104 találat a(z) ápolási díj cimkére

Munka ápolási segély mellett Kérdés

16 éves, súlyosan sérült gyermek mellett ápolási feladatokat ellátó édesapa kénytelen dolgozni napi négy órában, hogy el tudja tartani a családját. Amennyiben vállalkozásba kezdene, lehet-e mellékállásos katás adózást választania az ápolási díj mellett?

Gyed, munkanélküli ellátás, ápolási díj – melyiket terheli szja, illetve járulék? Cikk

Kell-e fizetni személyi jövedelemadót, illetve járulékokat a különböző társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások után? Ha van ilyen teher, érvényesíthető-e családi kedvezmény, illetve az ellátási időszak szolgálati időnek minősül-e? Összefoglaltuk a rendkívüli változatos előírásokat.

Őstermelő járulékfizetés Kérdés

Kedves Adózóna, Tisztelt Szakértő! Őstermelő bejelentésével, „járulék fizetésével”, bevallásával (58) kapcsolatosan akadtam meg, amelyben kérem a segítségüket. Adott egy őstermelő, aki az elmúlt években folyamatosan érvényes őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, így véleményem szerint kezdő őstermelőnek nem minősül, aki ez idő alatt ápolási díjban részesült. Az ápolási díj folyósításának ideje alatt őstermelői bevétele nem volt, azaz a bevétel: 0. 2014. évben év közben az eddigi ápolási díjra való jogosultsága megszűnik, a gyermekét gyógyultnak minősítették. Kérdés: Az ápolási díj megvonásával milyen bejelentési, bevallási kötelezettsége van? Áprilistól milyen és mennyi közterhet kell fizetnie minimálisan? Felmerült ötletek: Mint magánszemély 6 810 egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, vagy, mint kezdő őstermelő minimálbér után lerója a szocho- és járulékterheket. A korábbi év bevétele után az eho, de 0-t bármivel szorzom 0 lesz. Önként vállalt magasabb összeg, de akkor ismét minden szocho, nyj, ebj. Segítségüket, válaszukat előre is megköszönve: Somogyi Rita

Így hat a nyugdíjra a gyes vagy a kereset-ingadozás Cikk

Mennyiben befolyásolja a majdani nyugdíj összegét a gyes, az ápolási díj, a rehabilitációs ellátás vagy a kereset-ingadozás? Kiküszöbölik-e a nyugdíjszámítási módszerek az ilyen jövedelmi kilengéseket? Összefoglaltuk.

Ápolási díj vállalkozás mellett Kérdés

Ügyfelem gyermekével a testvére van ápolási díjon, ő azonban már nem tudja vállalni a továbbiakban. Emiatt sajnos az ügyfelem kénytelen ápolásira menni, aki jelenleg főfoglalkozású egyéni vállalkozó. Kérdésem, hogy egyéni vállalkozás mellett lehet-e ápolásin, valamint ha ez nem lehetséges, milyen keresőképes tevékenységet lehet folytatnia, és hány órában, mivel az ápolásiból nem tudnak megélni. Köszönöm a választ.

Korengedményes nyugdíj és ápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségüket szeretném kérni az alábbiakban: Édesanyám jelenleg 58 éves, eddigi szolgálati ideje 38 év és 3 hónap. Tehát a nőkre vonatkozó 40 éves, kedvezményes nyugdíjig mintegy 1 éve és 9 hónapja lenne hátra, amennyiben a jogszabályok nem változnak, ezt szeretné is igénybe venni. Azonban a Nagymama betegségei (tartósan beteg státuszba sorolták orvosai) miatt állandó ápolásra szorul. Édesanyám, feladva a munkáját, ellátná az ápolást, azonban nem vagyunk tisztában vele, hogy ebben az esetben az ápolással töltött időszak beleszámít-e a szolgálati idejébe. Az Önök egyik cikkében találtunk ide vonatkozó információt (http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_szolgalati_idonek_minosul_az_apolas_CW7GLN.aspx), de sajnos más portálok ezzel ellentmondásosan vagy azt írják, hogy a nők 40 éves nyugdíjánál ez nem vehető figyelembe, vagy azt, hogy csak a gyermek ápolásával töltött idővel számolhatunk. Várom szíves visszajelzésüket!

Ápolási díj: lesz, akinél emelkedik Cikk

Kiemelt ápolási díjat kapnának 2014-től a súlyosan egészségkárosodott, önellátásra nem vagy csak segítséggel képes embereket ápoló hozzátartozók, mások ápolási díja a mostaninál differenciáltabb lenne, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó módosítási javaslatokat.

Ápolási díj melletti munkavállalás Kérdés

Egy közeli hozzátartozó gondozása miatt ápolási ellátásban részesülök. Most lehetőségem van, hogy egy kft-ben 10%-os tulajdoni részesedésem legyen és az ügyvezetői feladatok ellátása mellett a tevékenységben is részt vehessek, mint alkalmazott napi 4 órában. Úgy tudom, hogy max. napi 4 órás állást vállalhatok és továbbra is jogosult lehetek az ápolási díjra. A minimálbér fele összegért (44 000 Ft/hó) elvállalhatom ezt a munkát?

Gyermeknevelési ellátás és tb - példákkal Cikk

A gyermeknevelési ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel kapcsolatos tudnivalókat, a gyermeknevelési támogatás mellett munkát végzők társadalombiztosítási kötelezettségeit bemutató cikksorozatunk második részében példákkal segítjük a számolást.

Munkaviszonyba kerülhetnek az ápolási díjban részesülők Cikk

A szociális tárca elképzelései szerint foglalkoztatotti jogviszonyba kerülhetnek majd azok, akik most ápolási díjat kapnak tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozójuk otthoni gondozásáért.

Nyugdíj: szolgálati időnek minősül az ápolási díj folyósításának ideje Cikk

Az ápolási díj folyósítási ideje szolgálati időnek minősül a 40 évet ledolgozó nők korhatár előtti nyugdíjellátási jogosultságát tekintve - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

Gyes, gyet, gyed: járulékok és ellátások Cikk

Milyen kötelezettségek terhelik, illetve milyen jogok illetik meg azokat a vállalkozókat, akik valamilyen gyermeknevelési ellátásban részesülnek, s e mellett folytatják vállalkozói tevékenységüket? Mi a helyzet akkor, ha az ellátás folyósításának időszaka alatt a vállalkozó nem folytat keresőtevékenységet? Konkrét példákon mutatjuk be, hogyan néz ki a szabályok alkalmazása a gyakorlatban.

Olvasói kérdés: hogyan lehet a közterfizetést optimalizálni? Cikk

Hogyan lehet ápolási díjat igényelni, s miként lehet optimalizálni a közteherviselést többes jogviszony esetén? Olvasóink kérdezték, az Adózóna szakértői válaszoltak

Adó és járulékok: mit kell fizetni a gyes, rokkantsági ellátás, táppénz után? Cikk

A társadalombiztosítási és szociális ellátásokat „bruttó” összegben határozzák meg, de jó tudni, hogy ezek nagy részét személyi jövedelemadó és/vagy nyugdíjjárulék is terheli.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close