-e különbség a belföldi, illetve az EU-s ügyletek között? Ha devizás ügyletről van szó milyen árfolyamot alkalmazok? A konkrét ügyben EU-s devizás értékesítésről van szó, ahol dupla számlázás történt. Köszönöm a válaszát!

Árfolyam helyes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szállodai vendéglátással foglalkozik. A szobák ára, mivel határ közeli helyen fekszik és a vendégei javarészt euróban fizetnek, euróban van meghatározva. A kft. saját árfolyamot használ, a vendégek számára ki van írva az adott napon alkalmazott árfolyam, ami követi ugyan az euró hivatalos árfolyamát, de kb. 10-15 forinttal elmarad attól. A pénztárgépbe a kft. a saját árfolyamán számolja át a kapott eurót, és az így forintosított összeget üti be, mint eurós fizetés. Emellett rendelkezik bankkártyás fizetést lehetővé tevő terminállal is, ahol a vendégeknek lehetősük van eurós bankkártyával fizetni, tehát a kft. a bankkártyás fizetéseket euró bankszámlájára kapja meg euróban, de ebben az esetben is a forintos pénztárgépbe a kft. által alkalmazott árfolyamon van forintosítva az eurós fizetés. A kérdésünk az lenne, hogy megteheti-e ezt a kft., vagy kötelező neki az adott napi valuta vagy deviza vételi árfolyamot használnia, illetve az áfa szempontjából helyes-e ez az eljárás?

Tao-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. euróban vezeti a könyvelését, a 2016-os évre vonatkozóan jóváhagyott osztalékot (pénzügyi rendezés még nem történt). A 1629-es bevallás A-02-02 lapja 20. sorában milyen árfolyamon számított forintos értéket kell írni? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Krízis az autóiparban: munkahelyeket szüntet meg a három nagy amerikai gyártó Cikk

Kénytelen munkahelyeket megszüntetni a három nagy amerikai autógyár az eladások csökkenése miatt, noha azt ígérték Donald Trump amerikai elnöknek, hogy növelik a foglalkoztatottak számát az Egyesült Államokban.

Kétezer dollár felett a Bitcoin árfolyama Cikk

A hét végén első alkalommal emelkedett kétezer dollár fölé a Bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama.

Kapott euróletét év végi értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyvédi irodánk 5 millió euró ügyféltől kapott letétet kezel, ez az összeg 2016.12.31-én elkülönített letéti számlán volt. Kérdésünk: mint minden kötelezettséget, ezt is kötelezően át kell értékelni év végével, és így jelentős árfolyamveszteséget/nyereséget kell elkönyvelni? Vagy esetleg az ilyen típusú kötelezettségre vonatkozik valamilyen speciális szabály? Köszönettel, Szentesi Péter

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e utalás arra, hogy a KKV besorolásnál milyen árfolyamon (MNB, számlavezető bank) kell számolni az értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Devizás előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik belföldi cég a másik belföldi illetőségű cégnek devizában állított ki előlegszámlát. (Megrendelés után díjbekérőt küldtünk, amiben euróban kértük az előleget. A pénz meg is érkezett a számlánkra, ekkor állítottuk ki az előleg számláját az akkori MNB - választott- középárfolyamon számítva az áfa tartalmát.) A vevő elállt a vásárlástól, így az előleg visszautalásra került. Az előlegszámla érvénytelenítésekor kiállított számlán, milyen árfolyamnak kell szerepelnie az áfatartalom megállapításához, az eredeti számlán szereplő árfolyamnak vagy a visszafizetéskor érvényes árfolyamnak? Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész adózása, szja, járulék Kérdés

Egy társaság egyedüli tulajdonosa megvásárolta 13 000 ezer Ft piaci értékű befektetett eszközök között szereplő üzletrészt 500 ezer forintért. A tulajdonos egyben a társaság ügyvezetője, havonta bér kerül számára kifizetésre. Véleményem szerint a piaci érték és fizetett ellenérték közötti különbözet egyéb összevonandó jövedelem. Kérdésem, hogy az szja fizetési kötelezettség csak a magánszemély 2016. évi bevallásában szerepeltetendő, vagy évközben a kifizetett bérekből is kellett volna levonni előleget? A magánszemély jövedelme után szocho-fizetési kötelezettség van, vagy a magánszemély fizet ehót? Válaszukat köszönöm. Szeles Béláné Controlling Kft ügyvezető

Devizás elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban kiállított számlatartozást a szállító elengedi. Milyen árfolyamon kell az elengedett kötelezettséget a bevételek közé könyvelni: a könyv szerinti értéken vagy a kivezetéskori árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Árfolyam katásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, kata adózással. Közösségi tagállamba nyújt szolgáltatást, devizában kapja a bevételeit. Vállalkozói devizaszámlára érkezik a szolgáltatás ellenértéke. Ügyfelem a devizaszámlán tartja a bevételeit, ha szüksége van forintra, akkor vezeti át a pénzt a forintszámlára. Milyen árfolyammal számoljak a katabevallásnál? A december 31-én készleten lévő devizát a számlavezető deviza középárfolyamán számoltam. (Nem választotta a vállalkozás az MNB-árfolyamot) Az év közben forintszámlára átvezetett eurót az átvezetéskori árfolyammal számoltam. Jó ez így? Milyen árfolyammal számoljak az áfabevallásban? Köszönöm a választ! KM

Nyíltvégű lízingnél áfa árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves segítségét: nyíltvégű lízing törlesztéséről megkaptuk a számlát, a törlesztés euróban történik. Számlán a teljesítési és a fizetési határidő dátuma megegyezik (2017.01.01.), a számla kelte 2016.12.16. A számlán az áfát a 12.16-ai MNB árfolyammal számítva tüntették fel forintban, azonban az áfát, ha jól gondolom, a teljesítési időpontjában érvényes MNB árfolyammal kellene könyvelni és bevallani, amely eltér a számlán szereplő összegtől. Kérdésem az, hogy ebben az esetben melyik összeget kell figyelembe venni az áfabevallásnál és mi a helyes könyvelés? Köszönöm válaszát.

Közösségen belüli háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországból, szlovák cégen keresztül érkezett malac magyarországi áfaalany részére. A számlát a szlovák cég állította ki. A számlán feltüntetésre került: "Háromszögügylet. A szállító részére áfa alól mentesített áruértékesítés a 222/2004 Z.z. számú Szlovákiában érvényes törvény 45. §. értelmében. A vevő a háromszögügylet végső beszerzőjeként az ügylet után adófizetésre kötelezett a Magyarországon érvényben lévő jogszabályok értelmében." A számla értéke euróban van feltüntetve. A számlakiállítás dátuma és a teljesítési ideje 2016.12.17. Az átutalás a forintbankszámláról euróra történő átváltást követően 12.30-án történt. Kérdésem: 1. Melyik napra eső devizaeladási árfolyamon kell az áfabevallásban szerepeltetni a számla értékét? (Nem választotta az egyéni vállalkozó az MNB-árfolyamot.) Az árfolyamkülönbözet hogyan számolható el? 2. A 1665-ös bevallás melyik sorában kell a beszerzés értékét feltüntetni? Úgy gondolom, hogy a 12. és a 69. sorban. Mire figyeljen az adóalany a bevallás kitöltésekor? (A malacszállítást egy holland vállalkozó végezte.) Erről a termékbeszerzésről el kell készíteni az összesítő nyilatkozatot (16A60) is? Válaszukat előre is köszönöm!

Brutális összegű kártérítési per az OTP Bankkal szemben Cikk

Nyolcmilliárd forint összegű kártérítést iránt indított eljárást az OTP Bank egyik adósának engedményese.

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close